'Tarihin sıfır noktası'na tanıtım desteği

Güncelleme Tarihi:

Tarihin sıfır noktasına tanıtım desteği
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2013 17:22

Dünyanın en eski tapınak merkezi olarak kabul edilen ve "tarihin sıfır noktası" olarak nitelendirilen Göbeklitepe'yi tanıtmak amacıyla aralarında milletvekilleri, gazeteci ve akademisyenlerin bulunduğu bir grup, Şanlıurfa'da gezdi.

Haberin Devamı

UNESCO'nun Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan ve 12 bin yıl öncesine ait anıtsal mimarı yapılarıyla dikkat çeken Göbeklitepe'yi, her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turist ziyaret ediyor.

Bu sayının artırılması ve Göbeklitepe'nin tanıtılması amacıyla aralarında AK Parti İstanbul milletvekilleri Nimet Baş ve Enver Yılmaz, AK Parti Şanlıurfa milletvekilleri Kasım Gülpınar ve Emin Önen, akademisyen Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan ve gazeteci Ayşe Böhürler Şanlıurfa'ya geldi.

İlk olarak tarihi Balıklıgöl yerleşkesini ve hanları gezen grup, burada alışveriş yaparak vatandaşlarla sohbet etti. Daha sonra Göbeklitepe'ye geçen grup, yetkililerden alanın tarihi hakkında bilgi aldı.

"ŞANLIURFA'NIN DEĞERİNİN ANLAŞILMASI LAZIM"

Göbeklitepe'yi tanıtmak için kente geldiklerini belirten Nimet Baş, “Göbeklitepe'deki bulgular şu anda bilimsel olarak ortaya konmamış olsa da insanlığın ilk yerleşim yeri olarak anılıyor. Biraz dikkat çekmek, UNESCO Kültür Mirası Listesi'ne eklenmesine katkı sunmak ve Şanlıurfa'nın sadece Türkiye'de değil tüm dünyada bu anlamdaki değerinin anlanması amacıyla ziyaret gerçekleştirdik” dedi.

/images/100/0x0/55ea76f7f018fbb8f881b269

Haberin Devamı

Arıboğan da bir kaç ay önce sosyal paylaşım sitesinde kampanya başlattıkları Göbeklitepe'yi yerinde görmek için gezi düzenlediklerin söyledi.

Kasım Gülpınar ise grubu Şanlıurfa'da ağırlamaktan mutluluk duyduklarını ifade ederek, "İnşallah bu ziyaret, kentimizin tarihi ve turistik yerlerinin geniş kitleler tarafından duyulmasına vesile olur" diye konuştu

GÖBEKLİTEPE 1963'TE KEŞFEDİLDİ

Neolitik döneme ait yerleşim yeri Göbeklitepe, Şanlıurfa'nın 18 kilometre kuzeydoğusundaki Örencik köyü yakınlarında bulunuyor.

İlk kez 1963'de İstanbul ve Chicago üniversitelerinden görevlilerinin yüzey araştırmaları sırasında fark edilen Göbeklitepe'deki kazı çalışmalarını, 1995'den bu yana Şanlıurfa Müzesi ve Berlin Alman Arkeoloji Enstitüsü ortaklaşa yürütüyor.

Haberin Devamı

DÜNYANIN EN ESKİ TAPINAK KALINTILARI

Kazılarda şimdiye kadar Neolitik döneme ait yabani hayvan figürlü “T” biçimli dikili taşlar, 8-30 metre çapında dairesel ve dikdörtgen şekilli dünyanın en eski tapınak kalıntıları, çok sayıda yabani hayvan figürü, insan heykeli, dikili taşlar ve yaklaşık 12 bin yıl öncesine ait olduğu belirtilen 65 santimetre uzunluğunda insan heykeli gibi tarihi eserler bulundu.

Dünyanın en eski "tapınak merkezi" olduğu ifade edilen Göbeklitepe, bir süre önce UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!