Tahliye talepleri çığ gibi

Güncelleme Tarihi:

Tahliye talepleri çığ gibi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2012 00:00

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, 3’üncü Yargı Paketi’ni jet hızıyla onaylamasının ardından dün özel yetkili mahkemelerde ilk gün kargaşası yaşandı.

Haberin Devamı

İzmir, Ankara ve İstanbul’daki hâkimler dün HSYK’ye başvurdular ve “Yeni yasa yürürlüğe girdi, yetkili miyiz” diye sordular. HSYK, dün öğleden sonra özel yetkili mahkemelere, “Davalara bakabilirsiniz, yetkilisiniz” diye yazı gönderdi.

Mahkeme bugüne erteledi

Mahkemelerde bunlar yaşanırken tutuklu yargılanan sanıklar da yasa değişikliğiyle peş peşe tahliye taleplerinde bulundu. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Ergenekon Davası’nın 199. duruşmasında eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay tahliyelerini talep etti. Tahliye isteyen diğer sanıklar şunlar: Fatih Hilmioğlu, Mehmet Perinçek, Deniz Yıldırım, Hulusi Gülbahar, Bora Ballı, Erhan Timuroğlu, İbrahim Özcan, Hasan Ataman Yıldırım, Ziya İlker Göktaş, Sedat Özüer, Cemal Gökçeoğlu, Alaattin Sevim.” Talepleri alan mahkeme duruşmayı bugüne erteledi. Odatv davasında tutuklu yargılanan Soner Yalçın, Barış Terkoğlu ve Barış Pehlivan da tahliye istedi. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’ne verilen dilekçeyle Balyoz Davası tutuklusu Tümgeneral Halil Helvacıoğlu ve Tümgeneral Bekir Memiş’in de aralarında olduğu 17 sanık tahliye istedi.

Haberin Devamı

CHP: Meclis’i toplarız

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, “Milletvekillerinin tahliyesinden sonra yasama görevlerini yerine getirmeleri için TBMM’yi olağanüstü toplantıya çağıracağız. Bu sürece diğer siyasi partilerin de katkı yapacağına inanıyoruz” dedi.
İlk gün piyangosu
Karmaşa dün Ankara’da bir şüpheliyi tutuklanmaktan kurtardı. Hâkim “Yeni yasa yürürlüğe girdi, yetkim yok” diye savcılığın tutuklama talebini reddedince M.Y. serbest kaldı.    

Yargı mesajı almalı

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, sona eren yasama dönemine ilişkin dün basın toplantısı düzenledi. Çiçek, tutuklu vekiller konusunda, 3’üncü Yargı Paketi’nin ardından mazeret kalmadığını belirtip “tahliye” mesajı verdi. Adli kontrol ile yargının elinin genişletildiğini de anımsatan Çiçek, “Tutuklama tedbirdir. Tedbir mahkûmiyete dönüşmemeli. Tutuklu vekiller bakımından da adli kontrol gibi gerçekten çağdaş bir tedbiri uygulanabilecektir. Ümit ederim yargı, yasamanın verdiği bu mesajı iyi anlamıştır” dedi.

Haberin Devamı

Vekilliği kurtuldu

3’üncü Yargı Paketi’nin dün yürürlüğe girmesi üzerine, Van Bağımsız Milletvekili Kemal Aktaş’ın milletvekilliğini düşürecek fezleke TBMM tarafından savcılığa iade edildi. Yargı paketi, hükmün açıklanmasının geri bırakılması süresini 2 yıldan 3 yıla çıkararak, 2 yıl 1 aylık mahkumiyeti kesinleşen Aktaş’ı da kurtardı. Cemil Çiçek, Aktaş’ın mahkumiyetinin kesinleşmesine ilişkin kendisine ulaşan fezlekeyi, Meclis Genel Kurulu’nda okutulduğunda Aktaş’ın vekilliği düşeceği için paket yasalaşıncaya kadar bekletmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!