Tahliye istemiyorum

Güncelleme Tarihi:

Tahliye istemiyorum
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 2010 00:00

Devrimci Karargâh Örgütü’ne yardım ve yataklık yaptığı iddiasıyla tutuklanan Hanefi Avcı, “Tahliye istemiyorum, avukat da istemiyorum. Baro’nun atadığı avukat sakın tahliye dilekçesi vermesin” dedi.

ADALET BAKANI SORUYA CEVAP VERMEDİ / WEB TV

HANEFİ AVCI ADLİYEDEN BÖYLE ÇIKARILDI

Ancak Baro’nun görevlendirdiği avukat Bahtiyar Kurt, “Müvekkilim istese de istemese de ben bu itirazı 7 günlük yasal süre içinde yapacağım” diye ısrar etti. İstanbul Baro Başkanı Aydın ise avukatın müvekkilinin isteğine uymak zorunda olduğunu söyledi.

DEVRİMCİ Karargâh Örgütü soruşturması çerçevesinde tutuklanan Emniyet Müdürü Hanefi Avcı, İstanbul Barosu’nun zorunlu müdafilik gereği atadığı Avukat Bahtiyar Kurt ile tahliye polemiği yaşıyor. Avcı, tahliye isteminde bulunmayacağını, bu kararını yazılı olarak mahkemeye de bildireceğini belirtirken, Avukat Kurt “7 günlük yasal süre içinde ben itirazımı yapmak durumundayım” dedi.

İstanbul Barosu Başkanı Muammer Aydın, “Müvekkili tahliye ya da temyiz istemiyorsa, avukat buna uymak zorundadır. Ben illa itiraz edeceğim diyemez. Öte yandan müvekkilinin talebine uygun davrandı diye avukata yaptırım söz konusu değil” dedi.

Sakın tahliyem için dilekçe vermeyin

Avcı, dün cezaevine ziyaretine gelen avukatı Fidel Okan aracılığıyla, “Tahliye istemiyorum, avukat da istemiyorum. Bu talebimi dilekçeyle mahkemeye de bildireceğim. Baro’nun atadığı avukata sakın tahliye dilekçesi verme dedim” açıklaması yaptı. Avcı’nın, İstanbul Barosu tarafından “zorunlu müdafilik” gereği atanan avukatı Bahtiyar Kurt ise şunları söyledi: “Baro tarafından görevlendirildim ve müvekkilimin haklarını savunmak zorundayım. Müvekkilim istese de istemese de ben bu itirazı 7 günlük yasal süre içinde avukatlık görevim gereği yapmak zorundayım ve yapacağım. Müvekkilin lehine bir durumdur bu ve avukatı olarak onun lehine hareket etmek durumundayım. Bugün mahkemeye gidip tutukluluk kararına itiraz dilekçesini vereceğim.”

Baro Başkanı: Avukat müvekkilinin isteğine uymalı

İstanbul Barosu Başkanı Muammer Aydın, Baro tarafından atansa dahi, bir avukatın, müvekkilinin talebine uymak zorunda olup olmadığını, uymazsa yaptırımı olup olmadığı konusunda şöyle konuştu: “Avukat müvekkilinin hukuki haklarını savunmakla sorumludur. Ama müvekkili tahliye ya da temyiz istemiyorum diyebilir. Bu mümkündür. Müvekkili bu durumu net bir şekilde kendisine beyan etmişse avukat bu taleplere uymak zorundadır. ‘Ben müvekkilimin talebine rağmen bunu yapacağım’ diyemez. Müvekkilinin talebini yerine getirdi diye avukata herhangi bir hukuki sorumluluk da doğmaz, bir yaptırım sözkonusu olmaz. Serbest avukatsa görevini bırakır. Burada Baro’nun görevlendirmesiyle yapılan ‘zorunlu müdafilik’ sözkonusu ve avukat müvekkilinin talebine uygun davranmalı.”

Daha önce de resen tahliye edilmişti

Hanefi Avcı, 1998’de Susurluk’la ilgili TBMM Komisyonu’na yaptığı açıklamalar ve 32. Gün programında yaptığı konuşma sonrası devlete ait gizli bilgileri ifşa etmek iddiasıyla gözaltına alınıp tutuklandı. Beypazarı Cezaevi’nde 10 gün tutuklu kalan Avcı, o dönem tahliye isteminde bulunmamasına rağmen, çıkarıldığı mahkeme tarafından resen tahliye edildi. Avcı’nın avukatı bu karar sonrası, “Sanığın ve avukatın talebi olmadan mahkeme resen tahliye kararı verdi. Bunun anlamı, demokrasinin teminatı olan hukukun üstünlüğünün tescilidir” demişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!