Susurluk ve 28 Şubat ders kitaplarında

Güncelleme Tarihi:

Susurluk ve 28 Şubat ders kitaplarında
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2004 13:42

TÜSİAD’ın lise son sınıflar için bir müfredat ve format değişikliği önerisi olarak 2002 yılında yayınladığı ve yoğun ilgi gören "Coğrafya" ve "Tarih" kitapları, eylül ayının ilk yarısında satışa sunulacak.

Haberin Devamı

Tarih kitabında; toplumsal, siyasal ve kültürel gelişim süreci incelenirken, "arabesk" olgusu işleniyor, Zeki Müren, Orhan Gencebay, Müslüm Gürses fenomenleri anlatılıyor, Susurluk olayı, laiklik tartışmaları, 28 Şubat olayı inceleniyor.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (TÜSİAD), lise son sınıflar için bir müfredat ve format değişikliği önerisi olarak 2002 yılında yayınladığı ve yoğun ilgi gören "Coğrafya" ve "Tarih" kitapları, eylül ayının ilk yarısında satışa sunulacak.

Alternatif olarak sunulan Tarih kitabında; toplumsal, siyasal ve kültürel gelişim süreci incelenirken, "arabesk" olgusu işleniyor, Zeki Müren, Orhan Gencebay, Müslüm Gürses fenomenleri anlatılıyor. Kitapta Susurluk olayı, laiklik tartışmaları, 28 Şubat olayı inceleniyor.

Haberin Devamı

TÜSİAD’tan yapılan açıklamaya göre, "Epsilon Yayıncılık" ile Fransız "Hachette Livre International" grubu arasında, mart ayından bu yana sürdürülen görüşmeler sonucunda, her iki kitabın ortak yayın projesi çerçevesinde Türkiye’de basım ve dağıtımı kararı alındı. Yayınevleri arasında buna ilişkin bir protokol imzalandı.

TÜSİAD 2002 yılında, lise son sınıflara yönelik bir müfredat ve format değişikliği örneği olarak "Coğrafya" ve "Tarih" kitapları yayınlamıştı. Sınırlı sayıda basılarak ücretsiz dağıtılan kitaplar öğretmen ve öğrencilerden yoğun ilgi gördü. Bu kitapların, Dünya ve Avrupa konularına ilişkin bölümleri Fransız Hachette yayınevinin ders kitaplarından tercüme ettirilmiş, "Türkiye" telif bölümleri ise Prof. Dr. Füsun Üstel ve Prof. Dr. Ahmet Kuyaş’ın yönetmenliğinde, 19 farklı akademisyene hazırlatılmıştı.

"ÇAĞDAŞ YURTTAŞ ÜÇLEMESİ"

TÜSİAD sosyal politika araştırmaları kapsamında Türk eğitim sistemine ders kitapları alanında yeni bir bakış açısı getirme amacıyla "Çağdaş Yurttaş Üçlemesi" adıyla sunulan dizinin ilk iki kitabı "Gençler İçin Çağdaş Tarih" ve "Gençler İçin Çağdaş Coğrafya" adları altında piyasaya sürülecek.

ZEKİ MÜREN’Lİ GENCEBAY’LI TARİH KİTABI

TÜSİAD’ın hazırlattığı ve 2. Dünya Savaşı ile başlayan Tarih kitabında "1945’ten Günümüze Türkiye" süreci ele alınıyor. Ekonomik, toplumsal ve kültürel yaşam açısından da Türkiye incelenirken, popüler sanat dünyasına da değiniliyor. Burada yer alan "Alemin kralı arabesk" bölümünde, Orhan Gencabay, Ferdi Tayfur, Müslüm Gürses, İbrahim Tatlıses’in adları anılırken, arabeskin ticari başarısının Zeki Müren ve Bülent Ersoy’u tarz değişikliğine sürüklediği, TRT’yi de başlangıçta uyguladığı sansürden vazgeçmeye zorladığı değerlendirmesi yapılıyor. Bu bölümde ilgili fotoğraflarda da Ferdi Tayfur’un "Her Şeyim Sensin" adlı filminin afişi ve "Arabesk dinleyicilerinin ilk göz ağrısı" resim altı yazısıyla Orhan Gencebay’ın resimleri yer alıyor.

Haberin Devamı

SUSURLUK DA VAR

Tarih kitabında "Unutmayalım", "Karıştırmayalım" adlı bölümlerle gençlere bazı toplumsal ve siyasal olaylar hatırlatılırken, Susurluk Kazası’na da değiniliyor. 28 Şubat sürecinin işlendiği bölümde 18 maddelik 28 Şubat kararları da sıralanıyor.

Menderes Hükümeti, Özal yılları gibi dönemlerin anlatıldığı Tarih kitabında, "Refah partisi faktörü" ve "Laiklik tartışmaları" ele alınıyor.

Kitabın belge incelemesi bölümünde ise Yargıtay Başkanı Sami Selçuk’un 1999-2000 Yasama Yılındaki açış konuşması aktarılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!