Sürpriz adaylar kazanabilir

Güncelleme Tarihi:

Sürpriz adaylar kazanabilir
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 1998 00:00

Haberin Devamı

Dünya sinemasının en büyük ödülü kabul edilen Oscar, bu gece sahiplerini buluyor. Sinemanın devleri, 70'inci kez kendileri açısından son derece değerli olan altın heykelciğe gözlerini diktiler. Oscar adaylarını tarif edilmez heyecanlar sararken, tam 14 dalda iddialı, izlenme rekorları kıran ‘‘Titanic’’ filminin büyük sürprizler olmazsa, ödülleri toplayacağı tahmin ediliyor. Ancak bazı eleştirmenler, Türkiye'de Los Angeles Sırları (L.A. Confidential) adıyla gösterilen filmin Titanic'ten çok daha iyi film olduğunu görüşündeler.

İkinci önemli nokta ise Titanic'in senaryo dalında Oscar'a aday gösterilmemesi, L.A. Confidential'in ise en iyi uyarlama senaryo dalında aday olması. Bazı gözlemciler, bu durumu, Titanic'in en iyi film ödülünü alamayacağı konusunda bir gösterge sayıyor. Çünkü en iyi senaryo dalında aday olamayan filmlerin Oscar alması pek nadir bir durum. En iyi senaryo dalında aday olmadığı halde en iyi film Oscar'ını alan son film, 1965 yapımı Neşeli Günler.

Canlı yayına grev tehdidi

Dünyada milyonlarca kişiye Oscar keyfini yaşatacak olan naklen yayın arifesinde Los Angeles'ta tam bir kaos yaşanıyor. Muazzam şöleni yayınlayacak ABC kanalının teknisyenleri greve gitme tehdidinde bulunuyorlar. İki yıldır bazı haklarını alamayan teknisyenler, greve giderlerse ABC yetkilileri diğer kanallardan ödünç eleman alarak canlı yayını, tüm dünyada yaklaşık 1 milyar izleyiciye yansıtacaklar. Öte yandan Oscar için son hazırlıkların sürdüğü sırada, New York Belediyesi'nin önerisi, sanat çevrelerinde bomba gibi patladı. New York Belediyesi, ödül töreninin yıllardır ev sahipliğini yapan Los Angeles'ın tahtına göz dikti ve Organizasyon Komitesi'ne önümüzdeki yıldan itibaren Oscar törenlerinin Broadway'de yapılması çağrısını yaptı. New York'un önerisinin kabul edilmesi halinde tam 70 kez Los Angeles'ta düzenlenen törenlerin yer değiştirmesiyle Hollywood'un önemi gölgelenecek.

Kanal D'den canlı yayın

Amerikan Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi'nin ödülleri (Oscar) töreni, Türkiye'de yalnızca Kanal D tarafından yayımlanacak. Oscar töreni, bu gece saat 01.30'dan itibaren Kanal D'den canlı olarak ekrana gelecek.

Değişmez sunucu Crystal

Yetmişinci Oscar ödüllerini her zamanki gibi Bill Crystal sunacak ve yorumlayacak. Ev sahibi Crystal'ın tam iki ay Malibu'daki villasına kapanıp yaklaşık 13 dakika sürecek açılışta yapacağı hicivli ve iğneli konuşmaları yazdığı öğrenildi. Bu yıl Bill Crystal'dan nasibini alacaklar arasında ABD Başkanı Bill Clinton'un da bulunduğu öğrenildi.

Bu arada çeşitli dallardaki ödülleri dağıtacaklar arasında büyük isimler var. Örneğin Antonio Banderas, Walter Matthau, Jack Lemmon, Mira Sorvino, Ashley Judd, Juliette Binoche, Martin Scorsese, Geena Davis, Denzel Washington, Matt Dilon, zarfları açıp kazananların adlarını açıklayacaklar.

Notlar... notlar...notlar

ADAYLAR KASADA

Adayları, 5350 jüri üyesi, toplam 273 filmi izleyerek belirledi. Kimin kazandıklarını belirleyen zarflar Los Angeles'taki ‘‘Price Waterhause’’ ticaret merkezinin kasasında gizli ve bugün, zırhlı bir limuzinle Shrine Tiyatrosu'na getirilip burdaki kasaya kilitlenecek.

