"Süreci destekliyoruz ancak bir şartla..."

Güncelleme Tarihi:

Süreci destekliyoruz ancak bir şartla...
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2013 10:48

Irak Kürdistan Yönetimi'nden, PKK'nın silah bırakmasını amaçlayan çözüm sürecine yönelik ilk yorum geldi.

Haberin Devamı

Irak'ın Kürt cumhurbaşkanı Celal Talabani'ye en yakın ve etkili isimlerden, Kürdistan Yurtseverler Birliği Genel Sekreteri Barham Salih, sürece destek verdiklerini söyledi, ancak bunu şarta bağladı:

"Süreci destekliyoruz, ancak bunun Irak Kürdistan Bölgesi'nin istikrarını bozmaması şartıyla..."

21’inci yüzyılın “Kürtlerin zamanı" olduğunu da söyleyen Salih, "Kürt baharı başladı" diye konuştu.

Barham Salih'in Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı'nın düzenlediği Türkiye-Irak Kürdistan Hükümeti Kadın Gazeteciler Çalıştayı için Süleymaniye'de bulunan bir grup Türk gazeteciyle sohbette söyledikleri şöyle:

"10 YIL ÖNCE IRAK KÜRDİSTANI'NI TEHDİT GÖRÜYORDUNUZ..."
Tarihsel olarak Türklerle Kürtler hep birlikte yaşadılar. Ankara 10 yıl önce Irak Kürdistanı'nı Irak’ın bölünmesi için ilk adım ve Türk ulusal güvenliğine karşı bir saldırı olarak görüyordu.

Haberin Devamı

10 yıl önce üst düzey temaslar için Ankara'ya gittiğimde ki o zaman Cumhurbaşkanı Gül’ün dışişleri bakanı olduğu dönemdi, bunları konuştuk. O zamanlar bunlar Ankara’da çok ciddi endişelerdi. Fakat şimdi bir bakın. Irak Kürdistan’ı Türkiye en istikrarlı ve güvenli ve güvenilir dostu.

"KÜRT KİMLİĞİ TÜRKİYE'YE TEHDİT DEĞİL"
Kürt hakları, Kürt kimliği, Kürt istikrarı, Kürt dili Türkiye’ye tehdit değil, Türkiye için bir değerdir.
Ve bir Kürt olarak ben İstanbul’a Ankara’ya gittiğimde, benim hemşerilerim Antalya’ya İzmir’e gittikleri zaman bu müthiş kültürü görüyorlar. Bu müthiş ekonomiyi görüyorlar. Bu müthiş Türk basınını ve özgürlükleri görüyorlar. Neden biz de bunlara sahip değiliz? Beraber çok şey yapabiliriz.

'KUZEY IRAK DEMEYİN..."

Barham Salih, sohbet sırasında Türk gazetecilerin “Kuzey Irak” demelerini de eleştirerek, 'Irak Kürdistan’ı" denmesini istedi. Salih gazetecilere şu uyarıyı yaptı:

“Irak Kürdistan’ı deyin. Dilinizi geliştirin. Bu önemli. Irak Kürdistan’ı Türkiye’nin bir müttefiki ve ekonomik ortağıdır.”

"MİLLİYETÇİLİK BİZİ BÖLÜYOR"
Milliyetçilik bizi bölüyor. Ben Kürt’üm ve Kürt kimliğimden ötürü gurur duyuyorum. Türk olabilir ve Türk kimliğinizle gurur duyabilirsiniz. Ama günün sonunda aynı temel konular üzerinden endişeleniyoruz. Çatışmaya saplanıp kalmamamız gerekiyor.

Haberin Devamı

"SÜREÇ TARİHİ FIRSAT..."
Başbakan Erdoğan'ın Türkiye’deki Kürt liderlere birlikte başlattığı bu demokratik açılım ve barış süreci tarihi bir fırsat. 20’nci yüzyıl bizim için, hepimiz için harcanmış bir fırsattı. Daha iyisini yapabilirdik. 21’nci yüzyıl farklı olabilir.

"ERDOĞAN DESTEKLENMELİ..."
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın desteklenmesi lazım. Türkiye’deki Kürt liderliği de desteklenmeli. Geçmişin hassasiyetlerini aşmalıyız. Irak Kürdistan’ı bir modeldir. Türkiye için ekonomik bir ortaktır, siyasi bir ortaktır ve güçlü bir katalizör görevi görebilir.
 
"VEREBİLECEĞİMİZ EN BÜYÜK DESTEK ÖRNEK OLMAK"
Sürece her türden desteği verebiliriz fakat verebileceğimiz en önemli destek örnek olmaktır. Ortak hayrımız için birlikte çalışabiliriz. Bence Türk hükümeti, Irak Kürt hükümetini dinliyor, Türkiye’deki Kürt liderler de Irak Kürt hükümetini dinliyor. Bu çatışmanın barışçı çözümüne ihtiyacımız var. Bu çatışma döngüsü Türkiye için iyi değil, Türkiye’deki Kürtler için de iyi değil. Kürt haklarının tanınması gerekiyor. Türk demokrasisinin geliştirilmesi gerekiyor. Ve bizim için birlikte çalışmak bizim hep durduğumuz yere ulaşmaktır; ortaklığımıza, müttefik olmamıza...

