Sürpriz tahliyeler

Güncelleme Tarihi:

Sürpriz tahliyeler
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 1997 00:00

Haberin Devamı

Susurluk'ta 3 Kasım 1996 tarihinde meydana gelen trafik kazasının ardından ortaya atılan çete iddiaları üzerine tutuklanarak yargılanmaya başlanan 8'i Özel Tim'ci 11 sanık dün sürpriz bir kararla tahliye edildiler. Böylece Susurluk davasında tutuklu sanık kalmadı.

Susurluk'ta geçen yıl 3 Kasım'da meydana gelen trafik kazasının ardından ortaya atılan çete iddiaları üzerine, haklarında ‘cürüm işlemek amacıyla teşekkül oluşturmak’ suçundan dava açılan 8'i Özel Tim'ci 11 sanığın yargılandığı davada dün sürpriz bir karar çıktı ve tutuklu sanıkların hepsi tahliye edildi.

DGM'den ‘Türkiye sizinle gurur duyuyor’ sloganları arasında çıkan Özel Tim'cilerin çevresinde meslektaşları sevgi çemberi oluşturdu. DGM'den Türk bayrakları taşıyarak konvoy halinde Metris Cezaevi'ne gelen Özel Tim'cilerden Özel Harekat Dairesi eski Başkanvekili İbrahim Şahin, Ayhan Akça ve Ziya Bandırmalıoğlu, kurban kesilip, ‘‘Türkiye sizinle gurur duyuyor’’ sloganları ve dualar edilerek serbest bırakılırken, ‘Kumarhaneler Kralı’ Ömer Lütfü Topal cinayetinden tutuklu olan Ayhan Çarkın, Oğuz Yorulmaz ve Ercan Ersoy ise cezaevinde kaldı.

DURUŞMADA GÖSTERİ

İstanbul 6 numaralı DGM'deki davanın dün görülen 3'üncü oturumunda tanıklar dinlendi. Sanıkları taşıyan cezaevi aracı DGM kapısına yaklaştığı sırada çevresi çok sayıda sivil polis tarafından sarıldı. Polislerden bazıları sanıkların fotoğraflarının çekilmemesi için kollarını kaldırarak perdeleme yaptı. Duruşmaya tutuklu sanıklar Özel Harekat Dairesi eski Başkanvekili İbrahim Şahin, Özel Tim'ci Ayhan Çarkın, Ayhan Akça, Ercan Ersoy, Oğuz Yorulmaz ve Ziya Bandırmalıoğlu ile tutuksuz sanıklardan Mustafa Altunok, Yaşar Öz ve Abdülgani Kızılkaya katıldı. Duruşmaya, tutuksuz sanıklardan MİT eski görevlisi Korkut Eken ile ilk duruşmada tahliye edilen Özel Tim'ci polis memuru Enver Ulu katılmadı.

TUTUKLU KALMADI

Duruşmada, Topal'ın ilk gayri resmi eşi Safiye Belli, MİT muhbiri Tarık Ümit'in kızı Hande Birinci, Hakkı Yaman Namlı, Topal'ın avukatı Ekrem Marakoğlu, Astsubay Ahmet Altıntaş ve cep telefonu özel timciler tarafından kullanılan Avşar Kederoğlu tanık olarak dinlendi. Tanıkların dinlenmesinden sonra bir diyecekleri olup olmadığı sorulan avukatlar, tahliye talebinde bulundu. Ardından görüşü sorulan Savcı Ayhan Gödekmerdan, mahkeme heyetine talebini sundu. Savcı, ‘‘Davanın gıyabi tutuklu sanıkları yakalanamadı. Yeterli delil de toplandı. İki sanık da (Mehmet Ağar ile Sedat Bucak'ı kastediyor) siyasi nedenlerden dolayı ifade vermiyor, uzun bir süre de vermeyecekler gibi görünüyor. Bu nedenle tutuklu sanıkların tutuklu kaldıkları süre gözönüne alınarak tahliyelerini talep ediyorum’’ dedi. Savcının talebinden sonra karar için ara veren mahkeme heyeti, yaklaşık 15 dakika sonra yeniden toplanarak kararını açıkladı. Mahkeme, haklarında 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanan tutuklu sanıkların hepsinin tutuksuz yargılanmak üzere tahliyesine karar verdi.

Mahkeme heyeti, İstanbul Emniyet eski Müdürü Kemal Yazıcıoğlu, Ömer Lütfü Topal'ın gayri resmi eşi Hilal Altıntaş, Abdullah Çatlı'nın eşi Meral Çatlı, Tarık Ümit'in avukatı Şirin Berk ile yanında çalışan Ali isimli kişinin tanık olarak dinlenmesine, ayrıca Jandarma Astsubay Ahmet Altıntaş'ın hazırladığı araştırma raporu ve Emperyal gazinolarının Ağustos ve Eylül aylarına ait hesap dökümlerinin istenmesine karar vererek duruşmayı ileri bir tarihe erteledi. Böylece ‘Susurluk Davası’nda tutuklu sanık kalmadı.

Topal cinayetine karıştıkları iddiasıyla Beyoğlu 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde tutuklu olarak yargılanan Özel Timciler Ayhan Çarkın, Oğuz Yorulmaz ve Ercan Ersoy ile uyuşturucu kaçakçılığı davasından tutuklu Yaşar Öz'ün tutukluluk halinin devamına karar verildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!