Tartışmalı tezkere reddedildi

Güncelleme Tarihi:

Tartışmalı tezkere reddedildi
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2003 19:03

TBMM Irak konusundaki olağanüstü toplantısında Türk askerinin yurtdışına gönderilmesi ve yabancı ülke askerlerinin Türk topraklarında bulunmasına ilişkin tezkere 264 evet oyuna karşılık salt çoğunluk olan 267 bulunamadığı gerekçesiyle reddedildi.

Haberin Devamı

 Oylamaya katılan 533 milletvekilinin 250'si hayır, 19'u ise çekimser oy kullandı.

TBMM'de saat 14.00'te başlayan görüşme öncesinde AKP grubu tezkereyi kapalı oturumunda ele aldı. Ardından Meclis Genel Kurulu'nda tezkere aleyhinde ve lehinde ikişer milletvekili konuşma yaptı. Ardından Meclis kapalı oturuma geçti.

264 EVET 250 HAYIR 19 ÇEKİMSER OY

CHP toplantı öncesinde tezkereye hayır diyeceği konusunda grup kararı almıştı. Yaklaşık 3.5 saat süren kapalı yapılan oylamada 264 milletvekili evet, 250 milletvekili de hayır oyu kullandı. 19 milletvekili de çekimser kaldı. 

ÖNCE KABUL OLARAK AÇIKLANDI

İlk açıklamada evet oyunun hayırdan daha fazla olması nedeniyle tezkerenin kabul edildiği açıklandı.

CHP'DEN İTİRAZ

CHP'liler oylamaya katılan 533 kişinin yarısından 1 fazla olan 267 kabul oyu sağlanamadığı gerekçesiyle oylamaya itiraz etti. İtirazlar sonucunda TBMM Başkanı Bülent Arınç oturumu kapamayarak 10 dakikalık bir aradan sonra oylamayı tekrar değerlendirdi.

Haberin Devamı

ANAYASA'NIN 96'NCI MADDESİ

TBMM Başkanı Arınç, 'TBMM Toplantı ve Karar Yeter Sayısı'' başlıklı Anayasa'nın 96. maddesi, ''Anayasa'da başkaca bir hüküm yoksa, TBMM üye tamsayısının en az üçte biriyle toplanır ve toplantıya katılanların salt çoğunluğuyla karar verir'' hükmüne dayanarak tezkerenin reddedildiğini açıkladı.

MECLİS KAPANDI

TBMM Başkanı Bülent Arınç 4 Mart 2003 Salı günü saat 15.00'da yeniden toplanmak üzere Meclis'İ kapattı.

AKP yönetimi toplandı
 
TBMM Genel Kurulu'nun kapalı oturumunun sona ermesinin ardından AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Abdullah Gül, Merkez Yürütme Kurulu üyeleri ile bazı bakanlar, durum değerlendirmesi yapmak üzere Erdoğan'ın TBMM'deki odasında toplandılar.

Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış, toplantıya girerken, ''Yeni bir tezkere gelebilir mi?'' sorusuna, ''bakalım'' diye yanıt verdi. Bu arada, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Uğur Ziyal ile ABD yetkilileriile müzakereleri yürüten Büyükelçi Deniz Bölükbaşı da toplantının yapıldığı odaya girdiler.

Yeni tezkere mi?

AKP yönetimi ile hükümet üyelerinin bazılarının katıldığı değerlendirme toplantısının ardından,bazı partililerle bakanlar, Genel Başkan Recep Tayyip  Erdoğan'ın makam odasından ayrıldılar.

Haberin Devamı

Erdoğan'ın, Başbakan Abdullah Gül, Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış, Devlet Bakanı Ali babacan, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Uğur Ziyal, Büyükelçi Deniz Bölükbaşı ve Başbakan'ın Dış Politika Başdanışmanı Ahmet Davutoğlu ile toplantısı bir süre daha devam etti. 

Bu arada AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat,yeni bir tezkerenin gelip gelmeyeceğinin partinin yarın yapılacak MKYK toplantısında görüşüleceğini bildirdi. Fırat, ''bunu konuşacağız'' dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!