Taksitle böbrek satışı

Güncelleme Tarihi:

Taksitle böbrek satışı
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 20, 2011 12:21

Adana merkezli toplam 11 ilde yapılan eş zamanlı operasyonda, 12’si organ çetesi üyesi toplam 33 kişi gözaltına alındı. Böbreği satmak isteyenlerle organ nakli yapılacak kişileri buluşturup, organ satışı konusunda aracı oldukları öne sürülen çete üyeleri suçlamaları kabul etmedi. Zanlıların 10-15 bin lira ödedikleri donörün böbreklerini hasta yakınlarına 20-25 bin liraya sattıkları, hatta bazen de taksit yaptıkları belirlendi.

Haberin Devamı

Bir istihbaratı değerlendiren Adana Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü (KOM) ekipleri, organ satışı yaptıkları öne sürülen çete üyelerini takibe aldı. Geçen yıl haziran ayından bu yana süren takibin ardından 2 gün önce Adana merkezli olmak üzere Antalya, İstanbul, Batman, Ankara, Şırnak, Kocaeli, Bursa, Mersin, Hatay ve Bingöl’de 46 ayrı adrese eş zamanlı operasyon yapıldı.


AV MEVSÄ°MÄ° OPERASYONUÂ

Yavuz Turgul’un yönettiği, Cem Yılmaz, Şener Şen ve Çetin Tekindor’un oynadığı ’Av Mevsimi’ adlı filmden esinlenilerek, ’Av mevsimi’ adıyla gerçekleştirilen operasyonda, 12’si organ çetesi üyesi diğerleri de alıcı ve satıcı kişiler olmak üzere toplam 33 kişi gözaltına alındı.

Böbreğini satan veya alan kişi olarak ifadelerine başvurulan 21 kişi, sorgularının ardından Cumhuriyet Savcılığı talimatıyla serbest bırakıldı. Böbreklerini satanlar arasında bir çiftin de bulunduğu öğrenildi, bu kişilerin isimleri açıklanmadı.

 

Haberin Devamı

Liderliğini 46 yaşındaki Osman Kökyıldırım’ın yaptığı iddia edilen çetenin, böbrek ihtiyacı olan kişilerle organlarını satmak isteyenleri buluşturup, alım- satımda aracılık yaptıkları öne sürüldü. Şüphelilerin, böbreklerini satmak isteyenlerden 10- 15 bin TL’ye aldıkları böbrekleri, 25- 30 bin lira karşılığında ise organ bekleyen hastalara sattıkları, hatta taksitle böbrek satışı yaptıkları da iddia edildi.

ÖZEL HASTANEDE SAHTE BELGEYLE AMELÄ°YAT Â

 

Böbreğini satanların birçoğu verdikleri ifadesinde bağış için hayır amaçlı organ bağışı yaptığını, bazılarının da ihtiyacı olduğu için böbreğini sattığını söyledikleri söyledi. Anlaşma sağlanıp, doku uyumu da belirlendiği takdirde, organ nakillerinin Antalya, Ankara ve İstanbul’daki özel ve lüks hastanelerde, sahte belge kullanılarak yapıldığı belirtildi. KOM ekipleri, bazı böbrek satışlarının taksitle yapıldığı, satan kişilere, PTT kanalıyla her ay ödeme yapıldığını da saptadı. Böbreğini satan bir kişiye, alıcının birkaç aydır PTT kanalıyla aylık 490 TL ödediği de ortaya çıktı. Yapılan havale kayıtlarıyla 7 kişinin böbreğinin satışının yapıldığı anlaşıldı.

 

Haberin Devamı

Çetenin lideri olan Osman Kökyıldırım ile çete üyeleri S.G., M.E.Ş., M.A., A.D., A.T., A.E., A.A., Ş.T., M.Ö., M.T. ve F.T., sorgularının ardından adliyeye sevk edilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!