Sütlüceliler evlerine giremiyor

Güncelleme Tarihi:

Sütlüceliler evlerine giremiyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2018 20:40

İstanbul Sütlüce’de çöken binanın çevresindeki riskli binaların mühürleri “Tehlike geçti” denilerek söküldü. Otellerden çıkarılıp evlerine gönderilen mahalle sakinleri, “Binalar çatlaklarla dolu. Evlerimizde kalmaya korkuyoruz” diyor.

Haberin Devamı

Sütlüce’de temel kazma çalışması sırasında yaşanan çökme olayının ardından İstanbul Teknik Üniversitesi’nde oluşturulan teknik heyet, mühürlü binalardaki risk olmadığını belirtilen bir rapor hazırlandı ve vatandaşlara “evlerine dönebilecekleri” söylendi. Beyoğlu Belediyesi zabıta ekipleri ise binalardaki mühürleri söktü. Çevredeki otellere yerleştirilen binaların sakinleri ise evlerine geri gönderildi.

‘GÜVENLİ OLDUĞUNA İNANMIYORUZ’

Fuadiye Sokak’taki Çetin Apartmanı’nda yaşayan Yılmaz Emel, evlerine döndüklerinde elektrik, su ve doğal gazın kapalı olduğunu belirterek, “Daha bunlar açılmadan bizi binaya gönderdiler” dedi. Çatlaklar nedeniyle binada oturmayacaklarını söyleyen Aydın Baykaldı isyanını şöyle dile getirdi: “Tüm uyarılarımıza rağmen inşaata göz yumdular. Çökme sonrası binamız kaydı. Profesörler gelip ‘eviniz güvenli’ diyor. Biz buna inanmıyoruz. Ailemi riske atmak istemediğim için taşındık. Burada kalacak komşularımıza üzülüyoruz.”

Haberin Devamı

Sütlüceliler evlerine giremiyor

SOKAKTA YEMEK HAZIRLADI

40 yıldır Sütlüce’de yaşayan 53 yaşındaki Fadime Ayvalı ise evine girmeye korktuğu için yemeğini sokakta hazırlıyor. Ayvalı, “Çocuklarım eve gelmiyor. Sadece yatmak için eve giriyorum. Gündüz ise sokakta, komşularla oturuyorum. Yemeğimi de sokakta hazırladım” dedi.

İMO: SORUMLU YAĞMUR DEĞİL

İNŞAAT Mühendisleri Odası (İMO) İstanbul Şubesi Başkanı Nusret Suna, Sütlüce’de çöken binayla ilgili raporu açıkladı. Raporda özetle şu ifadelere yer verildi: “Olayın sorumlusu son derece doğal olan sağanak yağış değildir. Sorumluluk, mevcut duvarı yeteri kadar güçlendirmeden izin veren proje müellifi, yapı denetim firması, müteahhit ve belediyedir.”

‘İSTANBUL’UN YARISI KAÇAK’

Suna, “Ülkemizde bulunan 20 milyon yapının 13 milyonu, İstanbul’da da 2 milyon yapının da en az yarısı kaçak ve ruhsatsız. Yan parseldeki temel kazısının yerle bir ettiği binanın depremde ne tepki vereceğini tahmin etmek için mühendis olmaya gerek yok” dedi.

 

Haberin Devamı
 

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!