Taksim-Bakırköy 3 saat

Güncelleme Tarihi:

Taksim-Bakırköy 3 saat
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 1999 00:00

Haberin Devamı

TEM BİLE YETMİYOR

İstanbul'da şu anda saatte 20-40 km. olan trafik hızı beş yıl sonra 10 km'ye düşecek

Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Geliştirme Dairesi İstanbul'u uyarıyor. Şu anda İstanbul'da kayıtlı araç sayısı 2 milyonu geçti. Eğer şimdiden çözüm için modeller oluşturulmazsa bu sayı beş yılda 4 milyona ulaşacak. Ortalama trafik hızı saatte 10 km'ye düşecek. Sahil yolundan bakırköy-Taksim yolculuğu 3 saat sürecek!

KİRLİLİĞİN EN BÜYÜK KAYNAĞI TRAFİK

Sorun sadece trafik tıkanıklığı değil. Çevre Daire Başkanı Mustafa Öztürk, uyarıyor: ‘‘Gelecekte İstanbul'da kirliliğin en önemli kaynağı trafik haline gelecek!’’ Araştırmada alınabilecek önlemler sıralanıyor. Sürücülere de ilginç bilgiler veriliyor: Bunlara uyanlar hem benzin tüketimini yüzde 35 düşürebilir, hem de şehri daha az kirletir!

DEVLET NE YAPMALI?

l Toplu taşıma araçları 2 yaşından büyük olmamalı. l Özel ve resmi araçlardan 15 yaşının üstündekiler ya trafikten men edilmeli ya da vergiye tabi tutulmalı. l Taşıtlar için yakıt tüketimi sınırlaması getirilmeli. l Yeni trafiğe girecek araçlarda Euro 2 motorlarının kullanılması teşvik edilmeli. İETT, halk ve servis araçlarında bu zorunlu hale getirilmeli. l 2001'den itibaren üretilen tüm benzinli araçların depolarında benzin buharını tutma sistemi olmalı. l Benzin istasyonlarının yakıt depolarında benzin buharlarının atmosfere kaçmasını önleyici ve geri kazanıcı sistemler olmalı. Kaçan buhar 074 mg/m2'den fazla olmamalı.

l Çok sıcak bir havada ya da saatte benzin almayın. Soğukta benzin buharı olmaz. Havayı kirletmez, daha yoğun benzin almış olursunuz. l Aracınızın hızını sık sık değiştirmeyin. Aracı ani olarak çalıştırıp hızlandırmak yüzde 60 daha fazla yakıt tüketimine neden olur. l Lastiklerinizin hava basıncı yetersizse yüzde 10 daha çok yakıt yakar. l Araç saatte 90 km. yerine 110 km. hızla sürüldüğünde yüzde 20 daha fazla benzin yakar. l Saatte 20 km'den düşük sürüldüğünde yüzde 50 daha fazla benzin yakar. l Yoğun trafikte camları kapayın; açık cam daha fazla benzin tüketimine neden olur. l Eski ve kirli yağ filtrelerinin motor verimliliğini düşürdüğünü unutmayın.

Onlar koştu trafik coştu

Dün yapılan Avrasya Maratonu, pazar günü olmasına rağmen trafiği felc etti. Çünkü trafik ekipleri yağmur yüzünden sürücüleri yönlendirmek yerine ekip otolarında beklediler. Halk Koşusu’na 80 bin kişi katıldı. Denetim olmadığı ve yollarda emniyet de tam olarak sağlanamadığı için, Halk Koşusu'nu kimin kazandığı da belli olmadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!