Tarihi Rum Kilisesi ahır oldu

Güncelleme Tarihi:

Tarihi Rum Kilisesi ahır oldu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2009 12:16

MUĞLA’nın Datça İlçesi merkezine 3 kilometre uzaklıktaki Kargı Koyu’nda bulunan tarihi Rum kilisesi ahır olarak kullanılıyor. Yaklaşık 200 yıllık olduğu tahmin edilen kilisenin kapı ve pencerelerin parçalanmış, duvarlarına taş çivi ve kalemlerle yazılar yazılarak tahrip edilmiş. Datça Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi ve Mimarlar Odası Datça Temsilcisi Halis Çimen, Kaymakamlık, Belediye ve sivil toplum örgütlerini göreve çağırdı.

Haberin Devamı

Geçmişten günümüze gelen eski yapıların korunarak gelecek kuşaklara aktarılmasının gerektiğini belirten Çimen, “Tarihi kilisenin ahır olarak kullanılması bizleri
üzüyor” dedi.

Biri Hızırşah Köyü’nde, diğeri Kargı'da bulunan Datça'daki iki kilisenin onarılması için bugüne kadar iyi niyetli bazı çabaların olduğunu aktaran Çimen, “Hızırşah Köyü’ndeki kilisenin müze amaçlı restore edilmesi için bir yıl önce belediye meclisinden karar çıktı. Ancak henüz bir çalışma yapılamadı. Buradaki kilise daha harap durumda. Tüm iyi niyetli çabalardan bugüne kadar sonuç alınamadı. Tarihini bilmeyen insanların; kültürel, mimari, çevre, politik her bakımdan bugününü kuramayacağına inanıyorum. Tarihi miraslar, bizim değerlerimiz, zenginliklerimizdir” diye konuştu.

Kargı'da kaderine terk edilen kilisenin, farklı bir inanca sahip toplumun dini yapısı olmasının da ayrı bir önemi olduğunu ifade eden Çimen, “Günümüzde değişik inanç ve ırktan insanların dostluk ve kardeşlik içersinde yaşamasını arzu ettiğimiz dönemde, birbirimizin inançlarına saygı içeren davranışlar olarak da bu tür değerlerin korunması gerekiyor. Sanıyorum, bundan sonra belediyemiz de duyarlı olacaktır” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!