Suriye'de kimyasal saldırı iddiası: 1300 ölü

Güncelleme Tarihi:

Suriyede kimyasal saldırı iddiası: 1300 ölü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2013 09:10

Suriyeli muhalifler, Esad güçlerinin Şam'ın Doğu Guta bölgesinde düzenlediği saldırılarda aralarında çok sayıda kadın ve çocuğun bulunduğu 1,300 kişinin öldüğünü iddia etti. Muhalifler, saldırılarda kimyasal silah kullanıldığını öne sürdü.

Haberin Devamı

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Suriye Ulusal Konseyi (SUK) Başkanı George Sabra, Şam'ın banliyösünde düzenlenen saldırıda, ölü sayısının 1,300'ü geçtiğini iddia etti.

Sabra, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) tarafından İstanbul'da düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, Esad rejiminin Şam'ın Doğu Guta banliyösüne düzenlediği ve kimyasal silah kullandığı saldırının bütün dünyanın gözü önünde gerçekleştiğini ifade etti.

Buna tepki gösteren Sabra, Birleşmiş Milletler (BM) heyetinin, "Kimyasal silah kullanılıp kullanılmadığını araştırmak için" Şam'da bulunduğu esnada böyle bir saldırının yaşandığını dile getirdi.

Bölgedeki aktivistler daha önce yaptıkları açıklamalarda yoğun saldırılar nedeniyle 3 bin 600 kişinin de yaralandığını belirtmişti.

Haberin Devamı

Suriye Genel Devrim Konseyi (SRGC) de rejim güçlerinin Meliyha, Cobar, Muaddamiye, Eş Şam ve Dareyya'ya ağır silahlarla saldırdığını ve saldırıların başkentin farklı bölgelerinde sürdüğünü belirtti.

SRGC ile LCC ve bölgedeki aktivistler, saldırılarda kimyasal silah kullanıldığını öne sürdü.

SALDIRI İDDİALARINA DÜNYADAN İLK TEPKİLER

KAN DONDURAN GÖRÜNTÜLER

"SEMPTOMLAR 'SİNİR GAZI' DİYOR"
Suriyeli muhalifler Reuters'a yaptıkları açıklamalarda da Esad güçlerinin kimyasal silah kullanıldığı iddiasında bulundu.

Şam'ın Duma semtindeki bir hastanedeki hemşire, Reuters muhabirine, "Doktorlar, getirilen vakalardaki semptomların sinir (Sarin) gazını işaret ettiğini söylüyor" diye konuştu.

Associated Press'e konuşan muhalifler ise Esad güçlerinin "zehirli gaz" başlıklı roket attığını iddia etti. Uluslararası envanterde kimyasal silahların birçok çeşidi bulunuyor. "Zehirli gaz" da kimyasal silah türlerinden biri.

BM HEYETİ ŞAM'DAYKEN...
Söz konusu haberlerin, Suriye'de kimyasal silah kullanıldığı iddialarının incelenmesi için gönderilen BM misyonunun Şam'da incelemelerde bulunduğu sırada gelmesi dikkat çekti.

"SURİYE'NİN ONAYI LAZIM"
Suriye'de kimyasal silahların kullanımını inceleyen BM Uluslararası Araştırma Komisyonu Başkanı Ake Sellstrom, Şam yakınlarında kimyasal silahların kullanıldığı iddiaları incelemek istediğini belirtti.

Haberin Devamı

Kimyasal silah uzman İsveçli Sellstrom, İsveç'teki SVT televizyon kanalına verdiği demeçte, söz konusu saldırı sonucunda açıklanan ölü ile yaralı sayısının şüphe verici olduğunu ifade ederek, "Bu olay, incelememiz gereken bir olaya benziyor" diye konuştu.

Sellstrom, olayı araştırabilmeleri için BM'ne üye bir ülkenin resmi talepte bulunmasıyla birlikte Suriye'nin BM'nden çıkacak kararı onaylaması gerektiğini söyledi.

Suriyede kimyasal saldırı iddiası: 1300 ölü

Suriyeli muhaliflere göre sinir gazıyla öldürülen kişilerin cansız bedenleri... (Fotoğraf: Reuters)

"KENDİ ÇÖKÜŞLERİNİ YANSITIYOR"
Suriye ordusu ise muhaliflerin Şam yakınlarında kimyasal saldırı düzenlendiği suçlamalarını kesin bir dille yalanladı. Suriye devlet televizyonunda okunan resmi açıklamada, şöyle denildi:

"Suriye Arap Ordusu'nun bugün Şam'ın yakınlarındaki bölgelerde kimyasal silah kullandığı iddiaları tamamen boş, geçersiz ve temelsizdir. Terörist gruplar ve onları destekleyen uydu kanalları tarafından kendi hatalarını gizlemek için ortaya atılan bu iddialar, bu grupların içinde bulunduğu histeriyi ve çöküşlerini yansıtmaktadır. Suriye Arap Ordusu, ulusal görevini yerine getirmeye devam edecektir."

Haberin Devamı

Suriyede kimyasal saldırı iddiası: 1300 ölü

Şam Keffar Batna yerel komitesi tarafından yayımlanan bir görüntü. Karede, ölenlerin bulunduğu Keffar Batna banliyösündeki bir sahra hastanesi görülüyor. (Kaynak: Anadolu Ajansı)

DIŞİŞLERİ: İDDİALAR DOĞRUYSA…
Bölgeden gelen haberlerin ardından Dışişleri Bakanlığı, Suriye'de kimyasal silah kullanımına ilişkin iddiaların derhal açıklığa kavuşturulması gerektiğini belirterek, "İddialar doğruysa uluslararası camianın insanlığa karşı suç teşkil eden bu kabul edilemez vahşet karşısında gereken duruşu sergilemesi ve tepkiyi göstermesi kaçınılmazdır" açıklamasında bulundu.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, "Suriye'de Şam'ın Doğu Gota ve Batı Gota bölgelerinde dün gece rejim güçlerince kimyasal silah kullanılmak suretiyle gerçekleştirilen saldırılar sonucunda yüzlerce sivilin hayatını kaybettiğine dair haberler büyük bir endişeyle izlenmektedir" denildi.

Haberin Devamı

İddiaların derhal açıklığa kavuşturulması gerektiği ifade edilen açıklamada, "Suriye'de kimyasal silah kullanımı iddialarının doğruluğunu araştırmak üzere oluşturulan ve halen bu ülkede çalışmalarını sürdüren BM Araştırma Misyonu da söz konusu iddiaları araştırmalı ve bulgularını ortaya koymalıdır. Şayet iddialar doğruysa uluslararası camianın insanlığa karşı suç teşkil eden bu kabul edilemez vahşet karşısında gereken duruşu sergilemesi ve tepkiyi göstermesi kaçınılmazdır" ifadesi yer aldı.

Suriyede kimyasal saldırı iddiası: 1300 ölü

Suriyeli muhalifler tarafından yayınlanan ve Guma'da çekildiği belirtilen görüntülerde kimyasal gazdan öldüğü iddia edilen çocuk ve yetişkinler görünüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!