Tamam, eğitin ama savaş alanında

Güncelleme Tarihi:

Tamam, eğitin ama savaş alanında
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2009 00:00

Türkiye’nin ‘muharip göndermeyiz’ kararlılığı üzerine, Washington, “O zaman Afgan ordusunu eğitecek asker gönderin” teklifi getirecek. Ancak, Türk askerinin Afganları, doğrudan savaş alanında eğitmesi istenecek.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan’ın bugün Beyaz Saray’da ABD Başkanı Barack Obama ile yapacağı görüşmede kıran kırana Afganistan pazarlığı yaşanacak. Pazarlık, ABD’nin Türkiye’den Afganistan için istediği ek asker konusunda. Türk tarafı, Afganistan’a ‘operasyonel’ yani bizzat Taliban-El Kaide unsurlarına karşı silahlı mücadele bulunacak asker göndermeyeceğini açıklamıştı. Bunun üzerine Amerikan tarafı ‘pazarlığın boyutunu’ değiştirdi. Buna göre Washington, Ankara’dan, ‘Afgan ordusunu eğitecek’ Mehmetçik istiyor. Ancak bu ‘eğitimin’ niteliği biraz farklı.

‘Eğitimi en yoğun çatışma bölgesinde, alanda verin’

Washington, Türk askerinin bir karargâhta Afgan birliklerini eğitmesi yerine, Taliban ve El Kaide’ye karşı savaşan Afgan askerleri ile birlikte ‘alana çıkmasını’ önerdi. ABD’nin talebi, Türk askerlerinin, sıcak çatışmaların yoğun olarak yaşandığı ülkenin güneyinde görev yapan Afgan birliklerine birkaç Türk askerinin de yerleştirilmesi. Türk asker ya da subaylarının bu birliklerle, bizzat çatışma alanlarında görev yapması. Eğitimin ise, ‘alanda’ verilmesi.
Bu talep, Ankara’da şöyle yorumlandı:

‘Savaşan her Afgan birliği için bir Türk askeri’

“ABD savaş alanındaki her Afgan birliğine bir Türk askeri istiyor... Bunun kabul edilmesi halinde, şu ana kadar sadece Başkent Kabil’deki karargâhta ve ülkenin görece sakin kuzey bölgelerinde görev yapan Türk askerlerinin, çatışmaların yaşandığı güneye de geçmesi sözkonusu olabilecek. Mehmetçik, sıcak bölgede, doğrudan Taliban’la savaşmasa bile, bu savaşı yürüten Afgan askerleriyle birlikte görev yapabilecek.

Büyükelçi Jeffrey ipucunu  vermişti

Pazarlığın ilk ipucunu, bizzat ABD’nin Ankara Büyükelçisi James Jeffrey vermişti. Jeffrey, geçen hafta bir grup gazeteciyle yaptığı sohbette, bugüne kadar Türk askerinin Afganistan’da sadece ‘barışı koruma görevi yaptığı’ ve ‘operasyonel olmadığının’ hatırlatılması üzerine, “Afganistan’daki her asker operasyoneldir” ifadesini kullanmıştı. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da, Brüksel’de yine geçen hafta katıldığı NATO toplantısı dönüşünde yaptığı açıklamada, Başkan Obama’nın NATO’dan istediği ek askerlerin Afgan ordusunu ‘eğitim görevini bizzat alanda yapmalarını istediklerini’ söyledi.
Clinton, ABD’nin Afganistan’daki kuvvetlerinin komutanı General Stanley McChrystal’ın stratejisi uyarınca, ülkeye gelecek yeni NATO askerlerinin Afgan birliklerinin içine yerleştirilerek, sıcak bölgede eğitim görevi vermesinin söz konusu olduğunu da söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!