Taliban'ın Kabil saldırısının ayrıntıları ortaya çıkıyor

Güncelleme Tarihi:

Talibanın Kabil saldırısının ayrıntıları ortaya çıkıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2012 13:15

Taliban militanlarının Afganistan'ın başkenti Kabil'de ve ülkenin doğusundaki eyaletlerde eşzamanlı olarak başlattıkları büyük saldırı dalgası, NATO ve ABD'nin 2014 yılında ülkeden çekilme kararını yeniden tartışmaya açabilir. Uzmanlara göre Taliban 10 yıllık savaşa rağmen hala diri ve ülkeyi sarsacak eylemlere imza atabilecek potansiyele sahip.

Haberin Devamı

İçişleri Bakanı Bismillah Muhammedi, koordineli düzenlenen saldırılarda 36 Taliban, sekiz güvenlik  gücü ve üç sivilin hayatını kaybettiğini, 40 güvenlik gücü ile 25 sivilin  yaralandığını söyledi.

Başkent Kabil'deki üç farklı noktada düzenlenen saldırılarda 16  Taliban'ın yer aldığını ifade eden İçişleri Bakanı, saldırganların çoğunun burka  giydiğini kaydetti.

Bu arada Kabil Emniyet Müdürü General Eyüb Salangi, tüm saldırganların  öldürüldüğünü, durumu kontrol altına aldıklarını açıkladı. Güvenlik güçlerinin  saldırganlardan geriye kalan bombaları aradığını ifade eden Salangi, Talibanlar  tarafından rehin alınan 35 kişinin de kurtarıldığını, bu operasyonda bir kadının  hafif yaralandığını söyledi.

KABİL'DEKİ ÇATIŞMADAN KARELER / FOTO GALERİ

GÖZLER HAKKANİ AĞI'NA ÇEVRİLDİ
İçişleri Bakanı Bismillah Muhammedi ele geçirilen bazı militanların Hakkani Ağı'na mensup olduklarını itiraf ettiklerini duyurdu.

Haberin Devamı

NATO sözcüsü Jimmy Cummings de Hakkani Ağı'nın güçlü bir ihtimal olduğunu ancak, iddiaları doğrulayacak yeterli delil olmadığını söyledi.

Pakistan'da üstlenen ve 10 bin silahlı militanı olduğu düşünülen Hakkani Ağı, ABD tarafından bölgedeki en tehlikeli "terör örgütlerinden biri" olarak değerlendiriliyor.

ÇEKİLME ZORA GİREBİLİRhttp://dosyalar.hurriyet.com.tr/haber_resim_2/afganharita.jpg
Muhammedi "saldırılar, Taliban'ın 10 yıllık savaşa rağmen hala Afgan güvenliğini delebildiğini ispatlıyor" dedi.

Kabil bu kapsamda bir saldırıya son olarak geçtiğimiz Eylül ayında şahit olmuştu. Gizlice kente sızan militanlar bir anda NATO karargahına ve ABD Büyükelçiliği'ne ateş açmıştı.

Taliban militanlarının bu çapta bir eyleme imza atabilmesi, ABD ve NATO'nun 2014 yılında ülkeden çekilme kararını da yeniden tartışmaya açacağa benziyor.

Uzmanlara göre, Taliban 10 yıllık savaşta yenilmedi ve her an ülkeyi sarsabilecek saldırılara hazır.

"AFGAN GÜÇLERİ HAZIR"
Dünyayı sarsan saldırı dalgasının ardından İngiltere, ABD ve NATO'dan "iyimser" açıklamalar geldi.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague yaptığı açıklamada "Afgan Ulusal Güvenlik Güçleri, saldırılara cesurca, hızla ve etkili bir  şekilde yanıt vermiştir. Bu da, Afganlıların kendi güvenliklerini kendilerinin  sağlayabileceğini bir kez daha göstermiştir. İngiltere, barışçıl bir gelecek inşa  etmeye çalışan Afgan halkı ve hükümetinin yanında yer almaktadır." dedi.

