Taksim'de Mısır protestosu

Güncelleme Tarihi:

Taksimde Mısır protestosu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2013 06:29

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı ile Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği (Özgür-Der) üyelerinin de aralarında bulunduğu bir grup, Galatasaray Lisesi önünde toplanarak, Mısır'da darbe karşıtlarına yönelik katliamı protesto gösterisi düzenliyor.

Haberin Devamı

Grubun İstiklal Caddesi'nden Taksim Meydan'a çıkması polis tarafından engellenirken, grup Tünel tarafına yürüyüşe geçti.

Gruptakiler, "Darbeye sessiz kalanlar bu katliamın suç ortaklarıdır", "Zorbalık ve hukuksuzluk yenilecek, İslami direniş kazanacak" ve "Mısır'da darbenin karşısında Müslüman kardeşlerimizin yanındayız" yazılı pankartlar açtı.

TÜRKİYE'NİN BİR ÇOK ŞEHRİNDE MISIR'DA YAŞANANLAR PROTESTO EDİLDİ

Antalya

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Antalya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Abdülkadir Ağlamaz, Mısır'da darbe karşıtlarına yönelik katliamın kabul edilemez olduğunu söyledi.

"Mısır'da yaşananlar bizi ilgilendirmez" diyemeyeceklerini dile getiren Ağlamaz, "Müslümanların katliama dikkati çekmek istiyoruz. Ülkemizin her bölgesinden tepkiler var. Biz de bunu göstermek istiyoruz. Mısır'da özgürlük ve demokrasi isteyenler katledilirken yaşananlar 'bizi ilgilendirmez' diyemiyoruz. Katliama sessiz kalamayız. Müslümanlar olarak oradaki kardeşlerimizin yanında olduğumuzu göstermeliyiz" dedi.

Zonguldak

Haberin Devamı

Zonguldak Gönül Teşekkülleri Mısır Platformu Sözcüsü Mevlüt Kesin, Mısır'daki darbe karşıtlarına yönelik yapılan katliamı kınadıklarını bildirdi. Seçimle iktidara gelen Mursi'yi darbe ile yönetimden alanların şimdi de masum halka silah doğrulttuğunu ifade eden Kesin, gelinen noktada Mısır'da yaşanılan darbe sürecinin, halk idaresine müdahale olmaktan çıktığını ve tam bir katliama dönüştüğünü kaydetti. Kesin, sonuna kadar Mısır halkının yanında olduklarını söyledi.

Denizli

Eğitim-Bir-Sen Denizli Şubesi Başkanı Ahmet Sert, Mısır'da darbe karşıtlarına yönelik katliamın giderek arttığını, insan hakları savunucusu olduğunu söyleyen batı ülkelerinin katliamı seyrettiğini dile getirdi. Sert, batılı devletlerin işlerine geldiği gibi hareket ettiğine değinerek, "Kendi menfaatlerine yakın duranlara zarar geldiğinde 'insan hakları'diye dünyayı ayağa kaldıran sözde insan hakları savunucuları,Mısır'da insanların katledilmesine sessiz kalıyorlar" dedi.

Bursa

Bursa'da, İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Bursa Şubesi öncülüğünde Orhangazi Parkı'nda toplanan çeşitli sivil toplum kuruluşlarına üye vatandaşlar, Mısır'da katliam yapan ordu mensupları aleyhine dövizler taşıyıp slogan attı.

Haberin Devamı

Grup adına konuşan İHH İnsani Yardım Vakfı Bursa Şube Başkanı Hüseyin Kaptan, Mısır'da sabah saatlerinde sivil ve hiçbir suç işlememiş halkın toplu katliamına başlandığını söyledi. Rabiatül Adeviyye Meydanı'nda toplanan milyonlarca sivil insanın, güvenlik güçlerinin saldırısına uğradığını vurgulayan Kaptan, gerçek mermiler kullanıldığını ve tamamen öldürme amaçlı ateş açıldığını anlattı.

Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) İl Başkanı Numan Şeker de dünyada oluk oluk Müslüman kanı akarken kendilerinin rahat olamadığını, buna tepki verdiklerini belirtti. AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Öztürk'ün de aralarında bulunduğu grup, açıklamanın ardından dağıldı.

Konya

Haberin Devamı

Mısır'da yaşanan katliamı kınamak için öğle namazının ardından Konya Şerafettin Cami önünde toplanan grup, katliamda hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kıldı. Konya'da, İHH-AYDER Yönetim Kurulu Üyesi İhsan Erdim, kılınan gıyabi cenaze namazının ardından, cami önünde protesto için toplananlara hitaben yaptığı konuşmada, Mısır'da askeri darbenin tekrar kanlı bir saldırı gerçekleştirdiğini söyledi.

