Suudi prensten İran'ı öfkelendirecek sözler

Güncelleme Tarihi:

Suudi prensten İranı öfkelendirecek sözler
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2011 09:34

Suudi Arabistan’ın üst düzey diplomatlarından biri ve kraliyet ailesinin üyesi olan Prens Türki El Faysal, yaptığı açıklamayla Ortadoğu’da muhtemel bir nükleer çatışmanın sinyalini verdi. Faysal, NATO askeri yetkililerine yaptığı uyarıda, İran’ın nükleer silah geliştirmesi halinde Suudi Arabistan’ın tahmin edilemez ve dramatik sonuçlar verebilecek politikalar izleyebileceğini belirtti. Öte yandan, prensin bu ay İngiltere’de yaptığı bir konuşmada İran için “demir pençeleri olan kağıttan kaplan” ifadesini kullandığı öğrenildi.

Haberin Devamı

Suudi istihbaratının eski şefi ve Washington büyükelçisi Faysal, açıklamasında ülkesinin gündeme getirebileceğini ima ettiği politikalar hakkında detay vermedi ancak Prens’e yakın bir kaynak, “mesajın açık olduğunu” ifade etti.

 

Suudi kaynak, “İran’ın nükleer silaha sahip olduğu bir ortamda yaşayamayız ve yaşamayacağız… Eğer İran nükleer silah geliştirirse, bu bizim için kabul edilemez olur ve biz de aynısını yapmak zorunda kalırız” dedi.

 

Riyadlı yetkililer de Suudi Arabistan’ın kendi sivil nükleer programını başlatabileceğini ifade etti.

 

Haberin Devamı

‘KAĞITTAN KAPLAN’

Faysal, Haziran başında İngiltere Kraliyet Hava Kuvveti’nin (RAF) Ortadoğu ve Akdeniz istihbarat toplama merkezi Molesworth üssünde bir konuşma yapmıştı. Guardian’ın elde ettiği bilgilere göre Faysal, bu konuşmada, “İran’ın demir pençeleri olan kağıttan bir kaplan” olduğunu belirtti ve Tahran rejiminin “Ortadoğu’da dengeleri bozucu bir rol oynadığını” ifade etti.

 

Faysal ayrıca şu ifadeleri kullandı: “İran, kendi işlerine karışan diğer ülkeler konusunda çok hassas. Ancak diğer ülkelere kendisine yapılmasını istediği muameleyi yapmalı. İngiltere, İran’ın söylediğini yapmasını bekliyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!