Suriye için iki farklı plan

Güncelleme Tarihi:

Suriye için iki farklı plan
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2012 13:10

Suriye konusunda İngiltere ve Rusya'nın farklı çözüm önerileri masada... Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan ise Güvenlik Konseyi'nden (BMGK) taraflara ateşkese uymamalarının sonuçları olacağına dair açık bir mesaj verilmesini istedi. Şam yönetiminin Suriyeli muhaliflerle geçiş hükümeti kurmaya çalıştığı belirtiliyor.

Haberin Devamı

BMGK'da Suriye hakkındaki görüş ayrılığı sürüyor. Dün Rusya'nın sunduğu yeni plana alternatif olarak İngiltere de ABD, Fransa ve Almanya'nın desteğini alarak farklı bir çözüm önerisi sundu.

Rusya'nın BM'nin Suriye'deki gözlemci misyonunun (UNSMIS) görev süresinin üç ay uzatılmasını talep ediyordu.

İngiltere'nin önerisinde bu süre 45 güne çekildi ve Şam yönetiminin ateşekese uymaması durumunda BM'nin yedinci maddesi uyarınca yaptırımlara maruz bırakılması isteniyor. Yedinci maddedeki yaptırımlar, diplomatik, ekonomik ve askeri seçenekler içeriyor.

GERİ SAYIM BAŞLADI

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Aleksandır Pankin ise Annan'ın kendilerinden yaptırımların gündeme getirilmesini istemediğini söyledi. Pankin Annan'ın isteğinin Suryie'de her iki tarafa güçlü bir mesaj verilmesi olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Suriye'deki UNSMIS'in görev süresi 20 Temmuz'da sona eriyor. 16 Haziran'da misyonun başındaki Hollandalı general Robert Mood, ülkede şiddetin tırmandığını ve bu nedenle faaliyetlerini durdurduklarını açıklamıştı.

Mood daha sonra BM Güvenlik Konseyi'ni Suriye yönetiminin kendilerine çalışmaları için garanti verdiğini ancak benzer bir garantinin muhalifler tarafından yapılmadığını söylemişti.

SURİYE: TERÖRİSTLERİ SİLAHLANDIRMAYIN

Suriye'nin BM'deki temsilcisi  Beşar El Caferi ise Çarşamba günü yaptığı açıklamada ülkesinin Annan'ın altı maddelik çözüm planına sadık olduğunu hatırlattı.

Caferi, Suriye'de Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün, Tunus, Libya ve Kuveyt'ten "teröristlerin" geldiğine yönelik iddiaları içeren 141 döküman sunduklarını söyledi.

Caferi planın uygulanması için batılı ülkelerin ve bazı Arap ülkelerinin "teröristleri" silahlandırmaktan vazgeçmesini istedi.

GEÇİŞ HÜKÜMETİ MASADA

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile Annan arasında Pazartesi günü yapılan görüşmede geçiş hükümetinin konuşulduğu öğrenildi.

İsviçre'nin Cenevre kentinde konuşan Annan "Annan, Esad’ın muhaliflerle geçiş hükümeti kurulması konusunda yol aradığı ve rejim için muhatap olacak bir kişiyi kendisine önerdiğini söyledi. Esad’ın önerdiği ismi değerlendirmekte olduklarını söyleyen Annan, bahsi geçen kişiyi açıklamadı.

Haberin Devamı

Suriye Ulusal Konseyi Başkanı Abdülbasid Seyda ise Suriye krizinde çözüm yolunun kalmadığını söyledi. Rusya'nın başkenti Moskova'da temaslarda bulunan Seyda sorunu görüşmelerin değil "devrimin" çözeceğini iddia etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!