Sürpriz iptal

Güncelleme Tarihi:

Sürpriz iptal
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2011 00:00

Genelkurmay Başkanlığı Ege’deki Denizkurdu-2011 ve Efes-2011 müşterek fiili atış tatbikatlarını sürpriz bir şekilde iptal etti.

Haberin Devamı

GENELKURMAY Başkanlığı, daha önceden planlanmış, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri ile başta Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner olmak üzere tüm kuvvet komutanlarının katılacağı Ege’deki Denizkurdu-2011 ve Efes-2011 müşterek fiili atış tatbikatlarını sürpriz bir şekilde iptal etti.

Bugün yapılacak tatbikatlar ile tatbikatları izleyecek basın mensupları için düzenlenecek turun iptal edildiği dün akşam saatlerinde Genelkurmay’ın internet sitesine konulan kısa bir açıklama ile duyuruldu. Tek cümlelik açıklamada, “Denizkurdu-2011 ve Efes-2011 Müşterek Fiilî Atışlı Tatbikatları iptal edildiğinden 25 Mayıs 2011 tarihinde (bugün) planlanan Basın Turu yapılmayacaktır” denildi.

Genelkurmay’dan gelen bu açıklama, bir anda Başkent kulislerini hareketlendirdi. Kulislerde ilk önce Türkiye ile Yunanistan arasında geçen 16 Mayıs’ta Çeşme’de yapılan görüşmelerin 51’inci turunda iki ülke makamları arasında karşılıklı güven artırıcı olarak büyük tatbikatların da iptal edildiği yönünde karar alındığı iddiaları konuşuldu.

Davutoğlu biliyordu

Ancak Dışişleri yetkilileri bu iddialar üzerine, görüşmelerde her iki ülkenin Dışişleri Bakanlıkları aracılığıyla tatbikatların iptal edilmesi için karşılıklı talebin söz konusu olmadığını ileri sürdüler. Konya’da bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’na yakın bir kaynak, Davutoğlu’nun iptalden haberi olduğunu söyledi.

Bakan Davutoğlu’na yakın bir başka kaynak da, “Anladığımız kadarıyla tatbikatlar askerî, teknik sebeplerden dolayı iptal edilmiş. Bununla ilgili detaylı açıklamayı Genelkurmay’dan beklemekte fayda var” dedi. Bu arada Dışişleri’nin Ege’den sorumlu Müsteşar Yardımcısı Halit Çevik de açıklamanın ardından Genelkurmay’la irtibata geçti. Ancak Dışişleri’nin, Genelkurmay’la görüşmesiyle ilgili herhangi bir bilgi verilmedi.

Ortaya atılan bir diğer iddia ise, İzmir’deki NATO Üssü’nün Libya’ya yönelik insani yardım amaçlı olarak kullanılması nedeniyle tatbikatın iptal edildiği yönünde oldu. Çok acil müdahale gerektirecek bir durum halinde fiili atışlı tatbikatların Libya’ya anında müdahaleyi olumsuz yönde etkileyebileceği gerekçesiyle tatbikatların iptal edildiği ileri sürüldü.

Haberin Devamı

BAKAN GÖNÜL: GENELKURMAY’IN KENDİ DEĞERLENDİRMESİ

Haberin Devamı

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Deniz Kuvvetleri’nin son anda sürpriz bir kararla ’Denizkurdu 2011’  ve ’Efes 2011’ tatbikatlarını iptal etmesine ilişkin soruyu yanıtladı.

Milletvekili adayı olduğu seçim bölgesi Antalya’da bulunan Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Ege ve Akdeniz’in uluslararası sularında icra edilecek tatbikatların iptaline ilişkin "Genelkurmay’ın kendi değerlendirmesidir" demekle yetindi.

Deniz Kuvvetleri’nin planlı tatbikatlarından ’Denizkurdu 2011’ için bu sabah basın mensupları gemilere götürülecek ve tatbikat cuma günü başlayacaktı. ’Denizkurdu 2011’ tatbikatının ardından da ’Efes 2011’ tatbikatı gerçekleştirilecekti.

MİLLİ Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Deniz Kuvvetleri’nin son anda sürpriz bir kararla ’Denizkurdu 2011’ ve ’Efes 2011’ tatbikatlarını iptal etmesine ilişkin soruya, "Genelkurmay’ın kendi iç değerlendirmeleri sonucudur" yanıtını verdi.

Haberin Devamı

Ak Parti’nin birinci sıradan milletvekili adayı Vecdi Gönül, seçim bölgesi Antalya’da gazetecilerle Dedeman Otel’de düzenlenen kahvaltıda biraraya geldi. Bakan Gönül, Ege ve Akdeniz’in uluslararası sularında icra edilecek tatbikatların iptaline ilişkin soruya şu yanıtı verdi:

"İki yılda bir yapılan tatbikat bu. Bildiğiniz gibi aslında komuta kademesi İstanbul’daydı, bir başka tatbikat dolayısıyla. Bu yüzden yüz yüze bir görüşmemiz olmadı ama aldığım bilgi, kendi iç değerlendirmeleri sonucudur. Yani komuta kademesinin bir iç değerlendirmesi sonucudur. Bildiğiniz gibi tatbikatlar tamamen Genelkurmay Başkanlığı tarafından düzenleniyor, herkes katılıyordu oraya. Altyapıda, icra sırasında karar Genelkurmay’ın kendi iç değerlendirmesi sonucu aldığı bir karardır."

Haberin Devamı

Deniz Kuvvetleri’nin planlı tatbikatlarından ’Denizkurdu 2011’ için bu sabah basın mensupları gemilere götürülecek ve tatbikat cuma günü başlayacaktı. ’Denizkurdu 2011’ tatbikatının ardından da ’Efes 2011’ tatbikatı gerçekleştirilecekti.

İHALELER TASDİK EDİLİYOR

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, kahvaltıdaki konuşmasında ise son 8.5 yıl içerisinde bakanlığa bağlı 80 binin üzerinde yapıldığını bunlardan 30- 40 kadarının Kamu İhale Kurumu tarafından iptal edildiğini, diğerlerinin onaylandığını söyledi. Bakan Gönül, "Tasdik edilme bakımından en yüksek orana sahiptir. 8.5 sene zarfında Silahlı Kuvvetler’in şunu istedim de yerine gelmedi, şu tarafım aksadı, şu mücadelede şu hususu bakanlık yetiştiremedi gibi bir şikayetini herhalde duymamışsınızdır" dedi.

Haberin Devamı

KAMERADA KASET ESPRİSİ

Bakan Gönül, Antalya Gazeteciler Cemiyeti’nin (AGC) müzesinde yer alması için kendisine ait 40- 50 yıllık fotoğraf makinaları, kamera ve projeksiyon cihazını hediye etti. 40 yılı önce aldığı bir kamerayı tanıttığı sırada bir gazetecinin, "İçinde kaset var mı?" sorusuna, Bakan Gönül, "Kaset yok, ne yapalım, zamana ayak uyduramamışız" diye espri yaptı. Gönül’ün hediye ettiği makinalar, AGC’nin Kaleiçi’ndeki müzesinde diğer eski fotoğraf makineleriyle birlikte sergilenecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!