Suriye misilleme yaparsa sonucuna katlanır

Güncelleme Tarihi:

Suriye misilleme yaparsa sonucuna katlanır
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2013 01:21

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, önceki gün Cilvegözü Sınır Kapısı’nın Suriye tarafı Bab el Hava’da meydana gelen patlamanın Suriye helikopterinin düşürülmesine misilleme olmadığını söyledi.

Haberin Devamı

Davutoğlu, “Suriye rejiminin, bize karşı bir misillemenin sonuçlarına katlanacağını bilmesi gerekir” dedi. Davutoğlu, dün Finlandiya Dışişleri Bakanı Erkki Tuomioja’la ile düzenlediği ortak basın toplantısında Suriye konusundaki soruları şöyle yanıtladı:
“Baba el Hava’da yaşanan patlamanın ardından istihbarat ve güvenlik birimlerimiz gerekli araştırmayı yapıyorlar. Misilleme olduğu konusunda hemen yargıya varmamak gerekir. Suriye sınırları içinden bize misilleme yapıldığı düşünülemez. Bize karşı bir misillemenin sonuçlarına katlanacağını bilmesi gerekir. Suriye içinde zaman zaman böyle patlamalar oluyor. Savaşın Türkiye’ye sıçramasına izin vermeyiz. Zaaf göstermez, elimizden gelen bütün çabayı sarfederiz. Kararlı tutum almakta tereddüt göstermeyiz.
Uluslararası toplumdan baskı gelmese kimyasal silahların tasfiyesine dönük anlaşma olmazdı. İnsanlık suçu mahiyetindeki eylemlerin durdurulması, insani yardım koridorlarının açılması, Cenevre 2 ve benzeri konferanslarda eli kana bulaşmamış insanlarla muhalefetin bir araya gelmesi halinde arabuluculuk olur. Eli kana bulaşmışların iktidarda kalmasını sağlamak, uluslararası hukukun başka yerlerde de ihlal edilmesi anlamına gelir. Halkın haklı taleplerine katkı sağlayacak bir arabuluculuğa Türkiye katkı sağlar. Kimyasal silah kullanmışlarla başlayacak bir sürecin başarıya ulaşacağına dair inancımız yok.
Arabuluculuk girişimlerinde irade çok önemlidir. Bir tarafın amacı karşı tarafı tasfiye etmek olduğunda arabuluculukta fayda sağlanamıyor. Esad, karşı tarafı yok edip, sonra da kozmetik adımlar atılır mı yolunu takip etti. Bir rejim düşünün ki bırakın barışçıl teşebbüsleri, kendi şehirlerini bombalıyor kendi vatandaşına kimyasal silah kullanıyor. Burada arabuluculuk imkanlarının sonuna gelinmiş demektir. Şu anda yapılacak arabuluculukta, caydırıcılık önem taşıyor.”

Haberin Devamı

KERRY’YE BİLGİ VERDİ

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’le telefonla görüşerek Türkiye sınırını ihlal eden Suriye helikopterinin düşürülmesi konusunda Kerry’ye bilgi verdi. Davutoğlu ve Kerry, BM uzmanlarının hazırladığı kimyasal silah saldırısı raporunun ardından yaptıkları görüşmede, “Saldırıyı rejimin yaptığı konusunda kuşku bulunmadığı” konusunda mutabakata vardı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!