Suriye'deki Iraklılar ikinci kez sığınmacı oldu

Güncelleme Tarihi:

Suriyedeki Iraklılar ikinci kez sığınmacı oldu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2012 17:06

Irak Savaşı nedeniyle 2003'te ülkelerini terk edip Suriye'ye sığınan Iraklılar bu kez de Suriye'den vatanlarına sığınmacı olarak dönüyorlar.

Haberin Devamı

İşgalden kaçarak Suriye’ye sığınan yaklaşık 13 bin Iraklı'nın Şii kimliklerinden dolayı göç etmek zorunda bırakıldıkları belirtiliyor. Suriye’yi terk etmek zorunda kalan Iraklı Hassan Hadi bu durumdan Özgür Suriye Ordusu’nu (ÖSO) sorumlu tutuyor.

ÖSO'nun kadınları ve hatta çocukları da öldürdüğünü belirten Hadi, kimsenin cesetleri kaldırmaması nedeniyle ölülerin birkaç gün sokakta kaldığını ve bu nedenle çocuklarının histeriye tutulduğunu anlatıyor.

Washington merkezli Şii İnsan Hakları Örgütü verilerine göre sadece Temmuz ayında Suriye’de 23 Iraklı Şii öldürüldü.

IRAK’TA DA HEDEFLER

Mülteci Iraklılar için ülkelerine dönmek oldukça zor bir karar. Suriye’de yaşamak kendileri için güçleşmiş olmasına karşın, Irak'ta da her ay onlarca sivil düzenlenen saldırılar nedeniyle yaşamını yitiriyor.

Haberin Devamı

Hadi, 2009'da Şiilerin kutsal kenti Kerbela'da abisinin Sünni isyancılar tarafından öldürülmesinin ardından ailesiyle birlikte Irak'ı terk etmişti.

Birleşmiş Milletler'in (BM) yaptığı araştırmalara göre 2005 ila 2008 yılları arasında bir milyondan fazla Iraklı Suriye'ye kaçtı.

Irak'taki Sünni-Şii mezhepleri arasındaki çatışmalardan kaçan bu insanlar benzer bir duruma Suriye'de de yakalandı.

“IRAKLILARI KOV”

Hadi’nin eşi İntizar Adil ise Şam'daki apartmanlarının silahlı muhalifler tarafından basıldığını anlatıyor. "Bir Iraklı'yı bacağından vurdular ve gaspa başladılar" diyen Adil, “Ev sahibine ‘Iraklıları kov’ diye emir verdiler’ ifadesini kullandı.

IRAKLILARIN ÇOĞU SÜNNİ

Suriye'ye kaçan Iraklıların çoğunluğu Sünni mezhebinden... Ancak aralarında Şiiler ve Hıristiyanlar da bulunuyor.

Geçtiğimiz yıllarda Suriye'deki Iraklıların sayısı Irak'ta şiddetin seyrinin azalması nedeniyle Şam'daki Irak Büyükelçiliği'ne göre iki yüz binin altına düşmüştü.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği 20 Haziran'da özellikle Şam'da ikamet eden Şii Iraklıların şiddete maruz kalmasından endişe edildiğini açıklamıştı

Muhalifler ise Iraklıları hedef aldıklarına yönelik tanıklıkları yalanlıyorlar. Ancak Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın Alevi olması ve en yakın müttefikinin İran olması nedeniyle bazı silahlı muhalifler bu iki mezhebe bağlı herkesi kendilerine düşman olarak görebiliyorlar.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!