CANLI YAYIN

ABC TV'si, Oscar ödül töreninin yayın hakkını her zamanki gibi bu yıl da aldı. Amerikan futbol finali ‘‘Orange Bowl’’den sonra en çok izleyiciyi çekmeyi hedefleyen ABC yaklaşık altı saat canlı yayın yapacak.

ALTIN HEYKELLER

Altın Oscar heykelcikleri, Chicago'dan özel bir uçakla getirtildi. 24 kırat altın kaplama olan 4 kilo ağırlığındaki heykelcikler 33 santim boyunda. ‘‘R.S. Oven and Company’’ firmasınca elle yapılan heykelciklerden Oscar ödülleri tarihinde bugüne dek 2242 adet dağıtıldı. 52 adet heykelcik ısmarlandı.

BAHİSLERDE DURUM

Müşterek bahisçilere göre Oscar'ı kazanacaklar şunlar: En iyi film Titanic, en iyi yönetmen James Cameron, en iyi erkek oyuncu Jack Nicholson, en iyi kadın oyuncu Helen Hunt, en iyi yardımcı erkek oyuncu Burt Reynolds, en iyi yardımcı kadın oyuncu Kim Bassinger, en iyi yabancı film Four Bays in September (Brezilya).

OKYANUS KALBİ

‘‘Asprey’’ mücevher evi Titanic filminde Kate Winslet'in sahtesini taktığı 800 milyar liralık ‘‘Okyanus kalbi’’ kolyesi için izin vermedi. Böylece Kate Winslet, gecede sahtesini takarak ilgi çekmeye çalışacak.

MODA YARIŞI

Oscarlar bir tür stilistlerin podyumu haline gelecek. Şimdilik 14 ünlü Armani giysisini tercih ederken Versace 10'da kaldı. Valentino 8, Ungare 6, Coveri 5, Calvin Klein 5, Oleg Cassini 4, Dolce Gabbar 4, Donna Karan 4 Oscar adayının özel giysisini hazırladı.

FANATİKLER

Yıldızları yakından görebilmek için kamp kuran çılgın fanatikler, yıkanamıyor, uyumuyor ve karavanlarında sabırla töreni bekliyorlar. Tek şikayetleri ise aday gösterilmediği için Oscar'ı boykot eden Leonardo DiCaprio'nun Los Angeles'a gelmemesi. Polisin uyarılarına karşın kaldırımları mesken tutan fanatikler, Oscar yıldızlarını gördükten sonra yakındaki bir motele geçip televizyondan töreni izleyecekler.

ONUR ÖDÜLÜ

Oscar ödülleri tarihinde tam 19 kez sunuculuk yapan 93 yaşındaki Bob Hope'a, bu yıl özel ödül verilmesi kararlaştırıldı.

TİTANİC'E BOYKOT

Amerikan Akciğer Kanseri Vakfı, Titanic filmini boykot ettiğini açıkladı. DiCaprio'nun sürekli sigara içtiğini hatırlatan vakıf yetkilileri, Benden Bu Kadar (As Good As It Gets) filminde astımlı çocuğunu göstererek sigara içenleri uyaran Helen Hunt'ı ödüllendirmeyi kararlaştırdı.

EN YAŞLI OYUNCU

4 Temmuz 1910'da dünyaya gelen Gloria Stuart, Titanic'teki yaşlı Rose rolü ile Oscarlar için aday gösterilen en yaşlı oyuncu Unvanını kazandı. İlk filmini 1932'de ‘‘The Old Dark House’’ ile çeviren Gloria Stuart, en büyük rakibesinin Kim Basinger olduğunu belirtiyor.

HEDİYE PAKEDİ

Organizasyon komitesi, ödülleri sunacak ünlülere armağanlar dolu bir sepet verecek. Sunucu ünlüler kervanına son anda Madonna da katıldı. Sepette Ray-Ban gözlük, Montbanc ‘‘Mozart’’ dolma kalem, JBL stereo seti, Mumm marka şampanya, Absolut votka, Bulgari parfüm ve daha birçok hediye bulunuyor.

JULIA ROBERTS

En İyi Arkadaşım Evleniyor filmindeki müthiş performansına rağmen Julia Roberts'ın aday gösterilmemesi, haksızlık kabul ediliyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!