Talat'ın Annan'a gönderdiği mektup BM belgesi olarak yayımlandı

Güncelleme Tarihi:

Talatın Annana gönderdiği mektup BM belgesi olarak yayımlandı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2006 14:13

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın, 1 Şubat'ta BM Genel Sekreteri Kofi Annan'a gönderdiği mektup BM belgesi olarak yayımlandı.

Haberin Devamı

Talat mektubunda, Türkiye'nin açıkladığı Kıbrıs eylem planının, içinde bulunulan çıkmazın aşılması ve Kıbrıs ile Doğu Akdeniz'de bir uzlaşıya doğru gidilmesi için en iyi fırsat olduğunu belirterek, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün 24 Ocak'ta açıkladığı eylem planına Kıbrıs Türk tarafının tam destek verdiğini kaydetti.
Eylem planının içeriğinin, AB Konseyi'nin 26 Nisan 2004'te aldığı karar ve BM Genel Sekreteri Annan'ın Kıbrıs Türk halkına uygulanan izolasyonun sona erdirilmesi çağrısına yer verdiği 28 Mayıs 2004 tarihli raporuyla aynı çizgide olduğunu vurgulayan Talat, bu tarihi AB ve BM belgelerine ve uluslararası toplumun bu yöndeki arzusuna karşın Kıbrıslı Türklerin izolasyonunun devam ettiğini ifade etti.

İçinde bulunulan aşamada izolasyonun kaldırılması için Türkiye'nin eylem planından yararlanılması gerektiğine değinen Talat, temel hedefin, Türkiye'nin eylem planında da ifade edildiği gibi, Kıbrıs sorununa BM planı temelinde bütünsel çözüm bulunması olduğunu belirtti.

“PLAN GERGİNLİĞİN TIRMANMASINI DA ENGELLEYECEK NİTELİKTE”

Talat, Ankara'nın eylem planının, Türkiye'nin, hava ve deniz limanlarını Rum uçak ve gemilerine açmasını da içermesi dolayısıyla AB ile bu konuda herhangi bir tartışmaya girmesini de engelleyeceğinden, bölgede olası bir gerginliğin tırmanmasını önleyecek nitelikte olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Talat, eylem planının Türkiye tarafından açıklanmasının ve buna Kıbrıs Türk halkının tam destek vermesinin, hem Kıbrıs Türk tarafı hem de Türkiye'nin Kıbrıs'ta “kazan-kazan” yaklaşımı izlemeye devam ettiğinin son kanıtı olduğunu vurguladı.

Annan'dan eylem planını değerlendirmesini isteyen Cumhurbaşkanı Talat, Kıbrıs'la ilgili tüm tarafları, adadaki çıkmazı eylem planından yararlanarak sona erdirmek için Türk tarafının ortaya koyduğu çabalara yardımcı olmaları konusunda BM Genel Sekreteri'nin teşvik edeceğine olan inancını dile getirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!