Süryani manastırında 35 yıl sonra ilk ayin

Güncelleme Tarihi:

Süryani manastırında 35 yıl sonra ilk ayin
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2008 18:14

MARDİN'in Nusaybin İlçesi yakınlarındaki Bagok Dağı eteklerinde bulunan Süryani Aziz Mor Evgin Manastırı'nda 35 yıl sonra ilk ayin gerçekleşti.

Bölgedeki terör olayları ve çeşitli nedenlerden dolayı atıl durumda olan manastır çevresindeki köylere dönüşler olunca, restore edilen ve yolu tamamlanan manastırda hizmete açıldı.

Nusaybin İlçesi'nin Girmeli Beldesi'ne 8 kilometre uzaklıktaki Bagok Dağı eteklerinde yer alan ve 35 yıldan bu yana kullanılmayan ve 3'üncü Yüzyıl'da yapılan Süryani Aziz Mor Evgin Manastırı 13 kilometrelik köy yolunun tamamlanmasından sonra yeniden ibadete açıldı. Açılışa Nusaybin Kaymakamı Yüksel Gemici, Girmeli Belediye Başkanı Yusuf Turgay, Almanya'dan gelen Süryani papaz İbrahim Gök ile Mardin Kırklar Kilisesi papazı Gabriel Akyüz ile Almanya ve İsveç'ten gelen çok sayıda Süryani katıldı.

Bölgenin en eski manastırı olma özelliğini taşıyan ve 35 yıldan bu yana kullanılmayan manastırın yeniden aktif hale getirilerek ibadete açılması cemaat üyelerini duygulandırdı. Manastıra giden 13 kilometrelik yolun tamamlanmasından sonra hizmete açılan manastırda bugün ilk ayin gerçekleşti. Manastırda elektrik ve su ise bulunmadığı belirtildi. Almanya’dan gelen Süryani papaz İbrahim Gök, “Manastırımız tarihi bir ibadet yeridir. Devletimiz yol yaptı. Ancak, halen eksikliklerimiz var. Elektrik ve suyun olmaması cemaat üyelerimizi zor durumda bırakıyor. Burası bir turizm cennetidir. Buraya gelecek olan yerli ve yabancı turistler açısından da büyük önem taşıyan elektrik ve su probleminin bir an önce giderilmesini istiyoruz” dedi.

Girmeli Belediye başkanı Yusuf Turgay ise bu tarihi mekan ile birlikte bölgede inancın sesi olan ezan ve çan seslerinin kardeşlik türküleri gibi kulaklarda tekrar duyulacağı sevincini yaşadıklarını anlattı. Turgay, “Bölgemizde Müslüman, Hırıstiyan ve Yezidi vatandaşlarımız kardeşçe yaşamaya devam edecektir. 35 yıldan beri kapalı olan ve kaderine terk edilen manastırın tekrar hizmete açılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!