Tarihi eser talanında Moğolları geçtik

Güncelleme Tarihi:

Tarihi eser talanında Moğolları geçtik
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 1999 00:00

Haberin Devamı

Tarihi eser bakımından Konya'dan sonra Anadolu'nun en zengin kentlerinden biri olan Kayseri'de ilgisizlik ve cahillik talana neden oluyor. Mimar Sinan'ın üç eserinden sadece biri ayakta kaldı. Hz Süleyman'ın mührü ise Yahudiliğin sembolü sanılarak kırılmış ve mermer lahitler havuz yapımında kullanılmış.

Tarihi eserler açısından Anadolu'da, Konya'dan sonra en zengin kent olan ve 'ilkler kenti' olarak adlandırılan Kayseri'de, tarihi eserler ilgisizlik yüzünden birer birer yok oluyor.

Erciyes Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Kerim Türkmen, yaptığı açıklamada, Kayseri'nin prehistorik çağdan, Hitit'e, Hellenistik, Bizans, Danişmend, Selçuklu, beylikler dönemi ve Osmanlı dönemine ait eserlerin birarada bulunduğu nadir kentlerden biri olduğunu kaydetti.

Anadolu Selçukluları tarafından Kayseri'de 1205 yılında yaptırılan Gevher Nesibe Darüşşifası'nın ilk şifahane, 1238 yılında yaptırılan Hunat Hatun Külliyesi'nin ilk külliye olduğunu ve Kayseri'nin 'ilkler kenti' olarak adlandırıldığını ifade eden Türkmen, şunları söyledi: ‘‘Bu zenginliğe sahip çıkılmadığını üzülerek görüyoruz. Tarihi eserlerimizi yok ediş öyle bir boyut kazanmıştır ki, Moğol istilası döneminde eski anıtlara verilen zararın yakın geçmişte verilen ve bugün verilmekte olan zarar yanında çok silik kaldığını söyleyebiliriz. Tarihi eserlerin bulunduğu alanların birçoğu sit alanı olarak korunamadığından, bu alanları imara açmak için adeta tarihi eserlerin yok olmasına göz yumuluyor.’’

Mimar Sinan'ın eserleri de yokoldu

Doç. Dr. Kerim Türkmen, Kayserili Mimar Sinan'ın Kayseri'ye yaptırdığı 3 eserden ikisinin yok olmasının, Kayseri'de yaşanan tarihi eser yıkımına en güzel örnek olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti: ‘‘Birçok eseri ayakta kalan dünyaca ünlü Mimar Sinan'ın, memleketine yaptırdığı Osman Paşa Camii ve Hüseyin Bey Hamamı ne yazık ki tamamıyla yok olan eserler arasındadır.

Yabancı mimarların bile eserlerini hayranlıkla izledikleri Sinan'ın, Kayseri'de yaptırdığı eserlerden yalnızca Kurşunlu Camii ayakta kalabilmiştir.’’

Eserlerin yok edilmesinin yanısıra bilgisizlik nedeniyle tahrip edildiğine de işaret eden Türkmen, tarihi eserlerin üzerinde bulunan ve Hz. Süleyman'ın mührü olan 6 köşeli yıldızın, Yahudiliğin sembolü sayılarak kırıldığını da sözlerine ekledi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!