Suriye ve Rusya'dan 'kimyasal silah' açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Suriye ve Rusyadan kimyasal silah açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2012 11:52

Suriye'nin elindeki kimyasal silahlarla ilgili çıkan haberler Rusya ve Şam yönetimini açıklama yapmaya yöneltti. Şam yönetimi, kitle imha silahlarıyla ilgili yapılan haberlerin Suriye'ye yönelik dış müdahaleye zemin hazırlamak için düzenlenen kampanyanın parçası olduğunu savundu.

Haberin Devamı

Suriye Dışişleri Bakanlığı'nın yazılı açıklamasında, kimyasal silahların terör ögrütlerinin eline geçebileceği veya sivillere karşı kullanılabileceğine yönelik yorumların, ülkelerine saldırmak isteyenlerin çarpıtmaları olduğu belirtildi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cihad Makdisi'nin Pazartesi günü yaptığı "Kitle imha silahları yalnızca yabancı işgalcilere karşı kullanılır" sözlerinin kasten çarpıtıldığını belirten Bakanlık açıklamasında, "Bu kesimler dün de Irak'ta kitle imha silahları olduğunu iddia ettiler" denildi.

Suriye Enformasyon Bakanı İmran El Zuabi de bu yorumların ABD ve İsrail'in yürüttüğü bir operasyon olduğunu söyledi. Zuabi "Biz 20 yıldır BM'nin denetim ve kontrolünde bölgenin kitle imha silahlarından temizlenmesini istiyoruz. İsrail'deki nükleer silahlar dahil" dedi.

Haberin Devamı

RUSYA: ŞAM'DAN GÜVENCE ALDIK

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Genandiy Gatilov ise Itar-Tass ajansına yaptığı açıklamada, Suriye'nin kendilerine silahların tamamen kontrol altında olduğuna dair "kesin güvence" verdiğini belirtti.

Gatilov ayrıca Suriye krizinin çözümü konusunda Cenevre kararlarının dışına çıkılmamasını istedi. Gatilov, bazı Batılı liderlerin  Suriye krizini BM Güvenlik Konseyi çatısı dışında çözeceklerini açıklamalarının,  Cenevre kararlarıyla örtüşmediğini söyledi.

İSRAİL 'SALDIRIRIZ' DEMİŞTİ

ABD basını hafta başında Washington'un Suriye'nin kimyasal silahlarına yönelik bir operasyon için İsrail ile görüştüğünü duyurmuştu.

Dün İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman da silahların Hizbullah'ın eline geçmesini savaş nedeni sayacaklarını açıklamıştı.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!