‘Tanrı Parçacığı’nın ‘Tanrısız’ dâhisi

Güncelleme Tarihi:

‘Tanrı Parçacığı’nın ‘Tanrısız’ dâhisi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2012 00:28

‘Tanrı Parçacığı’ da denen Higgs Bozonu ile ilgili kuramı geliştirenlerden, Nobel ödüllü Müslüman ünlü fizikçi Muhammed Abdüsselam, ülkesi Pakistan’da ‘tanrısızlıkla’ suçlanıp neredeyse aforoz edilmişti. 1974’te gayrimüslim ilan edilen Ahmediye tarikatına mensup olduğu gerekçesiyle ismi okul kitaplarından bile çıkarılan Abdüsselam, vatanından uzakta can verdi.

Haberin Devamı

Evrendeki herşeye kütle kazandırdığı savunulan ve büyük bir olasılıkla var olduğu geçen hafta saptanan Higgs Bozonu adlı atomaltı parçacıkla ilgili kuramı ilk kez 1964’te İngiliz fizikçi Peter Higgs liderliğindeki bir grup bilimadamı ortaya atmıştı. Fizikteki ‘Standart Model’in doğrulanması için deneylerde varlığı henüz kanıtlanmamış tek atomaltı unsur olan Higgs Bozonu ya da diğer adıyla “Tanrı Parçacığı” ile ilgili kuramı yıllar içinde geliştiren en önemli çalışmalardan birine, Pakistanlı bilimadamı Muhammed Abdüsselam imza attı.

Atom bombasına da katkı

Associated Press ajansı, Higgs Bozonu ile ilgili son keşfin ardından, 1996’da ölen Abdüsselam’ı hatırlatan bir haber yayınladı. 1926 doğumlu Abdüsselam, temel parçacıklar arasındaki birleşik zayıf ve elektromanyetik etkileşime katkıda bulunan çalışmasıyla, üç meslektaşıyla birlikte 1979’da Nobel Fizik Ödülü’ne layık görülmüştü. Bu ödülü alan ilk Müslüman fizikçi olan Abdüsselam, aynı zamanda Enver Sedat’tan sonra Nobel ödülü kazanan ilk Müslüman’dı.
1960’lar ve 1970’li yılların başlarında, cumhurbaşkanının baş bilim danışmanı olarak Pakistan’daki uzay ajansı ve nükleer bilim ve teknoloji enstitütüsünün kurulmasına yardım eden Abdüsselam, ülkenin nükleer silah programının ilk aşamalarına da liderlik etmişti. Ama ne olduysa 1974’te oldu. Pakistan Parlamentosu’nun yaptığı anayasaya değişikliğiyle, Ahmediye tarikatı mensupları gayrimüslim kabul edildi. Abdüsselam’ın da sıkı bir müridi olduğu tarikatın mensuplarının Müslüman olduklarını savunmaları, ibadethanelerine “cami” demeleri ve ezan okumaları yasaklandı. Cezası ölüme kadar gidiyordu.

Haberin Devamı

Vatanından uzakta öldü

Artık ulusal kahraman değil, “dinsiz” diye görülen Abdüsselam, inancından taviz vermedi. Ancak devletin ve Taliban’ın baskısı artınca Avrupa’ya kaçmak zorunda kaldı. Çalışmalarını, gelişmekte olan ülkelerden gelen bilimadamlarının toplandığı bir merkez kurduğu İtalya’da sürdürdü. Bu arada ismi ülkesindeki okul kitaplarından çıkarıldı, medyada duyulmaz oldu. Ama yaptığı çalışmalar, geçen haftaki müthiş keşfe önemli katkıda bulundu.

Kimdir

Haberin Devamı

Abdüsselam , (D. 29 Ocak 1926, Hindistan – ö. 21 Kasım 1996 İngiltere). Nobel ödülü alan ilk Pakistanlı ve müslüman. Lahor’da öğrenim gördü. 1952’de Cambridge Üniversitesi’nde matematik ve fizik doktorası aldı. Elektromanyetik etkileşimle elementel parçacıkların zayıf etkileşimini kapsayan kuramlarıyla 1979 yılında Steven Weinberg ve Sheldon Lee Glashow ile birlikte Nobel ödülü almıştır. (Kaynak: Vikipedi)

3 milyon Ahmedi Pakistanlı var

Pakistan’da sayıları 3 milyonu bulan Ahmedi tarikatı mensupları, ruhani liderleri olarak kabul ettikleri, 1908 yılında ölen Hazreti Mirza Gulam Ahmed’i, “Peygamber” olarak görüyor. Bu görüş Hazreti Muhammed’i son peygamber olarak kabul eden ve ondan sonra kendisini peygamber ilan edenleri dinin dışına çıkmış olarak kabul eden ana akım İslam inancıyla çelişiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!