Sürpriz Şûra

Güncelleme Tarihi:

Sürpriz Şûra
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2001 01:30

6 yıllık geleneğe son verildi ve MGK Genel Sekreterliği havacılardan, karacılara geçti. 1. Ordu'ya en kıdemli orgeneralin atanması teamülünden de vazgeçildi. 1. Ordu Komutanlığı'na teamüller çerçevesinde Orgeneral Edip Başer'in atanması gerekirken, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Çetin Doğan atandı.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK), 2000'lerin ilk on yılında komuta kademesini şekillendiren Yüksek Askeri Şûra'da (YAŞ) merakla beklenen kararlar, dün Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in onayının ardından açıklandı. Bu yıl, TSK'da 33 general ve amiral bir üst rütbeye, 44 albay ise general ve amiralliğe yükseldi. 44 general ve amiralin görev süreleri bir yıl uzatıldı, 44 amiral ve general ise emekliye ayrıldı. Bu yılki Şûra ile, altı yıldan beri süren bir geleneğe son verilerek, MGK Genel Sekreterliği havacılardan, karacılara geçti. Bu çerçevede, Orgeneral Cumhur Asparuk'un Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na getirilmesiyle boşalan makama eski MSB Müsteşarı, 3. Ordu Komutanı Orgeneral Tuncer Kılınç atandı.

GELENEK DEĞİŞTİ

Şûra bir başka geleneğe de son verilerek, 1. Ordu'ya en kıdemli orgeneralin atanması teamülünden vazgeçildi. 1. Ordu Komutanlığı'na teamüller çerçevesinde Orgeneral Edip Başer'in atanması gerekirken, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Çetin Doğan atandı. Bu kararla, ordu komutanlıkları arasında görev ve statü eşitliği sağlanırken, bundan böyle herhangi bir ordudan da, Kara Kuvvetleri'ne komutan atanabileceği mesajı verildi. Böylelikle, seneye Kara Kuvvetleri'nin başına gelecek Edip Başer de, 1. Ordu'ya alınmayarak, seneye atanacağı görevi için 2. Ordu Komutanlığı'nda tutuldu.

KADIN PAŞA YOK

Bazı basın organlarında yer alan haberlerin aksine, 2001 Şûra'sında hiç bir kadın subay generallik veya amiralliğe terfi edemezken, böyle bir durumun çok yakın gelecekte de mümkün olmayacağı belirtildi.

15 İHRAÇ

Şûra'da ayrıca, Hürriyet'in duyurduğu gibi başta irticai faaliyetler olmak üzere 15 subay ve astsubayın da TSK'dan ilişiği kesildi. Bu rakam, son yıllardaki en düşük sayı oldu.

KIVRIKOĞLU'NUN SON YILI

Jandarma Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman ile seneye Genelkurmay Başkanı olacak Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hilmi Özkök yerinde kaldı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu ise bu Şûra'nın ardından bu görevde son senesine girdi.

BEYAZ ENERJİ KOMUTANINA UZAMA

Beyaz Enerji soruşturmasında Jandarmanın kilit isimlerinden Jandarma Tümgeneral Bekir Uğurlu'nun görev süresi ise bir yıl uzarken, rakibi Mehmet Çavdaroğlu Korgeneralliğe terfi etti.

BÜYÜKANIT YERİNDE

Seneye Kara Kuvvetleri Komutanı olacak 2. Ordu Komutanı Orgeneral Edip Başer, ileride Genelkurmay Başkanlığı için adı geçen Genelkurmay II. Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve Kara Kuvvetleri Komutanı Kurmay Başkanı Orgeneral Şener Eruygur yerinde kaldı.

KİLİT ATAMALAR

Ege Ordu Komutanlığı'na, Orgeneralliğe terfi eden Korgeneral Hurşit Tolon; NATO Güneydoğu Avrupa Müşterek Komutanlığı'na Korgeneral Oktar Ataman; NATO Güneydoğu Avrupa Müşterek Komutanı Orgeneral Tamer Akbaş, 3. Ordu Komutanlığı'na; Ege Ordu Komutanı Çetin Doğan, 1.Ordu Komutanlığı'na; Orgeneralliğe terfi eden Havacı 1. Taktik Hava Kuvvet Komutanı Orgeneral İbrahim Fırtına, Harp Akademileri Komutanlığı'na; Oramiralliğe terfi eden Kuzey Deniz Saha Komutanı Oramiral Özden Örnek Donanma Komutanlığı'na atandı.

