Suriye'den kan donduran infaz görüntüleri

Güncelleme Tarihi:

Suriyeden kan donduran infaz görüntüleri
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2013 01:34

Suriye'de çekildiği iddia edilen ve New York Times tarafından yayınlanan korkunç bir toplu infaz görüntüsü, izleyenlerin kanını dondurdu.

Haberin Devamı

Suriye'de bir grup muhalif savaşçının yedi Suriyeli askeri kafalarının arkasına ateş ederek infaz ettiği görüntüler kafaları karıştırdı. Batılı ülkeler bir yandan Suriye'ye askeri operasyon düzenleyip muhaliflerin elini güçlendirmeyi değerlendirirken bir yandan da böylesi görüntülerin savunması olmadığını kabul etmek zorunda kalıyor.

New York Times'ın yayınladığı ve büyük ses getiren görüntülerde dizlerinin üzerine çöktürülmüş, yüzleri yere yapıştırılmış üzerleri çıplak Suriyeli erkeklerin arkasında dikilen bir grup silahlı muhalif önce intikam yeminleri içeren bir şiir okuyor, arkasından da "Amca" olarak bilinen komutanın ilk askerin kafasına ateş etmesiyle infaz başlıyor.

İŞTE İNFAZ ANI

Nisan 2012'de çekilen görüntüleri basına veren kısa bir süre öncesine kadar Suriye'de "Amca" ve adamlarıyla birlikte savaşan ancak son gelişmelerin yarattığı tiksintiyle tavır değiştiren ve adının açıklanmasını istemeyen bir kişi.

Haberin Devamı

Bu kişi gazeteye yaptığı açıklamada "Amca"nın gerçek adının Abdulsamed İsa olduğunu ve en yakın iki yardımcısı yeğenleri olduğu için bu takma aldığını belirtti.

TEK DERDİ İNTİKAM
Söz konusu kaynak İsa'nın tek derdinin intikam almak olduğunu da sözlerine ekledi. Zira İsa'nın babası da Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın babası Hafız Esad'a muhalifti.

İsa'nın anlattığına göre babası 1982 yılında kayboldu. İsa, babasının "Hama katliamı" olarak bilinen ve 27 gün süren Müslüman Kardeşler baskınında öldürüldüğüne inanıyor.

Gazeteye konuşan kaynağın aktardığına göre, Suriye'de 2,5 yıl önce ayaklanma başladığında İsa ailesi ellerine eski hesapları kapatmak için bir fırsat geçtiğine inandı. Başlangıçta bir protestocu olan Abdulsamed İsa, önce küçük çatışmalara liderlik etti geçtiğimiz yıldan itibaren de Türkiye yakınlarındaki dağlık bölgelerde bir eğitim kampı yönetmeye başladı.

"CUND EL ŞAM" DENİYOR AMA...
Kaynak, İsa'nın savaştan önce ticaret yaptığını ve bu sayede tanıığı Arap iş adamları ve akrabalarından silahlar topladığını ifade etti. Aynı dönemde İsa'nın Özgür Suriye Ordusu Yüksek Askeri Konseyi'yle de ilişki içinde olduğu iddiasıyla ilgili olarak konsey temsilcileri yorum yapmayı reddetti.

Haberin Devamı

İsa ve adamları bugün "Cund el Şam" adıyla biliniyor. Ancak Suriye'de bu isimde iki örgüt daha var ve bu grupların birbirleriyle bağlantılı olup olmadığı belli değil.

Söz konusu kaynağın yanı sıra iki kişi daha İsa'nın sahte kimlikler taşıdığını ve adam toplamak için "Nusayrilerin temizleneceği" sözünü verdiğini belirtti.

ABD KİME YARDIM EDİYOR?
ABD kamuoyunda video önemli bir tartışma yarattı. Zira Başkan Obama'nın Suriye hükümetine yönelik askeri operasyona destek istediği bir dönemde karşı cephenin adam kaçırıp öldüren çetelerden oluşan bir kalabalığa dönüştüğü yönündeki kanıtlara bir yenisi eklenmiş oldu.

Dahası özellikle Cumhuriyetçilerin muhaliflere daha fazla destek istediği bir dönemde, bu desteğin kimin eline geçeceği tartışmaları da alevlendi. ABD'nin operasyonunun El Kaide yanlısı radikal İslamcıların ekmeğine yağ süreceği endişeleri daha da güçlendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!