Suriye'de katliam tartışması

Güncelleme Tarihi:

Suriyede katliam tartışması
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2012 11:07

Suriye yönetimi, dün Humus'un Hule ilçesinde meydana gelen ve bütün dünyanın tepkisini çeken katliamla ilgili muhalefeti suçlarken, Arap Birliği'nin de bu ülkedeki olayları görüşmek için acil toplanacağı bildirildi.

Haberin Devamı

Suriye'nin resmi haber ajansı SANA, aralarında onlarca çocuğun da bulunduğu 92 kişinin öldüğü katliamın "El Kaide üyesi teröristlerin işi" olduğunu ileri sürdü.

Katliamın görüntülerine yer veren ajans, muhalefetin kendi katliamını görüntüleyerek Suriye ordusunun bölgeyi bombaladığı gibi bir intiba yaratmak istediğini iddia etti.

Habere göre, kente havan topu ve otomatik silahlarla saldıran gruplar dün ayrıca kentte bulunan bir hastaneyi ateşe verirken, polis merkezine de saldırdılar.

"YALAN TSUNAMİSİ"

TÜRKİYE'DEN ŞAM YÖNETİMİNE SUÇLAMA

BAN Kİ-MUN ESAD'I SORUMLU TUTTU

Suriye Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Cihad El Makdisi de saldırıyla ilgili "teröristleri" suçladı. Makdisi bugün yaptığı açıklamada, "Halkımıza karşı yapılan bu terörist katliamın sorumluluğunu tamamen reddediyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Askeri ve sivil yetkililerden oluşan bir soruşturma komisyonu oluşturduklarını kaydeden Makdisi, sonuçların üç gün içinde açılacağını söyledi.

Makdisi ayrıca, Arap Birliği ve BM'nin özel Suriye temsilcisi Kofi Annan'ın yarın Suriye'ye geleceğini duyurdu.

Sözcü, Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim'in Annan ile görüşerek Hule katliamı ve resmi soruşturma açılmasıyla ilgili detaylı bilgi verdiğini söyledi.

Katliamın 4x4 araçlarla gerçekleştirildiğini ifade eden Makdisi, yapılan katliamın devletin yararına olmadığını kaydetti ve "kahraman Suriye ordusunun işi olamaz" dedi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, olayın ardından yapılan ve Suriye yönetimini suçlayan haberler için de "yalan tsunamisi" dedi.

MUHALİFLER ESAD'I SUÇLAMIŞTI

Suriye Ulusal Konseyi (SUK) dün yayınladığı bildiride, katliamdan Devlet Başkanı Beşar Esad'ı sorumlu tutmuştu. SUK, kasabanın gece boyunca top atışına tutulduğunu ileri sürmüş ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni acil toplantıya çağırmıştı.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü ise operasyonlarda 25'i çocuk 90 kişinin öldüğünü iddia etmişti.

ARAP BİRLİĞİ TOPLANIYOR

Arap Birliği Dönem Başkanı Kuveyt Arap Birliği  dışişleri bakanlarının acil toplanacağını bildirdi.

Haberin Devamı

El Arabiya'nın haberine göre, Kuveyt Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan  açıklamada, Kuveyt'in Suriye halkına karşı yapılanlara son vermek için önlemler  almak ve durumu gözden geçirmek amacıyla olağanüstü toplantı yapılması için üye  ülkelerle temasa geçeceği belirtildi.

Bakanlık açıklamasında, Hule'deki saldırı şiddetle kınanırken, Kuveyt'in  ayrıca bölgesel ve uluslararası seviyede temaslara geçerek "uluslararası  toplumdan kan dökülmesini durdurmak için sorumluluklarını üstlenmesini istediği"  kaydedildi.

ANNAN'IN YARDIMCISINA ENGEL

Öte yandan Arap Birliği, Annan'ın yardımcısı Nasır El Kidve'ye Şam'ı ziyaretine  izin verilmediğini bildirdi.

Arap Birliği'nden bir yetkili, Suriye'nin, Filistin'in eski Dışişleri  Bakanı Nasır El Kidve'ye izin vermemesinin kişisel olmadığını, Arap Birliği ile  muhatap olmamak için bu yönde bir karar aldığını açıkladığını söyledi.

ÖZGÜR SURİYE ORDUSU MÜDAHELE  İSTEDİ

Öte yandan dün meydana gelen katliamın ardından ülkedeki en büyük silahlı muhalif grup olan Özgür Suriye Ordusu açıklama yaparak "Sivilleri korumak için uluslararası toplum müdahale etmezse, Annan Planı cehennemin dibine gidecek" dedi.

"KATLİAMIN SORUMLUSU TETİĞİ ÇEKENLER"

Haberin Devamı

Annan ateşkes planını denetleyen BM  gözlemcilerin başında yer alan Norveçli General Robert Mood, Hula ilçesinde  gerçekleşen katliamla ilgili olarak, "Ben sorumluluğu tetiğe basıp ateş açanlara  yüklüyorum" dedi.

El Cezire televizyonuna telefonla bağlanan Mood, "katliamın sebebi ve  detayları şuana kadar belli değil, önemli olan bunları kim yapıyorsa bir an önce  durdurulmasıdır" ifadelerini kullandı.

"Hula'da öldürülenlerin isabet yerlerine bakarsak top mermisi ve yakın  mesafeden ateş açıldığı kesindir" diyen Mood, hala katliamın gerçekleştiği köyde  bilgi toplamaya çalıştıklarını söyledi.

Hula'da gerçekleşen öldürme olayıyla ilgili BM'ye rapor sunacaklarını  vurgulayan Mood, Suriyeli yetkililerin katliamla ilgili kurdukları komisyonla bir  ilişkilerinin olmadığını ve bağımsız bir şekilde çalıştıklarını ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!