Tacizci kaptan pilotun işine son verildi

Güncelleme Tarihi:

Tacizci kaptan pilotun işine son verildi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2010 18:34

TÜRK Hava Yolları’nda (THY) kaptan pilot olarak görev yapan E.G., bir kabin memuruna taciz ettiği iddiası ile görevine son verildi. Adı açıklanmayan kabin memurunun şikayeti üzerine inceleme yapan THY, geçen hafta 1996’dan bu yana görev yapan, Airbus A320’lerde uçan 39 yaşındaki pilotunun sözleşmesini feshetti.

Olay, 10 aydır THY’de görev yapan kabin memurunun yazdığı mektupla başladı. Genel Müdür Temel Kotil, tüm pilot ve kabin memurlarının okuduğu iç yazışma sistemine elektronik posta ile gönderilen şikayette, bundan üç ay önce İstanbul-İzmir uçuşu ve arkasından İzmir’de yatıda E.G. isimli kaptan pilotun tacizine uğradığını belirtildi.

Konuyu inceleyen ve tarafların ifadelerine başvuran disiplin kurulu, kaptan pilotla şirketin ilişkisinin kesilmesine karar verdi. Kabin memurunun ise, görevine devam ettiği öğrenildi.

ŞEKER YERİNE PARMAĞINI KOY

Şikayet mektubunda kabin memuru yaşananları şöyle anlattı:
“Uçakta brifingde adımı sorup bana ’Sen misin önde?’ diye sordu. ’Evet efendim’ diye cevapladığımda, ’Aferin çayımı kahvemi hep sen getir’ dedi. ’Nasıl içersiniz?’ diye sormaya gittiğimde siparişlerini verip ’Şeker yerine sen parmağını koy, öyle içeceğim’ dedi. Anlamadığımı söyleyince ’Şeker sensin’ diye yanıtladı. Konuyu kabin amirimize anlattım. O da bana ’Tarzı biraz garip. Fazla konuşmazsan pek bir şey olmaz’ dedi. Ama öyle olmadı.

OMUZLARIMA MASAJ YAP

Uçak kalkar kalkmaz kabin amiri içeri girdi. Bana kahve yapmamı, benim içeri (kokpite) vermemi kaptan pilotun istediğini söyledi. Kokpite girdim. Bana ’Şekerim hoş geldin. Otur bakalım’ dedi. Omzunun ağrıdığını, masaj yapmamı istediğini söyledi.

Ben de masaj bilmediğimi söyledim ancak ’Biraz sık sen, iyi gelir’ diye yanıtladı. ’Kaptanım amirimi çağırayım, o baksın istersiniz’ dediğimde ’Çok nazlanıyorsun. Kaptan ne derse onu yapman gerektiğini bilmiyorsun. Hemen dışarı çık, yemeklerimizi hazırlayın’ dedi. Amirimize bunları anlattım. O da kaptanın bana taktığını, işimin çok zor olduğunu söyleyerek beni uçağın arka tarafına gönderdi.

UÇAKTA ŞIKIŞTIRDI

Önlüğümü giyip arkaya yardıma gittim. Servis bitiminde önlüğümü önde değiştirirken kaptanımız kokpitten çıkarak beni sıkıştırdı. Çok güzel koktuğumu söyledi. Boynumdan koklamak için üstüme geldi. Ben de aradan kaçarak gömlekle kabine çıktım. Çok korkmuştum. Amirimiz tuvaletteydi ve tam ben kabine çıkınca geldi. Kendisine olayı anlattım. Uçağın arkasında durmamı, inişte öne gelmemi söyledi. Arkada oturduğum sırada kaptanımız arkayı arayarak beni kokpite çağırdı.

