Takı üniversitesi

Güncelleme Tarihi:

Takı üniversitesi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2000 00:00

Haberin Devamı

M.Ü. Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu'nun Takı Bölümü, kuyumculuk ve el sanatlarına kalifiye eleman yetiştiriyor. Öğrenciler, daha mezun olmadan sektör tarafından kapışılıyor.

Diplomalı işsizler cenneti olan Türkiye'de gözde mesleklerde iş bulma imkánı bulunmazken, takı bölümü öğrencileri daha mezun olmadan sektör tarafından kapışılıyor. Marmara Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Uygulamalı Takı Teknoloji Programı kuyumculuk sektörüne ve el sanatlarına eğitimli eleman yetiştiriyor. Öğrenciler eğitimlerini sürdürürken 200- 500 milyon lira arasında maaşlarla iş teklifi alıyorlar. Uygulamalı Takı Teknolojisi Programı Koordinatörü Yrd. Doç. Leyla Ulusman, ‘‘Sektörde bu konuda eğitimli eleman yok.Öğrencilerimiz daha mezun olmadan sektör tarafından kapışılıyor. Sektörün taleplerini öğrenci azlığımız nedeniyle karşılayamıyoruz’’ dedi.

Kuyumculuk sektörüne ve el sanatlarına hizmet edecek nitelikte takı ile ilgili bütün konulara yönelik ve bu alanları kapsayan tüm araştırmaları içeren bilgiler ile donatılmış tasarımcıları ve uygulayıcıları yetiştirmeyi amaçlayan bölümün öğrencileri, ‘‘Bölümümüz yeterince tanınmıyor. ‘Takı'nın da üniversitesi mi olur?' tepkisi oluyor. Oysa, dünyada bu alan çok gelişmiş’’ dedi.

4 YIL OLSUN

1995’de ilk mezunlarını veren bölümün Koordinatörü Yrd. Doç. Dr.Leyla Ulusman, bölümlerinin 4 yıllık olması için YÖK'ten onay beklediklerini belirterek, şöyle konuştu:

‘‘Bölümümüz teknoloji ile birebir içiçe. Kuyumcular Odası, Dünya Altın Konseyi, Türk Kuyumcu İşadamları Derneği, Anagold, Altın Borsası bizim bölümümüzün tüm laboratuvar oluşumu, bina yapımı gibi her türlü finansmanı karşılayarak 4 yıllık olmasını istiyorlar. Çünkü, eğitimli elemana ihtiyaç duyuyorlar. Üniversite Senatomuz'dan 4 yıl için karar alındı. Ancak, YÖK onaylamadı. Bu konuda tekrar başvuruda bulunacağız.’’

Kızların tercihi

Lise ve meslek liselerinden mezun olan ve ş(niversite Seçme Sınavı'nda gerekli puanı alıp kayıt yaptıran ş'ğrenciler, temel bilimler derslerinin yanısıra, tasarım ve atş'lye derslerini uygulamalı olarak gerçekleştiriyorlar. Teknik ve sanat dersleri takviyeli uygulamaların yapıldığı atölyelerde çalışan ve teoriyi pratiğe döken öğrenciler 'tekniker' olarak mezun oluyorlar. 2 yıllık bölümün mezunları, tasarımcı ve tekniker olarak kuyumculuk sektöründe Gilan, Asgold, De Beers gibi önde gelen firmalarda iş buluyorlar.

Çoğunluğu kız olan öğrenciler ise bölümü isteyerek tercih ettiklerini belirtiyorlar. Yıldız Tülek ve Gamze Çetinkaya, bölümü sanatla bağlantılı olduğu için tercih ettiklerini belirterek, ‘‘Tesadüf değildi. Gelecekte böyle bir alanda çalışmayı istiyorduk. İş teklifleri alıyoruz. Ancak, önce okulumuzdan mezun olmak istiyoruz’’ dedi.

Tasarıma olan yeteneği nedeniyle bu bölümü tercih ettiğini söyleyen Nazan Baltaoğlu ile Elvan Artemiz, Emine Genel, Müge Terzi ise, ‘‘Bölümümüzün ufku açık. Kendi yaratıcılığımızı kullanıp, bayanların kollarında, boyunlarında taşıdıkları takıları yaratacağız. İş teklifleri alıyoruz. Staj yaptığımız yerlerde bizi bırakmak istemiyorlar. Ancak, biz biraz daha beklemek istiyoruz’’ dediler.

Bölümün tek erkek öğrenclierinden İsmail Sırrı Özcan ise baba mesleği olan kuyumculuk alanında eğitim görmenin mutluluğunu yaşadığını, usta-çırak ilişkisinin artık ortadan kalkarak, kuyumculukta eğitimin ve tasarımın öneminin arttığını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!