Haberin Devamı

Uluslararası Güvenlik Destek Gücü (ISAF) Komutanı General John Allen de Afgan gücünün karşılık verme hızından gurur duyduğunu söyledi. Allen "Sahneye hızlıca girdiler ve iyi koordine oldular" dedi.

ABD Büyükelçisi Ryan Crocker da Kabil saldırılarına Afgan güçlerinin müdahalesini "ilerlemenin açık bir kanıtı" saydı. 

AFP'ye konuşan batılı bir diplomat "NATO ve ABD'lilerin bütün iyimserliklerini paylaşmıyorum. Afgan güçleri görevdeyken bir saldırıya karşılık verdiler ve ABD helikopterleri sayesinde kazandılar" dedi. İsminin açıklanmasını istemeyen diplomat "Daha önemlisi Taliban nerede ve ne zaman isterse darbe indirebileceğini gösterdi" dedi.

"SALDIRILAR BAŞARISIZ"
ISAF'a göre saldırı başarısız oldu çünkü Taliban hiçbir yerde ağır bir darbe indiremedi.

AFP'ye konuşan Batılı diplomata göre "Çelik halka"nın delinebileceğini gösteren Taliban propaganda savaşını kazanmışa benziyor.

Haberin Devamı

BEDİR SAVAŞI
Taliban ise son saldırıların başlangıç olduğunu açıkladı. Örgüt, silahlı militanların ve intihar komandolarının katıldığı saldırının "bahar saldırılarının ilki" olarak nitelendirdi. Taliban geçtiğimiz yıl bahar aylarında da benzer saldırılar düzenlemişti. Örgüt, bu saldırıları Hz. Muhammed'in Mekkelileri yendiği Bedir Savaşı'na ithafen "Bedir saldırıları" olarak adlandırıyor.

Pazar günü başkent Kabil'de 18 saat süren çatışmalar Kuzey'deki Vezir Ekber Han bölgesindeki Batılı ülkelerin büyükelçilikleri ile NATO üssünü hedef almıştı.

Kentin güneyinde de parlamento binası ve Rus elçiliği ateş altında kalmıştı. Militanların sızmaya çalıştığı parlamento binasında oturumda olan bazı milletvekilleri çatıya çıkarak, korumalarıyla birlikte militanlara karşı koymuştu.

Elçilik çalışanlarının sığınaklara indiği, Devlet Başkanı Hamit Karzai'nin güvenli bir bölgeye götürüldüğü ve Başkan Yardımcısı Kerim Halili'ye yönelik suikastin son anda engellendiği saldırıda, kentin dışındaki NATO üsleri de hedef alındı.

Haberin Devamı

Ayrıca ülkenin doğusundaki Paktia, Nangahar, Celalabad ve Gardez'de de saldırılar meydana gelmişti. Buradaki saldırılarda kamu binaları, bir havaalanı, Afgan polisi ve istihbarat servisi üyeleri hedef alınmıştı.

TÜRKİYE O İDDİAYI YALANLADI
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Selçuk Ünal, Afganistan'da dün düzenlenen saldırılar sırasında Türkiye'nin Kabil Büyükelçiliği'ne ya da Türk askeri unsurlarına yönelik doğrudan bir saldırı olmadığını, dolayısıyla Türk askerleri tarafından silahlı bir mukabele de olmadığını bildirdi.

Associated Press dün bölge muhabirine dayandırdığı haberinde, Kabil dışında bulunan bir NATO üssüne militanların ateş açtığını, saldırıya maruz kalan Türk ve Yunan askerlerin ağır makineli tüfeklerle cevap verdiğini duyurmuştu.

Haberin Devamı

KAZRAİ NATO'YU SUÇLADI
Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, dün başkent Kabil ve diğer 3 kentte düzenlenen saldırıların Afgan güçleri ve NATO'nun istihbarat hatasını gösterdiğini söyledi.

Karzai, yaptığı yazılı açıklamada, Kabil'e ve diğer bölgelere teröristlerin sızmasıyla ilgili ciddi bir soruşturma gerektiğini belirtti. Teröristlere hemen müdahale eden Afgan güvenlik güçlerini kutlayan Karzai, güvenlik güçlerinin halka ülkeyi başarıyla savunabildiklerini kanıtladığını da ifade etti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!