Suriyeli muhalifler 'Yemen seçeneği'ne razı oldu

Güncelleme Tarihi:

Suriyeli muhalifler Yemen seçeneğine razı oldu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2012 11:29

Suriye muhalefeti Devlet Başkanı Beşar Esad'ın kenara çekilmesi halinde, geçiş sürecinin geçici olarak bir rejim üyesi tarafından idare edilmesini kabul edeceklerini söyledi.

Haberin Devamı

Suriye Ulusal Konseyi Sözcüsü Georges Sabra, AFP haber ajansına yaptığı açıklamada, "Esad'ın gidişini ve yetkilerinin Yemen'dekine benzer bir geçiş sürecine liderlik edecek bir rejim üyesine aktarılmasını kabul edebiliriz" diye konuştu.

Sabra, rejimin içinden veya Suriye ordusu subaylarından bu görevi üstlenebilecek yurtsever kişilerin olduğunu söyledi ancak isim vermedi.


YEMEN SEÇENEĞİ

Sabra'nın yaptığı açıklama, ABD'nin Mayıs ayında gündeme getirdiği "Yemen seçeneği" planındakine benzer bir geçiş süreci öngörüyor. Ancak Suriyeli muhalifler daha önce benzer planları reddedeceklerini açıklamışlardı.

Haberin Devamı

ABD'nin Mayıs ayında Rusya'ya sunduğu plana göre Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad iktidardan indirilecek, ancak mevcut yönetim yapısı bir "geçiş hükümeti" olarak görevini sürdürecekti. Bu plan kapsamında Esad'a da güvenli çıkış ve dokunulmazlık verilecekti.

Yemen'de 33 yıl sonra Ali Abdullah Salih Devlet Başkanlığı'ndan ayrılırken, geçiş hükümetinin başına Abdurrabbu Mansur Hadi getirilmişti. Hadi daha sonra yeni devlet başkanı olmuş, Salih ise hakkındaki suçlamalara rağmen yargılanmamıştı.

ARAP BİRLİĞİ BENZER BİR ÇAĞRI YAPMIŞTI

Geçtiğimiz hafta sonu düzenlenen Arap Birliği toplantısında Esad'a istifa çağrısı yapılmış ve görevi bırakması karşılığında kendisi ve ailesinin güvenli bir şekilde ülkeden çıkarılacağı vaat edilmişti.

Ancak Suriye Devlet Başkanı bu planları reddediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!