Suriye sınırında bayram sevinci

Güncelleme Tarihi:

Suriye sınırında bayram sevinci
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2000 00:00

Şanlıurfa'nın Suriye sınırı sıfır noktasında bulunan Ceylanpınar İlçesi'nde, Türkiye ve Suriye'de bulunan akrabaların bayramlaşması başladı. Ceylanpınar Kaymakamı Ahmet Ümit, bin 362 aileden oluşan 3 bin 382 kişinin, akrabalarına 48 saat konuk olacaklarını söyledi.

Her yıl Ramazan ve Kurban bayramlarında Türkiye ve Suriye'de bulunan akrabaların, tel örgüler arkasında yaptığı bayramlaşma, geçen yıl Şanlıurfa Valiliği ile Haseki Valiliği arasında varılan anlaşmayla dönüşümlü olarak ''Evlere konuk''uygulamasına dönüştü.

Ceylanpınar Kaymakamı Ahmet Ümit ile Resulayn Mıntıka Müdürlüğü arasında imzalanan yeni protokolle uygulama bu yıl da sürdürüldü.

Ramazan Bayramı'nda, Suriye'den gelerek Türkiye'deki akrabalarına ''İdari Mektup'' ile 48 saat konuk olacak Suriyeliler, saat 08.30'dan itibaren Türkiye'ye giriş yapmaya başladılar.

Ceylanpınar Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye giriş yapan Resulayn Kasabası Mıntıka Amiri Yarbay Yaser Selman El Sufi ve beraberindekileri, Ceylanpınar Kaymakamı Ahmet Ümit, Belediye Başkanı Abdülrezzak Aksayı, 1. Hudut Tabur Komutanı Piyade Binbaşı Sami Yiğitaslan, İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Bulut, davul zurna eşliğinde karşıladılar. İki ülke heyetleri birbirlerinin bayramını kutlayarak, karşılıklı bayrak armağan ettiler.

''ÇAĞDIŞI GÖRÜNTÜLER GERİDE KALDI''

Ceylanpınar Kaymakamı Ahmet Ümit, iki ülkedeki akrabaların yıllarcatel örgüler arkasında bayramlaşmaya çalıştığını, birbirlerine armağanlar attıklarını anımsatarak, bu çağdışı görüntülerin artık geride kaldığını söyledi.

Ramazan Bayramı dolayısıyla Suriye tarafından bin 362 aileden oluşan 3 bin 382 kişinin bugün ve yarın Türkiye'ye geçeceğini bildirenÜmit, şöyle dedi:

''Aileler, idari mektupla 48 saatliğine il genelindeki akrabalarının evlerine konuk olarak hasret giderecekler. Kurban Bayramı'nda ise Türkiye tarafından aileler Suriye'ye gidecekler. Kaymakamlığımız, her türlü teknik imkanlardan faydalanarak, misafirlerini daha uygar bir ortamda, uygunsuz iklim koşullarından etkilenmeden, güvenlik içerisinde, akrabalarıyla buluşarak bayramlaşmalarını sağlamak amacıyla gümrük, ulaştırma, haberleşme, trafik, iaşe, ikamet, danışmanlık gibi bütün tedbirleri almıştır. Geçişlerin daha çağdaş ve süratli olması için 16 bilgisayar ve 150 personelden oluşan bilgi işlem merkezi oluşturduk.''

SABIRSIZLIKLA BEKLEDİLER

Türkiye tarafında bulunan vatandaşlar, Suriye'den gelecek akrabalarını sabırsızlıkla beklerken ilginç olaylar da yaşandı. BahmutBalca, Suriye'den gelecek baldızları Hasina, Neval ve Asiye'yi ilk kezgöreceğini belirterek, ''İçim içime sığmıyor. Baldızlarımı çok merak ediyorum'' dedi.

Nişanlısını bekleyen Mehmet Yılmaz da geçen yıl ailesinin Suriye'debulunan halasına gittiğinde kızlarıyla görücü usulü nişan taktıklarınıbelirterek, ''Nişanlım Ayşe'yi ilk kez göreceğim için çok heyecanlıyım. Nişanlımı 48 saat süreyle daha iyi tanıyacağım'' diye konuştu.

Türkiye'deki akrabalarının bugün ve yarın yanında bayramlarını geçirecek olan Suriyeli vatandaşların 30 ve 31 Aralık'ta geri dönecekleri bildirildi.
Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!