Haberin Devamı

"SURİYE'DEKİ AŞIRI UNSURLAR HEPİMİZ İÇİN TEHLİKELİ..."
Bence Suriye’deki çatışma çok önemli. Ben Irak’ta yaşadım, Baas diktatörlüğünün kurbanıydım. Benim için Suriye’deki Baas’la Irak’taki Baas aynı. Ve Suriye’deki cinayetler korkunç. Uluslararası toplumun kınaması işlevsiz ve yetersiz kalıyor. Suriye’deki sorun artık Suriye halkının Baas diktatörlüğüne karşı mücadelesi gibi kolay tarif edilebilecek bir şey değil. Suriye için kaygılanıyorum çünkü bu ülkeye gitmiş pek çok aşırılıkçı unsur var. Bunların bir kısmı da Suriye'ye Irak'tan giriyorlar. Daha önce de Suriye’den Irak’a geliyorlardı. Bir o tarafa bir öte tarafa gidiyorlar. Terörizm ve aşırıcılık sadece Suriye’de kalmayacak. Türkiye’yi etkileyecek, Irak’ı etkileyecek, İran’ı etkileyecek. Bütün bir bölgenin, Amerikalılar, Türkler, İranlılar, Ruslar, hepimizin bir araya gelmesi ve Suriye halkının bu çatışmadan çıkmasını sağlayacak bir çözüm bulması lazım.

Haberin Devamı

"İSTİKRARIMIZI BOZMAMAK ŞARTIYLA SÜRECİ DESTEKLİYORUZ..."
İstikrarımızı tehlikeye düşürmemek şartıyla, mümkün her olan her yolla Türk hükümeti ve Türkiye'deki Kürt liderler arasında anlaşmayı sağlamak için birlikte çalışacağız. Çünkü istikrarımızın zedelenmesi bizim için çok tehlikeli olacaktır.
 
"DETAYLARA GİRMEM..."
Silah bırakma, çekilme… Bunlar PKK ve Türk hükümeti arasındaki meselelerdir. Eğer Kürdistan hükümetinin yardımına ihtiyaç olursa, bunu değerlendirebiliriz. Detaylara girmeyeceğim.
 
"KÜRT BAHARI BAŞLADI"
Kürtlerin vakti geldi. Kürt baharı başladı. Türkiye’nin güçlü demokrasisi, medeniyeti ve kültürü Kürt kimliğinin tanınmasından endişe etmemelidir.

Haberin Devamı

"21’İNCİ YÜZYIL BİZİM, KÜRTLERİN ZAMANI..."
İki-üç yıl önce Türk gazeteciler olarak Suriye’de Kürtlerin yaşadığını bile fark etmiyordunuz. 20’nci yüzyıl Kürtlere karşı çok acımasızdı. 21’nci yüzyıl bizim zamanımız. Suriye’de, bütün Ortadoğu’da bizim vaktimiz geldi. Suriye Kürtleri Suriye politikasının merkezi faktörlerinden birisi haline gelmiştir. Suriyeli Kürt meselesi, Suriye’nin dönüşümünde belirleyici olacaktır.
 
"SURİYE'DEKİ PYD ÖNEMLİ..."
PYD önemli bir örgüt. Hep PKK ile bağlantıları Olmadığını söylüyorlar. Onlara sorabilirsiniz. PKK’ye yahut PYD’ye sorabilirsiniz. “Yok” diyorlar. PYD “Biz meşru bir Suriye örgütüyüz” diyor.
 
"TALABANİ'NİN DURUMU STABİL"
(Almanya'da tedavi altında olan) Talabani'nin durumu stabil. Gelişme kaydediyor. Ve bize sağ ve esen olarak geri geleceğini umuyoruz.

"ENERJİ İŞBİRLİĞİMİZ ÖNEMLİ"
Türkiye ile Irak Kürdistan Hükümeti arasındaki enerji işbirliği yanlış anlaşılmamalı. Bunun yanlış anlaşılmaması için hepimizin çaba harcaması gerekiyor. Enerji işbirliğinden söz ediyorum, bir anlaşmadan söz etmiyorum. Bu Kürdistan için önemli bir değer, Irak ekonomisi için de öyle. Ve Türk ekonomisine de önemli bir katkı. Ekonomik ilişkileri olabilecek her şekilde geliştirmeliyiz. Bu bizim için hayırlı, Türkiye için hayırlı, Irak için hayırlı.

"BAĞDAT'LA YANLIŞ ANLAMALARI BİTİRMELİYİZ"
Bağdat'la yanlış anlamaları ortadan kaldırmamız gerekir. Irak Kürdistan Hükümeti olarak petrol sorunumuzu çözmek için Bağdat’la birlikte çalışmalıyız. Günün sonunda petrol Irak için, Irak’ın tümü için ulusal bir kaynak. Petrol gelirleri Irak hazinesine gidecek. Bunun Irak’a karşı olmadığına dair Irak kamuoyunu bilgilendirmeliyiz.

"BORU HATTI, MEVCUTA ENTEGRE OLACAK"
Boru hattı olumlu bir gelişmedir. Çünkü Irak petrolünün ihraç kapasitesinin artırılması anlamına gelir. Fikir bunun Irak’ın petrol altyapısına entegre edilmesidir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!