Sürece destek yüzde 63

Güncelleme Tarihi:

Sürece destek yüzde 63
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2013 00:00

İktidar partisinin belirli aralarla yaptırdığı, “çözüm süreci” anketinden ilginç sonuçlar çıktı. AK Parti’nin ikinci anketinde, kamuoyunun desteği yüzde 63 oldu. Ancak ankette, Abdullah Öcalan’ın cezaevinden yazdığı mektubun halka okunmasını vatandaşın yüzde 63’ü doğru bulmadı.

Haberin Devamı

Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında önceki gün toplanan MYK’da tartışılan kamuoyu araştırması, vatandaşların çözüm sürecine desteğiyle ilgili ipuçları verdi. Vatandaşların yüzde 63’ü çözüm sürecine desteğini dile getirdi. Çözüm sürecine karşı çıkanlar yüzde 30, ‘kararsızım’ diyenler ise 7 olarak saptandı. AK Parti’nin yaptırdığı diğer anketlerde destek oranı 63-65 bandında çıkmıştı.

SEÇMENE GÖRE BAKIŞ

30 ilde 6 bin denekle yapılan araştırmaya göre, AK Partili seçmenlerin yüzde 85’i, BDP’lilerin yüzde 95’i, CHP’lilerin yüzde 51’i, MHP’lilerin ise yüzde 35’i çözüm sürecine destek verdi. Parti araştırmasında, etnik kökene göre çözüm sürecine nasıl bakıldığı da analiz edildi. Alevilerin yüzde 60’ı sürece destek verirken, Kürt kökenlilerin desteğinin yüzde 90’a çıktığı, Türk kökenlilerin desteğinin ise yüzde 80’de kaldığı saptaması yapıldı. Akil İnsanlar projesine halkın yüzde 65’i destek verdi. Toplantıda, Akil İnsanlar’ın çalışmasının etkisiyle çözüm sürecine en az destek çıkan Ege ve Karadeniz’de bakışın olumluya döndüğü saptaması yapıldı. TBMM’de çözüm sürecine ilişkin bir komisyon kurulması fikrine de yüzde 60 destek geldi.

Haberin Devamı

HALK BAŞKANLIĞA MESAFELİ

Araştırma, Başkanlık sistemine desteğin hâlâ artmadığını ortaya koydu. Partinin daha önce yaptırdığı anketlerde de başkanlık sistemine destek yüzde 43 çıkmıştı. Bu ankette de destek aynı oranda kaldı. Aradan geçen 3 aylık periyotta vatandaşın sisteme bakışı değişmedi. Toplantıda, anket analiz edilirken, AK Parti’nin oylarının yüzde 53 olduğu artı-eksi 2 sapmanın hesaba katılması gerektiği belirtildi. Toplantıda, iktidar partisine “kesinlikle oy vermem” diyenlerin oranının yüzde 30 olduğu, yüzde 17’lik bir kitlenin “şarta bağlı olarak” AK Parti’ye oy verebilecekleri bildirildi. Bu grubun şartlarının başında “terör sona ererse”, “işsizlik sorunu çözülürse” gibi talepler yer aldı. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!