Tanrılara restorasyon

Güncelleme Tarihi:

Tanrılara restorasyon
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2001 01:54

Adıyaman'ın Kahta ilçesi yakınlarında 2150 metre yüksekliğindeki Nemrut Dağı'nın zirvesinde bulunan dev tanrı heykellerinin restorasyonuna başlandı.

Yörede milattan önce 60'lı yıllarda hakimiyet kuran Kommagene Kralı 1'inci Antiokhos'un krallığını ilan ettiği 15 Temmuz’da başlanan onarım çalışmalarında, tamamı tahrip olan heykeller 2005 yılına kadar eski haline getirilecek.

Merkezi Hollanda'da bulunan Uluslararası Nemrut Vakfı'nın (INF) gerçekleştireceği restorasyon için Kültür Bakanlığı'ndan izin alındı. Nemrut'un tahrip olan eşsiz mimari dokusunu yeniden canlandırmak için başlanan çalışmalar, 2005 yılına kadar sürecek. Çalışmalar kapsamında Kral 1'inci Antiokhos'un kendini ebedileştirmek için MÖ 69 yılında Nemrut'un zirvesine yaptırdığı anıt mezar ile 5 katlı bina yüksekliğinde yaptırılan, ancak deprem ve doğa koşullarında başları düşen 25 tanrı, kral, kartal ve aslan heykelleri restore edilecek.

TÜMÜLÜS AÇILACAK

Çalışmalar kapsamında 50 metre yükseklikteki Kral 1. Antiokhos'un anıt mezarının içinde bulunduğu dünyanın açılamamış tek tümülüsü de kazılacak. İçindeki anıt mezar ve altından yapılmış olduğu belirtilen iki adet aslan heykeli ortaya çıkarılacak. Restorasyon giderleri, Kültür Bakanlığı, Nemrut Vakfı ve Türk Demokrasi Vakfı'nca karşılanacak. Heykelerin doğa şartları karşısında daha fazla tahrip olmaması için dağdan indirilip müzede koruma altına alınması ve yerlerine maketlerinin konulması yönündeki çalışmalar ise askıya alındı. Heykeller dağın zirvesinde restore edilerek koruma altına alınacak. Restore çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Uluslararası Nemrut Vakfı (INF) Başkanı Maurice Crijns, vakfı sadece Nemrut gibi bir dünya harikasını koruma altına almak amacıyla kurduklarını ve büyük çabalar sonucu restorasyon için izin alındıktan sonra çalışmalara süratle devam edeceklerini belirtti. Crijns, ‘‘Vakfın yanı sıra Hollanda hükümeti de, yapılan restore çalışmalarına sonuna kadar destek olacak. Buradan güneşin doğuşu ve batışını izlemek için dünyanın birçok ülkesinden insanlar geliyor. Değerini bilmek gerekir’’ dedi.

Horoskop hangi sırrı taşıyor

UNESCO'nun ‘‘Dünya Kültür Mirası Listesi’’ne aldığı Nemrut'taki heykeller arasında bulunan ‘‘Aslanlı Horoskop’’ önümüzdeki 25 bin yıl içinde bir daha görülemeyecek bir yıldız dizilişini canlandırıyor. Aslanın gövdesinde bulunan 19 yıldızın her birisi, sivri uçlu 8 ışından oluşuyor. Aslanın boynunda, yeni ayın sembolü hilal var. Hilalin hemen üstünde Regulus (kral) yıldızı parlıyor. Aslanın üzerinde her biri 16 ışından oluşan 3 yıldız görülüyor: Mars, Merkür ve Jüpiter. Bu diziliş, MÖ 109 yılının 14 Temmuz günü oluşmuş. Yazıtlardan öğrenildiğine göre, MÖ 109 yılının 14 Temmuz günü Kral Mithridates taç giydi. Bu özel tarih, çok önceden belirlenmiş ve taç giyme töreni için uygun bulunmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!