Ramazan ayının son haftasında Mısır'a giderek Rabiatül Adeviyye Meydanı'nda toplanan halkın yanında olduklarını anlatan Erdim, şunları kaydetti:

"Darbe karşıtı Mısır halkı, savundukları davanın son derece şuurunda... Onlar, silahların gölgesi altında çocukları ve eşleriyle çağımızda yeni destanlar yazıyor. Meydandakiler, direnişin Firavun ve askerlerine karşı Musa peygamber ve dostlarının duruşu olduğunu, bu duruşlarını da asla bozmayacaklarını söylüyor. Tüm duygumuzla hissettik ki Mısır'da eli silahlı katillere karşı göğsünü siper eden Müslüman halk kazanmıştır. Cumhuriyet Karargahı, Adeviyye Meydanı ve Nahda'daki katliamlar, Müslüman Mısır halkının direnişini kıramayacak. Buradan, Tel Aviv merkezli dünya medyasına sesleniyoruz; adetiniz olduğu gibi Mısır'daki bu katliamları hep görmezden geldiniz. İngiliz kraliyet ailesi için aynı gün 200 dakika canlı yayın yapan malum medya, geçtiğimiz günlerde 200 kişinin katledildiği Adeviyye Meydanı'na 20 dakika zaman ayırdı. Bu ve birçok olay gösteriyor ki Mısır'da yaşanan olaylar, doğudan batıya dünyayı kana bulayan siyonist ve emperyalist çevrelerle onların yerli işbirlikçileri tarafından yapılıyor."

Bartın

Haberin Devamı

Bartın'da, Saadet Partisi, Anadolu Gençlik Derneği ile İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı üyeleri, Hükümet Caddesi Arap Camisi önünde toplanarak, açtıkları döviz ve pankartlarla Mısır'da darbe karşıtlarına yapılan katliama tepki gösterdi.

Saadet Partisi Merkez İlçe Başkanı Deha Keleş, grup adına yaptığı açıklamada, Mısır'da geçen yıl yapılan seçimlerde halkın desteğiyle iş başına gelen Mursi'nin, silahlı güçlerin darbesiyle görevinden uzaklaştırıldığını ancak Mısır halkının bu darbeyi kabul etmediğini söyledi.

Şanlıurfa

Şanlıurfa'da çok sayıda sivil toplum kuruluşu, Mısır'da darbe karşıtlarına yönelik katliamı kınadı.

Mustazaflar Cemiyeti Şanlıurfa Şubesi öncülüğünde Balıklıgöl Yerleşkesi'nde bir araya gelen sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda vatandaş, Muhammed Mursi'nin fotoğrafları ve saldırıyı kınayan dövizler taşıyarak, darbeciler aleyhine slogan attı.

Haberin Devamı

Grup adına basın açıklaması yapan Mustazaflar Cemiyeti Şube Başkanı Mehmet Işıklar, yapılan müdahaleyi ve buna destek olan herkesi şiddetle ve nefretle kınadıklarını söyledi. Işıklar, "Bu alçakça saldırı neticesinde 700'den fazla şehit ve çok sayıda yaralı vardır. Bu alçakça saldırıyı şiddetle ve nefretle kınıyoruz" dedi.

Memur-Sen İl Temsilciliğince organize edilen ve aralarında bir çok sivil toplum kuruluşunun temsilcisinin bulunduğu grup da Karakoyun İş Merkezi'nde toplandı.

Burada tekbir getiren ve Mısır'daki darbe karşıtları lehine slogan atan grup, 5 dakikalık oturma eylemi yaptı.

Memur-Sen İl Temsilcisi Mahmut Atçı, grup adına yaptığı açıklamada, Müslümanların zulme, adeletsizliğe karşı tek vücut olmadığı sürüce zulmün Müslüman topraklarında devam edeceğini söyledi.

Zulme destek verenleri lanetlemek için meydanlara çıktılarını ifade eden Atçı, bu darbeye zemin hazırlayan, para yardımı yapan darbecileri meşru sayan tüm güçleri lanetlediklerini kaydetti.

Denizli

Denizli'de 37 derneğin oluşturduğu Denizli-Mısır Halkıyla Dayanışma Platformu üyeleri, Mısır'daki katliamı protesto etti.

