Susuzluk kapıya dayandı

Güncelleme Tarihi:

Susuzluk kapıya dayandı
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 1999 00:00

Haberin Devamı

Dünya Su Komisyonu'nca ‘‘Su Günü’’ nedeniyle yapılan açıklamada, dünyada 1 milyar 400 bin insanın temiz sudan yoksun olduğu bildirildi. Doğal hayatı Koruma derneği'nin yaptığı açıklamaya göre ise, yaygın önyargının aksine Türkiye su açısından zengin değil. Kişi başına düşen su oranımız giderek düşüyor.

Uzmanlar, 21. yüzyılın en büyük sorununun çölleşme, susuzluk ve açlık olduğu konusunda hemfikirler. Su sorununun 21. yüzyılın ilk 25 yılında daha da tırmanacağına dikkat çeken uzmanlar, sorunu yaşayacak bölgelerin başında da Afrika, Ortadoğu, Hindistan, Çin'in bir kısmı, Peru, İngiltere ve Polonya'nın geleceğini belirttiler. Birleşmiş Milletler'e bağlı Su Komisyonu yetkilileri, su ile ilgili hastalıkların dünyada yılda 5 ila 7 milyon insanın ölümüne yol açtığını bildirdiler.

BM'de yeni kurulan ve dünyanın su sorununa odaklanan komisyonun raporunda, halen 29 ülkede 450 milyon insanın su sıkıntısı çektiği, bu sıkıntının 2025 yılına kadar, dört düzine ülkede 2.3 milyar insanı etkileyeceği ileri sürüldü. Raporda, dünya nüfusunun 3'te 2'sinin yaşadığı bölgelere, tüm dünyaya yağan yağmurların 4'te 1'inin düştüğü de kaydedildi.

Doğal Hayatı Koruma Derneği'nin (DHKD) yaptığı açıklamaya göre ise gerekli önlemleri almazsak çok kısa süre sonra su sıkıntısı çeken ülkeler arasında yer alacağız. Hatta şu anda bile suyu bol bir ülke değiliz. Rakamlara göre dünyada kişi başına bir yılda ortalama 7600 metreküp kullanılabilir su düşüyor. Bu rakam Türkiye için 1430 metreküp gibi çok düşük bir rakam. Aynı rakam komşumuz Irak'ta 2020, Batı avrupa'da ise 5000 metreküp. 2030 yılında nüfusumuzun 80 milyon olacağını varsayarsak kişi başına düşen yıllık su miktarı 1100 metreküp olacak. Bu rakam, su sıkıntısı çeken ülkelerin rakamı.

Çevre Bakanı Fevzi Aytekin, endüstrileşmiş ülkelerde milyonlarca ton kirleticinin akarsulara ve denizlere boşaltıldığını, bunun sonucunda dünyadaki birçok akarsuyun artık sadece taşıma amaçlı kullanılabilir hale geldiğine dikkat çekti. Bu tür sorunların Türkiye'de de yaşandığını belirten Bakan Aytekin, Gediz, Büyük Menderes, Ergene ve Sakarya gibi nehirlerde kirliliğin ciddi boyutlara ulaştığını vurguladı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!