Taksim'e çıkmak isteyen gruplara polisten TOMA'lı müdahale

Güncelleme Tarihi:

Taksime çıkmak isteyen gruplara polisten TOMAlı müdahale
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2016 09:29

1 Mayıs nedeniyle İstanbul'da Taksim Meydanı'na çıkan yollarda polis geniş güvenlik önlemleri aldı. Sabah saatlerinden itibaren meydana çıkmaya çalışan gruplara polis müdahale ediyor. Beşiktaş’tan Taksim’e farklı zamanlarda gruplar halinde yürüyüşe geçen HKP’li 3’üncü bir gruba daha polis müdahale geldi. Mecidiyeköy'de ise pankart açan 2 kişi yere yatırıldı. Polisler, eylemcilerin üzerine çıkıp yaklaşık 20 dakika araç bekledi. Saat 14.20 itibariyle İstanbul'da 189 kişi gözaltına alındı.

Haberin Devamı

BUGÜN NELER YAŞANDI?

-Sabah saatlerinde Taksim Meydanı'na çıkmak üzere Divan kavşağında toplanan 40 kişilik bir gruba polis müdahale etti. "Halkevleri" pankartı taşıyan grubu dağıtmak için polis tazyikli su kulandı. Eylemciler polisin müdahalesi üzerine dağıldı.

-Barbaros Bulvarı'nda toplanan Halkın Kurtuluş Partisi (HKP) üyeleri de Taksim Meydanı'na yürümek istedi. Bölgede önlem alan polis ekipleri, dağılmaları için yaklaşık 30 kişinin bulunduğu grubu uyardı. Polisler, dağılmayan gruba gaz sıkarak müdahale etti. Göstericilerden bazıları gözaltına alındı.

Taksime çıkmak isteyen gruplara polisten TOMAlı müdahale

-Şişli Camisi yakınında da polis ekipleri kimlik kontrolü yaptığı sırada şüpheli 3 kişinin çantalarını aradı. Çantalarında havai fişek bulunan 3 kişi gözaltına alındı.

Haberin Devamı

Taksime çıkmak isteyen gruplara polisten TOMAlı müdahale

-Devrimci Gençlik Birliği adlı gruptan biri kadın 3 kişi de, Bekar Sokakta polis bariyerlerinden atlayıp İstiklal Caddesi’ne geçti ve "Yaşasın 1 Mayıs" sloganı attı. Gözaltına alınarak yere yatıralan 3 eylemci polis merkezine götürüldü.

BEŞİKTAŞ'TAN TAKSİM'E YÜRÜYEN GRUBA MÜDAHALE

-Bu arada Beşiktaş Meydanı'ndan Taksim'e yürümek isteyen yaklaşık 25 kişilik grup da polis tarafından gözaltına alındı. Beşiktaş Barbaros Bulvarı'ndan aşağı inen yaklaşık 25 kişilik eylemci grubu, ellerinde mahkeme kararı olduğunu ve Taksim'e yürüyeceklerini söyledi. Grubun önünü kesen polis, dağılmaları yönünde uyarılarda bulundu. Taksim'e yürümekte ısrar eden eylemciler, polis tarafından gözaltına alındı. Bu sırada polisle eylemciler arasında arbede yaşandı. Polise direnen bazı eylemcilerin slogan attıkları görüldü. Gözaltı işlemi sırasında trafiğe kapatılan Barbaros Bulvarı, yeniden trafiğe açıldı.

POLİS GÖSTERİCİNİN ÜZERİNDE TAKVİYE BEKLEDİ

-Mecidiyeköy Büyükdere Caddesi'ne saat 11.30'da gelen 2 kişi pankart açarak slogan atmaya başladı. "Taksim 1 Mayıs alanıdır" şeklinde slogan atan 2 kişiye çevredeki 3 sivil polis memuru müdahale etti. Polisler pankartı almaya çalışırken, 2 kişi kaçmak istedi. Polislerle eylemciler arasında kısa süreli kovalamaca ve arbede yaşandı. Polisler 2 kişiyi yakalarak yere yatırdı. Yerde de direnen eylemcilerden birine polis ayağı ile bastı. Diğer iki polis memuru direnen ve slogan atmaya çalışan eylemcilerin üzerine çıktı. Eylemcileri gözaltına almak için polisler bu şekilde bekledi. Bir eylemci ve polis memuru yolun ortasında kalmış oldu. Trafik ışıklarının önünde gerçekleşen olay da trafik normal akışına da devam etti. Bu sırada ilginç görüntüler de ortaya çıktı. Yaklaşık 15 dakika eylemcilerin üzerinde bekleyen polislerden biri pankartın ipini kullanarak yerdeki eylemcinin ellerini bağladı. 20 dakika sonra takviye gelen polislerle birlikte eylemciler polis araçlarına bindirilerek gözaltına alındı. 

