Tan'dan "benzin istasyonlarında bira satışı yasaklansın" önergesi

Güncelleme Tarihi:

Tandan benzin istasyonlarında bira satışı yasaklansın önergesi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2001 00:00


DSP İstanbul Milletvekili Ahmet Tan, içki satış yasağının kapsamını genişleten yasa teklifi verdi.

İspirto ve İspirtolu İçkiler İnhisarı Kanunu'nda değişiklik öngören teklife göre öğrenci yurtları, spor kulüpleri, her türlü eğitim ve öğretim kurumları, kahvehane, kıraathane, pastane, bezik ve briç salonlarına içki ruhsatı verilmeyecek. Ayrıca, belediye mücavir alanları hariç, otoyollarda ve devlet karayollarında yapılacak ve açılacak yapı ve tesislerde de içki ruhsatı alamayacak. Önceden verilmiş ruhsatlar da kanunun yayımı tarihinde iptal edilmiş sayılacak.

DSP İstanbul Milletvekili Tan, İspirto ve İspirtolu İçkiler İnhisarı Kanunu'nda 11 Ocak 2001 tarihli yasayla yapılan değişiklikle akaryakıt istasyonlarının mağaza ve lokantalarında yüzde 5'ten daha az alkol içeren içkilerin satışı için ruhsat verildiğini hatırlattı. Bunun son derece sakıncalı bir düzenleme olduğunu belirten Tan, Türkiye'deki trafik kazalarının yüzde 60'ının alkollü içki kullanımı nedeniyle meydana geldiğini hatırlattı. Tan, "Bu gerçek ortadayken karayolları güzergahları üzerinde, içerdiği alkol oranı yüzde 5'in altında dahi olsa alkollü içki satışına izin verilmesi, ülke gerçekleri karşısında akılcı bir yaklaşım olarak değerlendirilemez. Bu kanun, otoyollarda ve devlet karayollarında yapılacak ve açılacak yapı ve tesislerde alkollü içki satışının önlenmesi amacıyla hazırlanmıştır" dedi.

Geçtiğimiz Ocak ayında çıkarılan yasanın Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki görüşmeleri sırasında, karayolu güzergahı üzerinde faaliyet gösteren akaryakıt istasyonları mağaza ve lokantalarda yüzde 5'in altında alkol içeren içkilerin satışına olanak sağlayan önerge verilmiş ve önerge kabul edilmişti. Bu değişiklikle alkol oranı yüzde 5'in altında olan biraların söz konusu yerlerde satılması yolu açılmıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!