Suriye ordusu BM konvoyuna tankla ateş açtı

Güncelleme Tarihi:

Suriye ordusu BM konvoyuna tankla ateş açtı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2012 00:00

BM Genel Sekreteri Ban, General Gaye'nin de içinde bulunduğu konvoya Suriye rejimine ait bir tank tarafından ateş açıldığını ancak General Gaye ve beraberindekilerin şans eseri bu saldırıdan yara almadan kurtulduğunu açıkladığı konuşmasında, “Bugüne kadar Suriye devleti güçleri BM'ye ait bir düzine aracı imha etti” diye konuştu.

Haberin Devamı

Ban, Suriye rejiminin BM şartlarına uymadığı ve her tür ağır silahı  muhalifler ve milisler üzerinde kullandığı konusundaki endişelerini, şu sözlerle  ifade etti:

“Bu çok önemli, tekrar söylüyorum, Suriye Hükümeti tam olarak BM ile  işbirliği yapmalı ve şiddetin derecesini düşürmelidir. Rejimin askeri uçak ve  helikopterler de dahil her türlü ağır silah ve mühimmat kullandığı konusun da  derin endişeler taşıyoruz. Bu beklenilmeyen bir durumdur, her gün yüzden fazla  insan öldürülüyor.”

Ortadoğu'da çıkması muhtemel bir savaş

Ban, Ortadoğu'da çıkması muhtemel bir savaş konusunda da uyarıda  bulunarak, “Mezhepsel bir sivil savaş, Suriye'nin Türkiye, Irak, Lübnan, Ürdün  ve İsrail gibi komşularını da da vahim bir tehlikeye atabilir. 2 milyon civarında  bir kitle bu şiddetten etkilenmiştir. Daha fazla savaş bir çare değildir” dedi.

Haberin Devamı

Genel Sekreter Ban'ın BM konvoyuna Suriye ordusu tarafından yapılan  saldırıyı bizzat duyurması, nüfusu geçtiğimiz hafta 300'den 150'ye indirilen BM  gözlemci ekibinin yakın zamanda tamamının Suriye'den çekilebileceği ihtimalini  artırıyor.

Myanmar konusu da gündeme geldi

BM Genel Sekreteri Ban, bir soru üzerine Myanmar'daki Müslüman azınlığa  uygulanan şiddet konusunda da görüş bildirdi.

Ban, “Bu konuda derin endişelerimizi Myanmar Devleti'nin liderlerine  ilettim. BM gözlemcileri Arakan'da olup biten hakkında hazırladıkları bir raporu  bize sundu. Yaşanan üzücü olayların bir an önce dindirilmesini umut ediyoruz”  dedi.
        

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!