Susurluk'ta karar 4 yıl sonra çıktı

Güncelleme Tarihi:

Susurlukta karar 4 yıl sonra çıktı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2002 13:12

4 yıldır süren Susurluk davası 12 Şubat 2001''de karara bağlanmıştı. İstanbul 6 nolu Devlet Güvenlik Mahkemesi, sanıklardan Özel Harekat Dairesi eski Başkan Vekili İbrahim Şahin ve MİT eski görevlisi Korkut Eken'i cürüm işlemek amacıyla çete oluşturmak suçundan 6'şar yıl hapisle cezalandırdı. Aralarında Haluk Kırcı'nın da bulunduğu diğer sanıklar ise, 4'er yıl hapse mahkum edildi. Şahin ve Eken ayrıca, ömür boyu kamu hizmetinden men edildi.

Milletvekilleri Mehmet Ağar ve Sedat Bucak'a dokunulmazlıkları bulunduğu gerekçesiyle ceza verilemedi. Dokunulmazlıkları kaldırılmış olsaydı iki milletvekili hapis cezası alacaktı.

Mahkeme heyetinin gerekçeli kararında geçen "Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin ve yüce Türk milletinin iç ve dış güvenliğinin katillere, uyuşturucu kaçakçılarına, kumarhane işletmecilerine emanet edilmesi, bunlardan medet umulması affedilemez, kabul edilemez bir davranıştır" sözleri Türk hukuk tarihine altın harflarla geçti.

YARGITAY KARARI BOZDU

DGM'nin verdiği bu karara yapılan itirazı değerlendiren Yargıtay 8. Ceza Dairesi, hükmü, 'eksik soruşturma' gerekçesiyle bozdu.

Karara gerekçe olarak, bazı sanıkların 'Gizli celse' istemlerinin reddedilmesi ve Kumarhaneler Kralı Ömer Lütfi Topal 'ın öldürülmesiyle ilgili Beyoğlu 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde süren davanın yargılama sürecinin sorulup, dosyanın incelenmemesi gösterildi.
KANADOĞLU BOZMA KARARINA İTİRAZ ETTİ

Yargıtay 8. Ceza Dairesi'nin verdiği bozma kararına Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu itiraz etti. Kanadoğlu'nun Genel Kurul'a gönderdiği 5 sayfalık itiraz mektubundaki, "Susurluk davası, Türkiye'nin temiz toplum özleminin simgesidir. Türk halkı umut ve sabırla yargı organından, olayın aydınlatılmasını varsa, suçun tespitini ve suçluların bir an cezalandırılmasını beklemektedir" ifadesi ise bir dönemi tanımlayan sözlerdi.

YARGITAY CEZA KURULU İTİRAZI HAKLI BULDU

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun 'eksik soruşturma' gerekçesiyle davanın bozulmasına yönelik itirazını oy çokluğuyla yerinde buldu.

Bu kararın ardından Yargıtay 8. Ceza Dairesi, İstanbul 6 No'lu DGM'ce verilen mahkumiyet kararlarına dair temyiz istemini esastan görüştü ve cezaların onaylanmasına oybirliğiyle karar verdi.

Mahkeme heyeti, bugün gerekçeli kararı açıkladı. Yargıtay 8. Ceza Dairesi'nin bu kararı ile Susurluk sanıklarının, olağanüstü kanun yolu olarak bilinen karar düzeltme isteminde bulunma hakları var. Ancak, bu istemin öncelikle cezanın onanmasını isteyen Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nca kabul edilmesi gerekiyor. Bu istem reddedilirse hukuki yollar tamamlanmış olacak. 
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!