Suriye ile Batı'nın barış taktikleri ayrışıyor

Güncelleme Tarihi:

Suriye ile Batının barış taktikleri ayrışıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2013 10:17

Suriye'nin Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal Mikdad, Şam hükümetinin çok farklı gruplardan Suriyelilerle müzakereler yaparak ülkedeki iç savaşa bir son vermek istediğini söyledi ancak bunun için sunduğu öneriler Batı'nın barış taktiklerinden biraz farklı.

Haberin Devamı

Faysal Mikdad, New York Times gazetesinden Anne Barnard'a konuştu. ABD'nin askeri müdahale kararından geri adım atmasının ardından kendine daha güvenli bir havada konuşan Mikdad, Suriye hükümetinin kendisine karşı silah doğrultan hiçbir grupla doğrudan görüşmeyeceğini bir kez daha yinelerken "Suriyeli din ve cemaat liderleri"yle görüşmeye kapıyı araladı. Ancak din ve cemaat önderlerinden barışçıl muhalif gruplara birçok isim sayan Mikdad, Suriye dışında yaşayan Batı destekli muhalefeti sahadaki etkisinin az olduğunu belirterek onları gözardı etti.

Yine de Mikdad'ın bu ifadeleri, Suriye hükümetinin uzun süredir sürdürdüğü silahlı çatışmanın bir dış mihrak komplosu olduğu tavrından küçük de olsa bir geri adım atması anlamına geliyor. Bu olumlu adıma rağmen Suriye hükümeti için kabul edilebilir bir müzakere ortağının kim olduğu sorusuna cevap bulunabilmiş değil. Bu da Batı ile Suriye hükümeti arasındaki barış taktiklerinin birbiriyle uyuşmadığı yorumlarına neden oluyor.

Haberin Devamı

"İSRAİL DE KİMYASALDAN VAZGEÇİRİLMELİ"
Beşar Esad hükümetinin isyancılara karşı üstün olduğuna olan güvenini dile getiren Mikdad, ABD'yi hava saldırısından vazgeçirmek için kimyasal silahtan vazgeçme sözünün verilmesinin bile hükümet adına diplomatik ve askeri bir zafer olduğunu söyledi. Mikdad, Şam manzaralı ofisinde verdiği röportajında bundan sonraki aşamada İsrail'i elindeki kimyasal silahlardan vazgeçirmek için uluslararası çapta adım atılması gerektiğini kaydetti.

New York Times, Mikdad'ın kimyasal silahların sadece hükümet tarafından kullanılabileceği ve kimyasal silahların büyük olasılıkla hükümetin kontrolündeki askeri bölgeden atıldığını söyleyen uzman raporlarının hatılatılması üzerine ayağa kalkarak bahsi geçen askeri bölgeyi gösterdiğini ve "Oradan ateş eden biri, bizi vurabilir. Bu, hükümetin hükümeti vurduğu anlamına mı gelir" diye sorduğunu yazdı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!