Suriye hava sahasındalar

Güncelleme Tarihi:

Suriye hava sahasındalar
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2013 02:00

Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve ODTÜ, kelaynakları yakın takibe aldı. 165 kelaynağın genetik analizleri yapılarak, Türkiye’de ilk kez cinsiyetleri belirlendi ve 30’unun çift olduğu tespit edildi.

Haberin Devamı

Birecik’ten verici takılarak serbest bırakılan kelaynaklardan 5’i, tersine göçle Suriye’nin Hama ve Humus şehirlerinin üstünden doğuya yönelerek, Palmira bölgesine ulaştı. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Birecik Kelaynak Üretme İstasyonu’nda Temmuz’da yapılan halkalama çalışmaları esnasında yakalanan 165 kelaynaktan kan örneği alındı. Alınan kanlar, ODTÜ Biyoloji Bölümü’nde analiz edildi. Bunun sonucunda Türkiye’de ilk kez tüm kelaynakların cinsiyetleri belirlendi. Bu yılki gözlemlerin cinsiyet verileriyle örtüştürülmesi sonucunda 30 kelaynağın çift olduğu saptandı. Bu bilgiler ışığında önümüzdeki yıllarda kelaynakların eş tutma, üreme, yavru büyütme, yavrulara verilen eğitim davranışları gibi konular ve eşler arasındaki ilişkiler daha detaylı incelenebilecek. 19 Temmuz’da göç etmeleri için serbest bırakılan ve 3’ü uydu vericili, 2’si radyo vericili ve vericisiz bir kuştan oluşan toplam 6 bireylik kelaynak grubundan, 5 tanesi 2 Ağustos’ta göç içgüdüsüyle güneye doğru uçuşa başladı. Urfa-Birecik’ten başlayan macera, ilk olarak güney-batı yönünde devam etti. Suriye’nin Hama ve Humus şehirlerinin üstünden doğuya yönelerek Suriye’deki kelaynak popülasyonuna evsahipliği yapan Palmira bölgesine ulaşan kuşlar, yaklaşık bir aydan beri o bölgede yerel gidiş dönüşler yapmaya başladı. Kelaynakların güneye doğru devam etmesi beklenirken, Palmira bölgesinde göç için güç topladıkları düşünülüyor. Yapılan bu çalışma ile uydu üzerinden günlük hareketleri takip edilen kelaynakların, göç aşamasında kullandıkları rota ve konakladıkları alanlar ile karşılaşacakları sorunlar da tespit edilecek. Bu sorunların çözümü için de uluslararası düzeyde girişimlerde bulunulacak. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Ahmet Özyanık, kelaynak kuşlarıyla ilgili yürüttükleri proje kapsamında, neslin davranışlarıyla ilgili önemli verilere ulaştıklarını belirterek, “Bakanlık ve Genel Müdürlük olarak ülkemizin tabii zenginliklerine sahip çıkıyor ve nesillerinin devamı için çalışıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Eşine çok sadık

Haberin Devamı

ORTALAMA ömrü 25-30 yıl olan kelaynaklar, eşlerine çok sadık olmalarıyla biliniyorlar. Öyle ki eşi ölen bazı kelaynaklar yemeyi içmeyi kesip, kendini kayalardan aşağı bırakarak intihar ediyorlar. Nuh Peygamber’in bereket sembolü olarak gemisine aldığı rivayet edilen kelaynaklar, ılımlı iklimi nedeniyle Şanlıurfa Birecik’te Kayalaraltı bölgesinde ürüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!