Tam fiyasko

Güncelleme Tarihi:

Tam fiyasko
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2007 00:00

Kamuoyunda umut yaratan Anavatan ve DP’nin birleşmesi yılın fiyaskosu haline dönüştü. Anavatan dün seçimlerden çekildiğini açıkladı. YSK Başkanı da, "Anavatan’dan aday gösterilenler istifa etseler bile DP’den aday olamazlar" dedi. DP ise eksik adaylarını tamamlayarak, YSK’ya yeni liste verdi.

LİSTELERİN Yüksek Seçim Kurulu’na teslim edilmesine saatler kala Demokrat Parti ve Anavatan Partisi’nin birleşmek için yaşadığı telaş, yılın fiyaskosuna dönüştü. Anavatan Partisi, seçimlerden çekildi. DP’nin büyük umutlarla transfer ettiği Sinan Aygün de adaylıktan çekildiğini açıkladı.

DP Genel Başkanı Mehmet Ağar ile önceki gün görüşen Anavatan Partisi Genel Başkan Erkan Mumcu’nun açıklaması 2 partinin birleşmesi konusunda umutların yeniden doğmasına neden olmuştu. Ancak dün 2 taraftan da birleşmeye yönelik somut açıklamalar yapılamadı, 2 partinin lideri de bir araya gelmedi.

LİSTE AĞAR’IN EVİNDE Yılın fiyaskosuna dönüşen sağda birlik çalışmalarında dün günboyu yoğun bir trafik yaşandı. Mumcu’nun "Sürecin kelle pazarlığına dönüşmesini istemiyoruz" sözlerine rağmen Anavatan Afyon Milletvekili Mahmut Koçak, dün sabah DP Genel Başkanı Mehmet Ağar’ın evine giderek partisinin listesini teslim etti.
YSK’DAN KIRMIZI IŞIK Öğle saatlerinde ise Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Muammer Aydın, "Anavatan’dan aday gösterilenler istifa etseler bile DP’den aday olamazlar" açıklamasını yaptı. Anavatan Partisi Grup Başkanvekili Süleyman Sarıbaş, YSK’ye giderek partisinin seçimlerden çekildiğini bildirdi. Sarıbaş, gazetecilere, "Bir bölen olmamak, bütünleştiren olmak adına böyle bir karar aldık. DP ile seçimden sonra biraraya geleceğiz. Seçimlerde DP’yi destekleyeceğiz" dedi.

Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün de istifa etti. Aygün, "Siyasete girme gerekçelerim sakatlanmıştır. Ülkeme ve milletime, bu ortamda yararlı olamayacağım düşüncesi ağır basmıştır" açıklamasını yaptı.

DP İÇİN ÇALIŞACAĞIM Aynı saatlerde Mumcu, evinin önünde gazetecilere DP’yi destekleyeceğini açıkladı. Mumcu, "Biz inançla başlattığımız bir sürecin tamamlanması için bugüne kadar yaptığımız fedakarlıkların üstüne bugün yeni bir fedakárlık koyuyoruz. Bu da seçime katılmamak, DP’nin seçim başarısı için çalışmaktır" dedi.

Mumcu’nun destek açıklamasından dakikalar sonra ise Anavatan Partisi Basın Bürosu’ndan gazeteciler telefonla aranarak, Mumcu adına bir açıklama yapıldı. Açıklamada, "Anavatan Partili hiç kimse seçimlere DP listesinden girmeyecektir. Anavatan, DP’nin seçimlerde desteklenip desteklenmeyeceği yönündeki tavrını daha sonra gözden geçirecektir" denildi.

TESLİM SÜRESİ UZADI YSK dün saat 17.00’de dolan milletvekili aday listesindeki eksikleri tamamlama süresini saat 24.00’e kadar uzattı. YSK’nın bu kararı partilerin evraklarını yetiştirememesi nedeniyle aldığı bildirildi. Anavatan’la teması son ana kadar sürdüren DP’de listelerini tamamlayarak, YSK’ya verdi.

AĞAR ELAZIĞ ADAYI DP Genel Başkan Yardımcısı Mahmut Nedim Bilgiç, DP lideri Mehmet Ağar’ın Elazığ birinci sıradan aday olduğunu söyledi. İlk DP listesinde Elazığ boş tutulmuştu.

İLGİNÇ BAŞVURU Öte yandan bir DP adayı, milletvekili adaylarının isimlerinin GİK tarafından belirlenmesi gerektiği ancak, GİK bir aydır toplanmadığı için listesinin hukuken geçersiz olduğundan iptali için YSK’ya başvuruda bulundu. YSK bu başvuruyu henüz karara bağlamadı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!