Taksim Dayanışması’na beraat

Güncelleme Tarihi:

Taksim Dayanışması’na beraat
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2015 01:05

GEZİ Parkı eylemlerine katıldıkları iddiasıyla yargılanan Taksim Dayanışması üyesi 26 kişi, beraat etti. Gerekçe ise üzerlerine atılı eylemlerin kanunda suç olarak tanımlanmamış olması.

Haberin Devamı

Eylemler nedeniyle kapatılan Gezi Parkı’nın o dönem İstanbul Valisi olan Hüseyin Avni Mutlu tarafından açıldığı 8 Temmuz 2013 tarihinde çıkan olayların ardından gözaltına alınan Mimarlar Odası Çevre Etki Değerlendirme Danışma Kurulu Sekreteri Ayşe Mücella Yapıcı, eski İstanbul Tabip Odası Başkanı Ali Çerkezoğlu ve Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Beyza Metin’in aralarında bulunduğu 16 sanık, dün hâkim karşısına çıktı. İstanbul 33’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada son sözleri sorulan sanıklar, beraatlarını istedi.

17-25 ARALIK ÖRNEĞİ

Sanık avukatlarından Turgut Kazan ise şunları söyledi: “Örgüt tanımlaması ile ilgili savcı Ekrem Aydıner, 17-25 Aralık soruşturmalarını yürütürken örgütü nasıl tanımladığını söylemiştir. ‘Devamlılık şarttır. Birçok eylem için teşkilatlanmış olmak gerekir’ diyordu. Hukukun temel değerleri yolsuzlukta böyle, anayasal hakların kullanımında şöyle olmaz. Farklı ilke farklı usul olmaz. Bu davada örgüt suçlaması olmaz.”

Haberin Devamı

BERAAT VERDİ, UYARIDA BULUNDU

Hâkim Onur Özsaraç, Ayşe Mücella Yapıcı, Ender İmrek, Ali Çerkezoğlu, Haluk Ağabeyoğlu ve Beyza Metin’in “suç işlemek amacıyla örgüt kurma” eylemlerinin bu haliyle kanunda suç olarak tanımlanmamış olması nedeniyle beraatlerine karar verdi. 26 sanığın da “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet” suçundan da aynı gerekçeyle beraatlerine hükmedildi. Hâkim Özsaraç karardan sonra, “Düşünce ve fikir özgürlüğü kapsamında değerlendiriyoruz. Tek bir şartla, şiddet olmasın dikkat edin” uyarısında bulundu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlana iddianamede, Mücella Yapıcı, Ali Çerkezoğlu, Beyza Metin, Ender İmrek ve Haluk Ağabeyoğlu için 13 yıla kadar, diğerleri için ise 3 yıla kadar hapis talep ediliyordu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!