İşim olduğunu söyledim. ‘Sana gel dedim o kadar’ diyerek dahili telefonu kapattı. Öne geldim. Amirimiz konuşmayı dinlediğini, içeri geçmemi, kendisinin elinden bir şey gelemediğini ama benim kaptanımızı, sarkması durumunda terslememin iyi olabileceğini işe yarayacağını belirtti. İçeri girdim. Beni oturttu.
Yatıda ne yapacağımı sordu. Tüm bunlar olurken ikinci kaptanımız sessiz ve tepkisiz oturuyordu. Yatıda dinleneceğimi, yemeğe çıkmayıp odama söyleyeceğimi belirttim. Bana ‘Çöp-şişçi var, gel beraber gidelim. Ardından kahve içmeye kordona akarız’ dedi. Ben de teşekkür ettim. Gelemeyeceğimi, dışarıda arkadaşlarımın iniş hazırlığı yaptığını onlara yardım etmek zorunda olduğumu söyledim.

ETEĞİME AEROSOL SIKTI

İniş başlamıştı ve kokpitten o ısrar edemeden kaçtım. Yerde indikten sonra kaptanımız içerdeyken kokpite çöp poşeti takmamı söyledi, tam poşeti takarken koltuğunu arkaya iterek beni sıkıştırdı. Yine zor kaçtım daha sonra kokpitten çıkarak önde tuvalete sıktığım ‘airfresh’i alarak benim eteğim altına doğru tutarak sıktı. ‘Güzel koksun, iyi olur’ dedi. Benim başıma bunlar gelirken amirimiz ikinci kaptanımız sadece şaşkınlıkla bakıyordu daha sonra amirimiz beni arkaya yollayıp, arkada bağlanacağımı söyledi. Arkadaki 2 numara uçan erkek kabin memuru arkadaşımızı öne aldı. Dönerken olanları bilmiyorum ama dönüşte ve İzmir bacağında kaptanımız ve amirimizin suratı beş karıştı.

YEMEK SÖZÜN VAR

İzmir’de yatı için otele geldikten sonra kaptanımız bana dönerek ‘Yemek sözün var, unutma’ diyerek asansöre yöneldi. Ben de kaptanımıza yönelerek dışarı çıkmayacağımı belirtip, ‘İyi istirahatler’ diledim. Bunun sebebi, kaptanımızın beni tüm uçuş boyunca rahatsız etmesi ve benim aşırı gerilmemdi.
Ekip arkadaşlarım bir saat sonra arayıp dışarı yemeğe çağırdılar. Aşağı indiğimizde kaptanımız lobide oturuyordu. Ayağa kalkıp ‘Dışarı çıkmayacaktın, bu ne?’ diye sordu. Ekip arkadaşlarım şaşırdık. Kaptanımız sanki orda bizi bekliyordu. Kararımı arkadaşlar arayınca değiştirdiğimi söyledim. Nereye gittiğimizi sorup ‘Kime haber verdiniz de dışarı çıktığınız?’ dedi. Biz de amirimizin haberinin olduğunu yemek yiyip döneceğimizi anlattık .
O kaptanımız da sanki davet bekler gibi bize bakıyordu. Ancak ne ben, ne de diğer ekip arkadaşlarım kaptanımızı davet etmek istemiyorduk. Kendisine saygılı bir şekilde iyi akşamlar deyip çıktık.

AZAP DOLU DÖNÜŞ UÇUŞU

Ertesi günü anlatmak benim için çok zor olacak. Çünkü ertesi gün sabahtan itibaren kaptanımız bizi geç indiğimizi tutun da yolcuya ters davranıyorsunuz dahil her şeyle suçladı”

Mektubunda kaptan pilotu gördüğü her yerde korkarak yolunu değiştirdiğini belirten kabin amiri arkasından Genel Müdür Temel Kotil’e durumu anlatan bir elektronik posta gönderdi.

SORUŞTURMA AÇILDI

THY Genel Müdürü Temel Kotil, personele yayınladığı mesajda, kendisine gönderilen her türlü şikayetin detaylı olarak değerlendirilerek araştırıldığı ifade edildi. Kotil mesajında geçmişte, bir yurtdışı müdürünün yolcuyu taciz etmesiyle ilgili şikayet sonrasında, bu personelin de ihracına kalmadan kendisinin istifa ettiğini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!