Taliban'dan Kazakistan'a tehdit

Güncelleme Tarihi:

Talibandan Kazakistana tehdit
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2011 11:22

Afganistan'daki Taliban hareketi, bu ülkeye asker gönderme kararı alan Kazakistan'ı tehdit etti.

Haberin Devamı

Taliban'ın açıklamasında, bu kararın "sert sonuçları olacağı" ve Kazakistan'ın "bölgesel çıkarlarına hizmet etmeyeceği" belirtildi.

Kazakistan Meclisi, geçen hafta içinde, 4 subayı Uluslararası Güvenlik Destek Gücü (ISAF) komutasında görevlendirme kararı almıştı.

Kazakistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Askar Abdrahmanov, Taliban’ın tehditlerine rağmen, alınan karardan geri adım atılmayacağını söyledi.

Abdrahmanov, “Bu tür tehditler Kazakistanı aldığı kararlardan vazgeçirmez” dedi.

Afganistan'daki Uluslararası Güvenlik Destek Gücü'nde (ISAF) 6'sı İKÖ üyesi 47 ülkeye ait askerlerin görev yaptığını hatırlatan Abdrahmanov, Kazakistan'ın bölgesinde barış ve istikrarın temsilcisi olduğunu, bir sıkıntının yaşanmayacağını ifade etti.

Daha önce Kazakistan'da ABD Büyükelçiliği görevinde bulunan ABD'li diplomat John D'Ordway de Kazakistan-İnterfax ajansına yaptığı açıklamada, bu tür tehditlerin her zaman olabileceğini ancak ciddiye alınmaması gerektiğini belirterek, “Ben terörizmle mücadelede her türlü riske rağmen tüm ülkelerin birlikte hareket etmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Haberin Devamı

Kazakistan askerlerinin Afganistan'da görev alması ile askeri işbirliği imkanlarının artacağını, karşılıklı deneyim ve birikimlerin paylaşılacağını anlatan D'Ordway, “Kazakistan Taliban'ın tehditlerini gözardı etmeli” dedi.

"TEHDİTLER DİKKATE ALINMALI"

Bu arada, Kazak siyaset bilimci ve Risk Değerlendirme Grubu yöneticisi Dosum Satpayev, Taliban tarafından gündeme getirilen tehdidin dikkate alınmasını istedi.

Meclisin kararının Senato tarafından da kabul edilmesi gerektiğini ve son olarak Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev tarafından imzalandıktan sonra yürürlüğe gireceğini ifade eden Satpayev, Kazakistan'daki bazı radikal grupların harekete geçebileceğini ve sıkıntıların doğabileceğini söyledi.

Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Tacikistan gibi bölge ülkelerinde radikal grupların bulunduğuna dikkati çeken Satpayev, “Şu ana kadar Kazakistan'da terör saldırıları olmadı. Bundan dolayı şükretmek gerekiyor. Ancak, bu bölgede hala bir potansiyel var. Bu da dikkate alınmalı” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!