Suriye’de vuruldu

Güncelleme Tarihi:

Suriye’de vuruldu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2012 00:00

ABD’nin en yüksek tirajlı gazetesi Wall Street Journal (WSJ), bir Türk askeri uçağının 22 Haziran’da Suriye tarafından düşürülmesiyle ilgili olarak Amerikalı yetkililerin “Türkiye’nin anlattığı hikayeden şüphe duyduğunu” öne sürdü.

Haberin Devamı

Ankara, resmi açıklamalarda, uçağın Suriye’nin attığı bir füzeyle uluslararası sularda vurulduğunu bildirmişti. WSJ’nin üç muhabirinin imzasıyla yayınladığı haberde ise şu ifade kullanıldı: “Amerikalı yetkililere göre ABD’nin elindeki istihbarat, Türk savaş uçağının Suriye hava sahası içindeyken büyük bir olasılıkla kıyıdaki Suriye uçaksavarlar tarafından vurulduğuna işaret ediyor. Bu bulgu, Suriye’nin anlattıklarıyla örtüşürken, Türkiye’nin anlattıklarıyla çelişiyor.”

Ankara test etmiş

İsmi verilmeyen üst düzey bir savunma yetkilisi, “Uçağın yerden-havaya füzeyle düşürüldüğüne dair herhangi bir gösterge yok” dedi. Mevcut ABD Yönetimi’nde bulunan ve eski yönetimlerde yer almış bazı ABD yetkililerinin, Ankara’nın Suriye hava savunmasını bu eğitim uçuşu vasıtasıyla test ettiğine inandığı da haberde belirtildi. Amerikalı eski bir üst düzey yetkili, “Uçağın oraya yanlışlıkla gittiğini mi düşünüyorsunuz” diye sordu.

Haberin Devamı

İstihbaratı tartıştılar

Görüşü alınan, ancak ismi verilmeyen bir Türk yetkili ise “Amerikan şüphelerinden haberdar olmadığını,” Ankara’nın uçağın bir Suriye füzesi tarafından uluslararası hava sahasında düşürüldüğü pozisyonunu koruduğunu ifade etti. Gazete, bir başbakanlık sözcüsüne dayanarak, Ankara’da Başbakan Erdoğan başkanlığında dün yapılan Güvenlik Toplantısı’nda muhtemelen ABD istihbaratının da tartışıldığını yazdı. Amerikalı yetkililerin Türk pilotların hayatını kaybettiğine inandığı da eklendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!