Terfi edenler

KARA KUVVETLERİ

Orgeneralliğe Yükselen Korgeneraller

Ahmet Hurşit Tolon, Oktar Ataman

Korgeneralliğe Yükselen Tümgeneraller

Avni Atila Işık, Ergin Saygın, Hasan Iğsız, Hayrettin Uzun, Zafer Özkan

Tümgeneralliğe Yükselen Tuğgeneraller

Bekir Kalyoncu, Hilmi Akın Zorlu, Servet Yörük, Muharrem Karaduman, Yalçın Özçer, Abdullah Atay, Yalçın Pehlivanoğlu, Kemal Ay, Kerim Şahin, Salih Güloğlu, Mehmet Ali Erdoğan, Ali Fuat Saraç

Tuğgeneralliğe Yükselen Albaylar

Abdullah Recep, Hüsmen Akdeniz, Salih Zeki Çolak, Süleyman Altınbaş, Salim Erkal Bektaş, İsmail Serdar Savaş, Nazım Altıntaş, Albay Münir Erten, Muzaffer Çarpan, Ümit Dündar, Abdullah Kılıçarslan, Ahmet Yavuz, Hakkı Yılmaz Çiyan, Atilla Gürdere, Kenan Koçak, Yaşar Güler, Nihat Reşat Ödün, Şevki Aksu, Ethem Haldun Solmaztürk, Fahri Işıldak, Hüseyin Çetinkaya, Hasan Fehmi Büyükbayram, Ali Vahit Kubilay.

DENİZ KUVVETLERİ

Oramiralliğe Yükselen Koramiral

Özden Örnek

Koramiralliğe Yükselen Tümamiral

Lütfi Sancar

Tümamiralliğe Yükselen Tuğamiraller

Ahmet Feyyaz Öğütçü, Emin Murat Bilgel, Engin Heper

Tuğamiralliğe Yükselen Albaylar

Mustafa Baha Eren, Hasan Ömer Akdağlı, Ahmet Aksoy, Abdullah Can Erenoğlu, Ahmet Şenol, Abdullah Mete, Nazım Çubukçu,

HAVA KUVVETLERİ

Orgeneralliğe Yükselen Korgeneral

Halil İbrahim Fırtına

Korgeneralliğe Yükselen Tümgeneraller

İsmail Özalp, Erdoğan Karakuş

Tümgeneralliğe Yükselen Tuğgeneraller

Rasim Arslan, Korcan Pulatsü, Ömer İnak, Erol Özgil

Tuğgeneralliğe Yükselen Albaylar

Orhan Uğurluoğlu, Özden Bayram Argüz, Fuat Özakdağ, Kürşat Atılgan, Semih Birdoğan, Yavuz Akince, Mehmet Bali, Ali Çetin Targan

JANDARMA

Korgeneralliğe Yükselen Tümgeneral

Mehmet Çavdaroğlu

Tümgeneralliğe Yükselen Tuğgeneral

Abdulkadir Eryılmaz

Tuğgeneralliğe Yükselen Albaylar

Halil Helvacıoğlu, Levent Ersöz, Hüseyin Güçlü, Halil İbrahim Tüysüz

GÜLHANE ASKERİ TIP

Tuğgeneralliğe Yükselen Albaylar

İsmail Hakkı Koçar, Ergün Demiralp

Görev süresi uzatılanlar

KARA KUVVETLERİ

Korgeneraller

Yıldırım Türker, Mehmet İlker Başbuğ, İbrahim Tülü

Tümgeneraller

Erdal Ceylanoğlu, Dursun Bak, Bahtiyar Türker, Ayhan Taş, Osman Pamukoğlu, Muhittin Erdal Şenel

Tuğgeneraller

Metin Denli, Cemal Alagöz, Murat Adıyaman, Yılmaz Hızlı, Recep Rıfkı Durusoy, Aydemir Cülcüloğlu, Muzaffer Şen, Ahmet Turmuş, Şahap Tuncer, Süleyman Canpolat, Adem Demir, Metin Özdeğirmenci, Zekai Babuççuoğlu, İdris Koralp, Şadi Öner, Süleyman Rıza Bülbül

DENİZ KUVVETLERİ

Tümamiraller

Mustafa Özbey, Eşref Uğur Yiğit

Tuğamiraller

İsmail Ruhsar Sümer, Osman Nadir Kınay, Arif Vehbi Alpman, Mazlum Savaş Onur

HAVA KUVVETLERİ

Tümgeneraller

Salih Çetinkaya, Yusuf Güngör, Çetin Dizdar, Çetin Akyol

Tuğgeneraller

Savaş Şanlıtürk, Hüseyin Özdel, Ahmet Ergönen, Bülent Özer

JANDARMA

Tümgeneral

Bekir Uğurlu

GÜLHANE ASKERİ TIP

Tuğgeneraller

Atilla Yalçın, Ömer Yüksel Öztürk, Ethem Gür

Tuğamiral

Ertan Demirtaş


Emekli oldular


Bu yılki Şûra kararı ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ergin Celasin ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral İlhami Erdil emekli oldu. Yeni Hava Kuvvetleri Komutanı şu anki MGK Genel Sekreteri Orgeneral Cumhur Asparuk olurken, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na ise Donanma Komutanı Oramiral Bülent Alpkaya getirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!