Haberin Devamı

Taksime çıkmak isteyen gruplara polisten TOMAlı müdahale


BOMONTİ'DE 8 GÖZALTI

-Halasgargazi Caddesi’nde toplanarak Taksim Meydanı’na yürümek isteyenlere polis izin vermedi. Ara sokaklardan kaçarak Bomonti’ye inen 8 kişi İncirli Dede Caddesi’nde gözaltına alındı. Gözaltına alınanların bazılarının elindeki sapan dikkat çekti. Gözaltına alınanlar soruşturulmak üzere karakola götürüldü. Bu arada, Okmeydanı başta olmak üzere Taksim’e çıkan ara sokaklarda zaman zaman gerginlik yaşanıyor.

ÜÇÜNCÜ GRUBA DA MÜDAHALE

-Beşiktaş'tan Taksim’e farklı zamanlarda gruplar halinde yürüyüşe geçen HKP’li 3’üncü bir gruba daha polis müdahale etti. Barbaros Bulvarı’ndan yürüyüşe geçen ellerinde HKP bayrakları olan 11 kişilik grubun önü yine polis tarafından kesildi. Eylemciler, sadece basın açıklaması yapacaklarını söylemesi üzerine polis, bu talebe Küçük Kartal Meydanı’nda yapılması şartıyla izin verdi. Bunun üzerine grup burada bir açıklama yaptı. Basın açıklamasının ardından gruptakiler kısa bir süre ’Yaşasın Halkın Kurtuluş Partisi’ şeklinde sloganlar attı.

Haberin Devamı

189 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

-Saat 14:20 itibarıyla İstanbul genelinde 1 Mayıs nedeniyle yaşanan olaylarda 189 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.

YENİDEN TAKSİM’E YÜRÜMEK İSTEYİNCE GÖZALTINA ALINDILAR

Daha sonra tekrar Taksim yönüne doğru yürüyüşe geçen gruptakilerin etrafı polis tarafından çevrildi. Bu sırada eylemcilerle polis arasında arbede yaşandı. 11 kişi yaka paça gözaltına alındı. Gözaltı aracına getirilen eylemciler burada üst aramasının ardından araca bindirildi. Gözaltıları alan minibüs daha sonra emnniyet merkezine hareket etti.  Enver ALAS-Timur TARLIĞ /İSTANBUL, (DHA) 

Haberin Devamı

KAZANCI KURBANLARI UNUTULMADI

Türk-İş heyeti de, Kazancı yokuşuna karanfil koyup Taksim Cumhuriyet Anıtı'na çelenk bıraktı.Türk-İş heyeti saat 08.30 sıralarında Taksim Kazancı yokuşuna geldi. Karanfil bırakan grup ölenler anısına saygı duruşunda bulundu.Grup adına açıklama yapan Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak,  "Haklarımızı özgürce kullandığımız, bayramımızı özgürce bir ülkede yaşamak istiyoruz. İnsan gibi çalışıp, insan gibi yaşamak istiyoruz. Bunun için mücadelemizi kararlı bir şekilde sürdürmek istiyoruz. Yaşasın 1 Mayıs, yaşasın birliğimiz, beraberliğimiz! 1 Mayıs 1977 katliamını kınıyor, hayatını kaybedenleri rahmetle anıyoruz" dedi.

Haberin Devamı

"Grup, daha sonra Taksim Cumhuriyet Anıtı'na çelenk koydu. Burada da basın açıklaması yapıldı. Pevrul Kavlak, "1 Mayıs birlik ve beraberlik içinde, sosyal adaletin olduğu, bağımsız ve demokratik bir Türkiye için tüm emekçilerin ortak mücadale günüdür.Ülkenin dört bir köşesinde hep birlikteyiz, omuz omuzayız. İş cinayetlerine son diyoruz, kayıt dışılara, taşeron sistemine, 4B'ye, 4C altında köle gibi çalıştırılmalara, düşük ücret politikalarına, kıdem tazminatının kaldırılmak istenmesine, esnek, kuralsız ve güvencesiz çalışmanın her türlüsüne, sendikasızlaştırılmaya karşı buradan, Taksim Meydanı'ndan sesleniyoruz. Küresel sermayenin kar hırsı, insanı insan olmaktan çıkarıyor. Emekçiyi köle haline getiriyor. Kiralık işçilikle özel istihdam bürolarıyla, taşeronlukla işçiyi köle gibi esir etmek istiyorlar. Ancak  1 Mayıs 2016'da Taksim'den bir kez daha haykırıyoruz. Bunları başaramayacaklar, çünkü biz direneceğiz, direneceğiz, direneceğiz. Direne direne de kazanacağız. Bunun için bedel ödemek gerekiyorsa ödeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!