Tarihi minare yapbozu

Güncelleme Tarihi:

Tarihi minare yapbozu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 2018 22:12

BATMAN’ın tarihi Hasankeyf ilçesinde, Ilısu Barajı'nın inşası devam ederken ilçedeki eserlerin sular altında kalmaması için Zeynel Bey Türbesi ile Artuklu Hamamı'nın taşınmasının ardından, Sultan Süleyman Koç Minaresi'nin taşınması için çalışmalar sürüyor.

Haberin Devamı

Eyyûbi Sultanı Süleyman tarafından yaptırılan camiye ait minarenin taşlarının numaralandırılarak puzzle parçaları gibi söküldüğünü anlatan mimar Musut Alma, 10 gün önce başlayan çalışmalarda şimdiye kadar 3.5 metreye kadar olan taşların söküldüğünü söyledi.

611 yıl önce özel bir harçla sağlamlaştırılan taşları güçlükle söktüklerini belirten mimar Alma, "Arkeoparkın özel bir bölümüne numaralandırdığımız taşları gönderiyoruz. Tutkaldan bile fazla yapışkan olan bu taşların zarar görmemesi için ince eleyip sık dokuyoruz. Günde ortalama bir sıra taş söküyoruz. İki ay gibi bir sürede tüm minarenin taşları yerinden kaldırılmış olacak" dedi.

‘YETKİLİLERİ UYARDIK’
Eyyûbi Sultanı Süleyman'ın büyük bir incelik göstererek yaptırdığı minarenin üzerindeki kitabe ve kûfi yazılarının zarar görmemesi için yapımcı firma yetkililerini uyardıklarını belirten Hasankeyf Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen ise şunları söyledi: “Minarenin yeni yerleşim biriminde aynı estetikte yapılması için çalışmalar yakında başlayacak. Ancak öncelikli olarak numaralandırılan taşların zarar görmemesi gerekiyor. Minarenin sökülen taşları özel bir alanda korunuyor. Yine minareye yakın olan Eyyûbi Kızlar Camisi de dört parça halinde taşınacak.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!