‘Suriye’de sıra Türk gözlemcilerde’

Güncelleme Tarihi:

‘Suriye’de sıra Türk gözlemcilerde’
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2012 00:00

Geçtiğimiz yıl Mart ayından bu yana rejim karşıtı isyanın sürdüğü Suriye’nin, Türk gözlemcilere evsahipliği yapabileceği iddia edildi.

İngiltere’de yayın yapan The Guardian Gazetesi’ndeki haberde, Arap Birliği’nin Suriye’ye gönderdiği gözlemci misyonundan Suudi ve Körfez ülkelerinin üyelerinin resmen çekildiğine dikkat çekilirken, onların yerine Endonezya ve Türkiye’den gözlemcilerin görevlendirilebileceği belirtildi.
BM’de kulis yapacaklar
Bir kısmı halen Suriye’de bulunan Arap Birliği gözlemcileri aracılığıyla hazırlanan plan için, Arap ülkelerinin nabız yoklama çalışmaları da sürüyor. Birlik’in genel sekreteri Nebil el Arabi ve Katar Başbakanı Şeyh Hamad bin Cassim El Tâni yarın Birleşmiş Milletler’in New York’taki merkezine gidecek. İkilinin, BM Güvenlik Konseyi ile pazartesi günü bir toplantı yaparak, Arap Birliği çözüm planı için BM onayı isteyeceği açıklandı.
‘Esad Suriye’yi bölecek’
Ülkesinde çıkan ayaklanmaya rağmen koltuğunda kalmak için elinden geleni yapan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın, ülkenin güneybatısında bir “Alevi devleti” kurmaya çalıştığı öne sürüldü. Suriye’nin eski cumhurbaşkanı yardımcısı Abdül Halim Haddam (73), Le Figaro Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, şu anda bir “kurtarılmış Alevi bölgesi” oluşturulmakta olduğunu belirterek şunları söyledi: “Beşar ve adamları, bölgede önce tüfek dağıtmışlardı. Bir aydır da ağır silahları buraya gönderiyorlar. Rejim taktik değiştirdi. Dinler arası savaş çıkarma hedefiyle yeni bir plan işletiliyor. Şunu biliyorum ki (Esad), bundan bir ay önce Lübnanlı bir işbirlikçisine, bir Alevi devleti kurup buradan din savaşını yönetmeyi düşündüğünü söyledi. Artık kişisel cumhuriyetini kurmaya hazır. Kendisi de Lazkiye’ye yerleşecek.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!