Suriye’ye ikinci tecrit

Güncelleme Tarihi:

Suriye’ye ikinci tecrit
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2012 00:00

İslam İşbirliği Teşkilatı’nın (İİT) bugün Mekke’de başlayacak Olağanüstü Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi öncesi dün Cidde’de yapılan Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda Suriye’nin üyeliğinin askıya alınması kabul gördü.

Haberin Devamı

Türkiye’yi temsil eden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile birlikte birçok üye ülke dışişleri bakanının Suriye’nin üyeliğinin askıya alınması önerisi, üyelerin ezici çoğunluğu tarafından uygun bulundu. Bugün Türkiye adına Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün katılacağı zirvede, Dışişleri Bakanları toplantısında kabul gören “Suriye’nin üyeliğinin askıya alınması” oylanacak. İİT Zirvesi’nde kararlar yeterli oy çokluğu ile alındığından Suriye’nin, Arap liginden sonra İİT üyeliğinin de askıya alınmasına kesin gözle bakılıyor.

Sinyali Gül de verdi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de dün Suudi Arabistan’a hareketinden önce, Arap liginin kararını hatırlatarak, İİT’den Suriye aleyhine bir karar çıkacağının sinyalini, “Üye ülkelerin kararı ile Suriye’nin İİT’ye olan üyeliği askıya alınacak veya alınmayacak. Ama gördüğümüz kadarıyla daha önce Arap liginde askıya alındı. Dolayısıyla birçok ülke bunu arzu ediyor ama neticede oylamayla gerçekleşecek bir konudur. Onu da göreceğiz hep beraber” sözleriyle verdi.

Haberin Devamı

Daha ağır ve etkili

Diplomatik kaynaklar, İİT’nin alacağı kararın Arap liginin kararına göre daha ağır ve etkili olacağını belirterek, “Çünkü 57 üyeli İİT sadece Arap ülkelerinden değil tüm Müslüman ülkelerden oluşuyor. Sonuçta Suriye en azından nüfus açısından bakıldığında dünyanın önemli bir kuruluşunca tecrit ediliyor. Bu karar bundan BM’yi ilgilendiren süreçlerde de önemli rol oynayacaktır” dediler.Bu arada İİT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, dışişleri bakanlarının Suriye’nin üyeliğinin askıya alınmasını önerdiğini ve devlet başkanlarının bu öneriyi değerlendireceğini söyledi.     

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!