Delikliçınar Meydanı'nda toplanan platform üyeleri, katliamı kınamak amacıyla bir araya geldi. Dayanışma Platformu sözcüsü Doğan Çetin,Mısır'da insan kanı dökmeye alışkanlık haline getirenlerin, masum insanları katletmeye devam ettiğini belirterek, Mısır'daki Müslümanların yanında olduklarını bildirdi.

Açıklamanın ardından grup, "Susarak katliama ortak olmayın", "Mahzun olma Adeviyye kardeşlerin seninle" yazılı döviz açarak, katliama tepki göster gösterdi.

Kayseri

Kayseri Gönüllü Kültür Kuruluşları Temsilcisi Ahmet Taş, Mısır'da darbe karşıtlarına yönelik yapılan katliamları büyük üzüntü ile öğrendiklerini söyledi.

Katliamı kınamak için eylem yapacaklarını belirten Taş, "Darbeciler kendi halkını başkalarının onayı ile katletti. Bizler diyoruz ki cunta aklını başına almalı, İhvan'ı ve Mısır halkını yok saymamalı.Mısır'ın geleceğine Mısır halkı karar vermeli. Haklı davalarında Mısır halkını destekliyoruz. Gelecekte Mısır halkının istediğinin olacağına inanıyoruz. Hiçbir yönetim hakka ve halka karşı başarılı olamaz. Yönetimlerin önce hakka ve hukuka sonra da halkının iradesine dayanması lazım. Bunu yapmayan yönetimler sonunda devrilmeye mahkumdur. Her türlü imkanlarla Mısır halkının yanındayız" diye konuştu.

Van

Müslüman Kardeşler ile Dayanışma İnsiyatifi İcra Kurulu Üyesi İsmail Almalı, Mısır'da yaşanan katliamın dünayanın gözü önünde yapılmasının bunun vahametini daha fazla artırdığını ifade etti.

Almalı şunları kaydetti:

"İnsanlık, Mısır'da demokrasiyi teşvik eden, halk tarafından seçilen Mursi'ye sahip çıkmıyor. Mısır'da seçtikleri Cumhurbaşkanın geri getirmek talebiyle toplanan insanlar, hunharca katlediliyor ve buna bütün dünya sesiz kalıyor, hiçkimse ses çıkarmıyor. Biz de bugün Müslüman Kardeşler ile Dayanışma İnisiyatifi olarak, Müslüman ümmetinin sesinin bir parçası olarak Van'daki Müslümanlar adına Mısır'daki kardeşlerimizi destekleyen bir yürüyüş düzenleyeceğiz. Mısır'da şehit edilen kardeşlerimiz için gıyabi bir cenaze namazı kılacağız. İinsanlık duyarlılğına sahip hiçkimsenin darbeyi onaylamayacağına inanıyoruz. Ölü sayısı her geçen gün artmakta ve bunu gören birçok Avrupa devleti suskun kalmakta. Birçok ülke bunun darbe olduğunu bile söylemiyor. Mısır'da demokrasi yok sayılmış ve tamamen ordunun istediği oluyor. Bu durumu şiddetle kınıyoruz."

Gaziantep

Bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Mısır'da darbe karşıtlarına yönelik gerçekleştirilen katliama tepki gösterdi. Mazlumder Yönetim Kurulu Üyesi Abdurrahim Çelik, Mısır'da darbe karşıtı protestoların yapıldığı Rabiatul Adeviyye ile Nahda meydanlarında güvenlik güçlerince gerçekleştirilen katliama ilişkin, onlarca kişinin ölümüne, binlercesinin de yaralanmasına neden olan saldırıları kınadıklarını belirtti.

Kastamonu

İlim Yayma Vakfı Temsilcisi Necati Atak, Mısır'da ordunun seçilmiş cumhurbaşkanını görevden almasının ve sivil yönetime karşı darbe yapmasının kabul edilemez olduğunu bildirdi. Atak, Eğitimciler Birliği Sendikasında (Eğitim Bir-Sen) düzenlediği basın toplantısında, Mısır'da halkın tercihine ve iradesine yönelik darbeyi ve bugün Mısır halkına karşı katliam yapan darbecileri kınadıklarını belirtti. Atak, Mısır ordusu tarafından yapılan darbenin, halkın iradesini hedef almış apaçık bir zorbalık ve saygısızlık olduğunu öne sürdü.

Edirne

Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Edirne Şubesi üyesi bir grup, Mısır'da darbe karşıtlarına yönelik katliamı protesto etti. Grup adına AGD Edirne Şube Başkanı Abdülhamit İriş basın açıklaması yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!