Suudi kadınlar direksiyon başında

Güncelleme Tarihi:

Suudi kadınlar direksiyon başında
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2011 11:12

Dünyada kadınların otomobil kullanmasına izin verilmeyen tek ülke olan Suudi Arabistan'da, bir süredir sosyal paylaşım sitelerinde örgütlenen kadınlar bugün direksiyonun başına geçti.

Haberin Devamı

Suudi Arabistan’da kadınlara uygulanan araba kullanma yasağını protesto etmek isteyen kadınlar bugün direksiyon başına geçiyor.

 

SUUDİ KADINLARIN ÖNCÜSÜ OLDU / WEB TV

 

2008 yılında çekilen araba kullanırken çekilen görüntülerini internette yayarak protestonun liderliğini yapan isimlerden biri olan Vecihe el Hüveidar, “Biz bugün kadınların haklarını kullanmaya başlamalarını istiyoruz. Bugün, yolların uzun bir kampanyaya açılışının ilk günüdür. Geri adım atmayacağız” dedi.

 

Hüveidar, yasak kaldırılana kadar protestolarını sürdüreceklerini söyledi.

 

Haberin Devamı

SUUDİ KADINLAR "DİREKSİYON HAKKI" ARIYOR / FOTO GALERİ

 

MANAL PROTESTONUN SİMGESİ OLDU

Kısa bir süre önce, Manal el Şerif adındaki Suudi kadın, bugünkü protesto öncesinde eylemcileri cesaretlendirdiği gerekçesiyle gözaltına alındı ve ağır cezalara çarptırıldı. Araba kullanma yasağını birden fazla kez ihlal eden 32 yaşındaki Şerif de direksiyondaki görüntülerini YouTube’a koymuştu.

 

Geçtiğimiz ay, iki hafta hapis yatan Şerif’in serbest bırakılması için Kral Abdullah’a 3 bin 345 kişi dilekçe gönderdi. Ayrıca, Facebook’ta açılan sayfada 24 bin kişi Şerif için desteğini ortaya koydu.

 

Şerif’in eyleminden birkaç gün sonra, Necle el Hariri adındaki bir başka Suudi kadın, “araba kullanma hakkını savunarak” başlattığı protestoda Cidde sokaklarında birkaç gün araba kullandı. Ayrıca, geçen hafta Riyad’daki boş bir arazide araba kullanmayı öğrenirken yakalanan altı kadın, saatlerce gözaltında tutuldu.

 

ERKEKLER DE DESTEK VERİYOR

Aktivistler herhangi bir noktada kitle protestosu yapmak için başvuruda bulunmadı ancak Suudi kadınlara din adamlarının desteklediği ve ahlak polisinin uyguladığı “sadece erkekler araç kullanabilir” uygulamasına karşı çıkmaları çağrısı yaptı.

Haberin Devamı
 

Facebook’ta "Woman2drive" adı altında yürütülen kampanyanın organizatörlerinden Benjamin Joffe-Walt da bazı kadınların bugün planlanan eylem çerçevesinde yollara çıktığını söyledi.

 

Öte yandan bazı erkeklerin de polisi şaşırtmak amacıyla peçe giyip direksiyon başına geçtiği ifade edildi.

 

SUUDİ HÜKÜMETİ İÇİN SIKINTI YARATABİLİR

İlhamını kısmen Arap dünyasındaki ayaklanmalardan alan bu son “yol isyanı” Batı destekli Suudi hükümetini farklı seçimlerle karşı karşıya bırakabilir.

 

Suudi Arabistan hükümeti vatandaşlarına baskı uygulamak ve uluslararası kamuoyunun tepkisiyle karşı karşıya kalmak ya da taleplere yanıt vererek muhafazakarları ve reform karşıtlarını öfkelendirmek alternatifleri arasında bir seçim yapmak zorunda kalabilir.

 

Haberin Devamı

Öte yandan bu hareketin oy kullanamayan ve yolculuğa çıkmak ya da işe başlamak için ailesindeki bir erkekten izin alması gereken Suudi kadınlarının başka taleplerini de dile getirmesini sağlayabileceği ifade ediliyor.

 

İKİNCİ SINIF VATANDAŞ MUAMELESİ

Suudi Arabistan'da kadınların motorlu araç kullanmasını yasaklayan bir yasa olmamasına rağmen yetkililer, şeriat yasalarının katı bir şekilde uygulandığı ülkede daha önce verilmiş bir fetvaya dayanarak kadınlara bu hakkı vermiyor.

 

Suudi kadınlar yasak nedeniyle, eğer zenginlerse bir şoför tutuyor ya da ailelerinden bir erkeğin yardımına muhtaç kalıyorlar.

 

Dün bir açıklama yapan Londra merkezli Uluslararası Af Örgütü, “Suudi yetkililer kadınlara ikinci sınıf vatandaş muamelesi yapmayı kesip, yolları kadın sürücülere açmalı” dedi.

 

Haberin Devamı

Örgütün Ortadoğu ve Kuzey Afrika yardımcı direktörü Philip Luther, “Kadınlara sürüş hakkı vermemek onların özgürlük hareketlerine karşı çok büyük bir engel oluşturuyor. Ayrıca, okuldan çocuklarını almak, süpermarkete gitmek gibi günlük faaliyetleri çok zorlaştırıyor” ifadesini kullandı.

 

İLK PROTESTO 21 YIL ÖNCEYDİ

Kadınların araba kullanma yasağına karşı düzenlenen ilk büyük çaplı protesto, Kasım 1990’da düzenlenmişti. Suudi erkekleri şoke eden protestoda, 15 araca doluşan bir grup kadın Riyad sokaklarında gezinmişti. Ancak bu protesto amacına ulaşmak bir yana, çok sert karşılık gördü.

 

Kadınlar, eylemlerinin ardından tutuklandı. Körfez Savaşı günlerinde düzenlenen protestoya katılan Suudi kadınlar, kendi ülkelerinde serbestçe askeri araçları kullanan ABD’li kadın askerlerden ilham almıştı. Tutuklanan kadınların bazıları verdikleri ifadede, “Irak’ın Kuveyt’i işgali sırasında araç kullanamadıkları için hem kendilerinin hem de ailelerinin açık hedefe dönüşebileceklerini” belirterek eylemlerini savunmuştu.

 

Haberin Devamı

Kadın protestocuların yanında yer alan 47 erkek ise ağır cezalara çarptırılmıştı. Bu kişilerin kamu sektöründe çalışmasına yasak getirilmiş, kendilerini “fahişe” olarak tanımlayan aşağılayıcı broşürler hazırlanmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!